Γράφει ο δημοσιογράφος Γιώργος Κουκουλιάτας 

 

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης (Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019) ο Πρόεδρος κ. Φάνης Τερζόπουλος, ενημέρωσε τους Δημοτικούς Συμβούλους για την υποχρέωση και τη διαδικασία δήλωσης των τραπεζικών λογαριασμών και των ποσών που είχαν στο όνομά τους, την 1η Σεπτεμβρίου 2019, ημέρα ανάληψης των καθηκόντων στο Δημοτικό Συμβούλιο.

 

Αυτό είναι ένα από τα μέτρα διαφάνειας και ελέγχου που έχουν θεσπιστεί προκειμένου να ελέγχεται η περιουσιακή κατάσταση των πολιτών που αναλαμβάνουν καθήκοντα σε δημόσιους φορείς.

 

Αν και πως εφαρμόζεται αυτός ο έλεγχος γενικότερα για την πρόληψη της διαφθοράς, του παράνομου πλουτισμού των αιρετών, δεν είναι μόνο θέμα των ελεγκτικών οργάνων, αλλά και των συλλογικών οργάνων διοίκησης και φυσικά των πολιτών.

 

Η συνέχεια της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο, έδειξε πως δεν υπάρχει ετοιμότητα και ξεκάθαρη πρόθεση να υπάρχει πλήρης διαφάνεια σε τέτοια ζητήματα μικρής ή μεγάλης κλίμακας, δεν έχει σημασία. Όταν αμελείς για τα μικρά, κάποια στιγμή, παραβλέπεις ή ξεχνάς και τα μεγάλα…

 

Ο λόγος για τα δύσμοιρα ζώα και πτηνά που συγκεντρώθηκαν εδώ και λίγα χρόνια στο Δημοτικό Πάρκο και το πρόβλημα που προέκυψε από την «επίθεση αγέλης σκύλων»,  όπως ειπώθηκε, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο μικρών ελαφιών και τον τραυματισμό μιας ελαφίνας.

 

Μια παρένθεση εδώ. Πολύ επιπόλαια το πέρασαν και στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά τα τοπικά ΜΜΕ  - πέρα από την σπουδή τους να το προωθήσουν και στα «αιμοδιψή» αθηναϊκά ΜΜΕ – ένα τόσο σοβαρό θέμα. Έχοντας υπόψη και τα τελευταία γεγονότα ανά την Ελλάδα με τις επιθέσεις δεσποζόμενων σκύλων θα πρέπει μάλλον να μας ανησυχεί ιδιαίτερα η «επίθεση αγέλης σκύλων». Βέβαια εδώ προκύπτουν αβίαστα κάποια ερωτήματα:

 

Υποτίθεται ότι τα αδέσποτα που βρίσκονται στο πάρκο και την ευρύτερη περιοχή είναι γνωστά και ελεγχόμενα. Αυτό είναι μέριμνα της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου και των συνεργαζόμενων φιλοζωϊκών - υπάρχει συνεργασία (;) – σωματείων.

 

Από τα λίγα που μπορώ να ξέρω για την συμπεριφορά των ζώων, αυτά δεν μπορεί να εμφανίστηκαν ξαφνικά από το πουθενά στο κέντρο της πόλης και μάλιστα σε «μορφή αγέλης» σε μια νύχτα και επιτέθηκαν στα ανυπεράσπιστα ζώα του πάρκου.

 

Άρα ας μας πουν ποια είναι η «αγέλη των σκύλων», που βρίσκεται σήμερα, ποια μέτρα πάρθηκαν για να μην έχουμε χειρότερα γεγονότα από την επιθετική συμπεριφορά τους. Αν δεν τα ξέρουμε αυτά ο νους μας είναι ελεύθερος να πάει αλλού! Άλλωστε άνθρωποι και ευρήματα των τελευταίων ωρών μας επιτρέπουν να σκεφτούμε ανάλογα….

Επιστρέφω στα της διαφάνειας.

 

Όταν ο δήμαρχος με αφορμή το παραπάνω γεγονός ενημέρωσε το σώμα πως τα ζώα θα απομακρυνθούν και «αναζητήσαμε πιστοποιητικά υγείας, ταυτότητες των ζώων, παραστατικά αγοράς,  όπως μας ζητήθηκαν και δεν υπάρχουν ή δεν είναι στη διάθεση των υπηρεσιών του δήμου κανένα απολύτως έγγραφο», ο πρώην δήμαρχος κ. Σάββας Χιονίδης, δήλωσε, πως πέρα από κάποια ζώα που προσφέρθηκαν δωρεάν από ιδιώτη ή ιδιώτες, τα υπόλοιπα αγοράστηκαν από τον ίδιο και τοποθετήθηκαν στο πάρκο. Είχε μάλιστα αναλάβει ο ίδιος προσωπικά και την δαπάνη για την διατροφή τους μέχρι 31 Αυγούστου 2019 που έληξε η θητεία του αλλά προσφέρεται να συνεχίσει να το κάνει. Μεγαλοψυχία, ευαισθησία κι άλλα συγκινητικά…

 

Καλή η προσφορά, αλλά προκύπτουν κάποιες απορίες και ερωτήματα:

 

Υποτίθεται ότι ζούμε σε μια ευνομούμενη πολιτεία όπου υπάρχουν νόμοι και κανόνες που ισχύουν για όλους το ίδιο. Πόσο μάλλον για τα πρόσωπα που ασκούν εξουσία στα οποία ο έλεγχος είναι – υποτίθεται – εξονυχιστικός και οι ίδιοι θα πρέπει να είναι απόλυτα ξεκάθαροι και όλες οι ενέργειές τους διαφανείς και με τα απαραίτητα παραστατικά στοιχεία.

 

Αν ένας πολίτης ήθελε να κάνει κάτι ανάλογο, να προσφέρει δηλ. έναν αριθμό ζώων και πτηνών και να τα τοποθετήσει στον Δημοτικό Κήπο με δικές του δαπάνες και να αναλάβει και την διατροφή τους, θα «χτυπούσε» πάνω στον «τοίχο» της γραφειοκρατίας όπως την γνωρίζουμε στις καθημερινές μας συναλλαγές. Δηλαδή, στο τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται και τις ανάλογες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, υγιούς διαβίωσης και ευζωίας των ζώων, σχετικές αδειοδοτήσεις, αλλά και να συνταχθεί και σχετικό πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής, συμβόλαιο δωρεάς στο Δήμο, κλπ κλπ…

 

Δεν ξέρουμε ποια απ όλα τα παραπάνω και άλλα που προβλέπει η σχετική νομοθεσία, τηρήθηκαν στην «δωρεά» του κ. Χιονίδη. Από τα λεγόμενα του κ. Κουκοδήμου στο Δημοτικό Συμβούλιο μάλλον δεν υπάρχουν. Φυσικά δεν είμαι υποστηρικτής της ακραίας δυσκαμψίας της γραφειοκρατίας που δυστυχώς ισχύει στην ελληνική καθημερινότητα των δημοσίων και δημοτικών υπηρεσιών. Ούτε όμως υποστηρίζω και την ανεξέλεγκτη δραστηριότητα των δημοσίων προσώπων που θα πρέπει να τηρούν πρώτοι τους βασικούς νόμους και κανόνες. Εκτός κι αν η πολύχρονη θητεία σε μια θέση δημιουργεί αίσθηση ιδιοκτησίας του δημόσιου χώρου που εξουσιοδοτούμαστε από τους πολίτες να διαχειριστούμε και να υπηρετήσουμε. Εμφανιζόμαστε δηλ. ως «πατερούληδες» που φροντίζουμε τα «παιδιά» μας και τον «κήπο» μας. Όμως «πατερούληδες» η νεώτερη πολιτική ιστορία είχε πολλούς (Φράγκο,  Στάλιν, Χίτλερ κ.α. μικρής εμβέλειας στη χώρα μας) και δεν χρειαζόμαστε άλλους.

 

Στην συγκεκριμένη περίπτωση του Δήμου μας θέλουμε τον Πρώτο Πολίτη να είναι πρώτος σε νομιμότητα, υπευθυνότητα, διαφάνεια, αποτελεσματικότητα. Φυσικά και τα ανάλογα ελεγκτικά όργανα να λειτουργούν ακριβοδίκαια και το ίδιο για όλους, αλλά και οι πολίτες να έχουν σωστή ενημέρωση για να έχουν υπεύθυνη θέση και άποψη.

 

Και με την ευκαιρία. Πρόσφατα ο νέος Δήμαρχος  δήλωσε πως η δαπάνη για την διαμόρφωση του γραφείου του στο Δημαρχείο βαρύνει τον ίδιο. Ισχύουν και γι αυτόν όλα τα παραπάνω. Πριν προκύψει «αγέλη σκύλων» και βρεθούμε προ απροόπτων!

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο καιρός στην Πιερία

Πρωτοσέλιδα

Πρόγραμμα τηλεόρασης