Focus

Γη και ύδωρ είναι διατεθειμένος να δώσει ο πρωθυπουργός της χώρας  Α. Τσίπρας, προκειμένου να βοηθήσει την γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ να κρατηθεί στη θέση της. 

Και καθώς η σοφία της παροιμίας "το ένα χέρι νίβει τ άλλο" ομολογεί την αλήθεια, η όλη αυτή συναλλαγή δεν είναι με το αζημίωτο. Την παράδοξη αυτή σχέση των δυο πολιτικών πρέπει να την αναλύσει η επιστήμη. 

Πριν από 3 χρόνια ήταν αυτός ο ίδιος ο Τσίπρας  που καταφερόταν εναντίον της Ευρώπης των δυο ταχυτήτων και της κακής Ευρωζώνης που δεν στηρίζει το Νότο. 

Περισσότερα...

Σε ναυάγιο στα παγωμένα νερά της Μεσογείου εξελίχθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής με αντικείμενο το μεταναστευτικό.

Οι χώρες της "πολιτισμένης" και οικονομικά ευημερούσας Ευρώπης με leader τη Γερμανία δεν έχουν καμιά διάθεση να υποδεθούν πρόσφυγες και μετανάστες στα εδάφη τους. 

Στην ουσία το εσωτερικό πολίτικο πρόβλημα της Γερμανίας και η μετέωρη θέση της Μέρκελ στην καγκελαρία έφεραν στο φως το ζήτημα. Η διαφωνία ήταν μονόδρομος. Η Ε.Ε. απέδειξε ακόμα μια φορά ότι ενωμένη δεν είναι. Παρά τις φωνές της Γαλλίας για ίση κατανομή στις χώρες της Ευρώπης, την συγκαταβατική στάση της Ισπανίας, την δεδηλωμένη άρνηση της Αυστρίας και των χωρών του Βίζεγκραντ, η μεσοβέζικη λύση που προτάθηκε από τη Μέρκελ κλείνει προς τις χώρες του Νότου που θα υποστούν κατά πως φαίνεται το φόρτο των ροών. Και εννοούμε την εξής μια, την Ελλάδα. 

Περισσότερα...

Αποκαρδιωτικά είναι τα στατιστικά στοιχεία της Εurοstat και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που είδαν το φως της δημοσιότητας, σχετικά με το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας. Ένα πρόβλημα που σμιλεύεται σε μάστιγα τα τελευταία χρόνια, καθώς πρωτοεμφανίστηκε μετά τον β' παγκόσμιο πόλεμο και με το πέρασμα των χρόνων διογκώθηκε δραματικά. Ρίχνοντας μια ματιά στα στοιχεία ξεχωρίζουν τα παρακάτω:

 Το 1951 ο πληθυσμός της Ελλάδας ήταν 7,6 εκατ., το 2017 ο πληθυσμός ανήρθε στα 10,7 εκατ.  και με τις προβλέψεις το 2050 η μείωση θα είναι ορατή καθώς θα διαμορφωθεί στα 9,1 εκατ. 

Περισσότερα...

" Ελλάς η χώρα που ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα" έλεγε κάποτε ο αείμνηστος Χάρρυ Κλυν  και πόσο δίκαιο είχε. Δυο μέρες τώρα ασχολούμαστε με το αν θα φορέσει γραβάτα ο πρωθυπουργός μετά το Εurοgrοup. Και ναι στην εκδήλωση που έκανε για να γιορτάσει την μεγάλη επιτυχία ,"το στοίχημα" κατά τον ίδιο ,στο Ζάππειο, εμφανίστηκε με γραβάτα περιστρέφοντας, προς τέρψη των παρευρισκομένων, τη συζήτηση γύρω από το αξεσουάρ. 

Όμως η εκδήλωση είχε γενικά σημασιολογικό χαρακτήρα από την προετοιμασία της ακόμα. Έτσι διοχετεύτηκε στα κανάλια μαγνητοσκοπημένη η προετοιμασία του πρωθυπουργού, το δέσιμο της γραβάτας από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, και η αμίμητη δήλωση: "εγώ δεν παντρεύτηκα για να μην βάλω γραβάτα". 

Περισσότερα...

Ο καιρός στην Πιερία

Πρωτοσέλιδα

Πρόγραμμα τηλεόρασης