Με 383 ψήφους υπέρ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέλεξε την Ursula von der Leyen Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με μυστική ψηφοφορία  το βράδυ της Τρίτης 16 Ιουλίου 2019. 

Η κα. von der Leyen αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά της την 1η Νοεμβρίου 2019 για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ψήφισαν 733 μέλη του ΕΚ, ενώ βρέθηκε μία άκυρη ψήφος. 383 μέλη ψήφισαν υπέρ, 327 κατά και 22 απείχαν.

Το Κοινοβούλιο αποτελείται  από 747 μέλη, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις που έχουν αποστείλει οι αρμόδιες εθνικές αρχές. Κατά συνέπεια, ο ελάχιστος αριθμός ψήφων που απαιτείται για την εκλογή Προέδρου της Επιτροπής είναι 374, δηλ. πάνω από 50% των μελών που απαρτίζουν το Κοινοβούλιο. Ο Πρόεδρος Sassoli ανακοίνωσε επίσημα τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της μυστικής ψηφοφορίας, η οποία πραγματοποιήθηκε με κάλπη.

Επόμενα βήματα

Η εκλεγείσα Πρόεδρος της Επιτροπής θα στείλει τώρα επίσημες επιστολές στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών, ζητώντας τους να προτείνουν υποψηφίους για τη σύσταση της Επιτροπής. Οι ακροάσεις των υποψηφίων στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές του ΕΚ έχουν προγραμματιστεί για το διάστημα 30 Σεπτεμβρίου - 8 Οκτωβρίου. Το πλήρες Σώμα των Επιτρόπων θα πρέπει να εκλεγεί από το Κοινοβούλιο, σε ψηφοφορία η οποία θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα κατά τη σύνοδο ολομέλειας 21 - 24 Οκτωβρίου

Το βιογραφικό της νέας Προέδρου 

Γεννημένη στις Βρυξέλλες το 1958, η Ursula von der Leyen, έζησε στο Ιξέλ τα πρώτα 13 χρόνια της ζωής της. Ο πατέρας της, Ερνστ Άλμπρεχτ, εργαζόταν ως διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την ίδρυσή της. Το 1971 η οικογένεια εγκαταστάθηκε στην Κάτω Σαξονία, της οποίας πρωθυπουργός διετέλεσε ο πατέρας της από το 1976 έως το 1990. Σπούδασε οικονομικά στο London School of Economics όπου μάλιστα χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο «Ρόουζ Λάντσον», καθώς θεωρείτο πιθανός στόχος της γερμανικής αριστερής τρομοκρατίας. Συνέχισε σπουδάζοντας ιατρική, με ειδικότητα στη γυναικολογία στο Ανόβερο. Το 2015 αντιμετώπισε κατηγορίες λογοκλοπής για τη διδακτορική της διατριβή ωστόσο το Πανεπιστήμιο έκρινε ότι δεν υπήρξαν τόσο σοβαρά παραπτώματα για να της αφαιρεθεί ο τίτλος.

 

Άρχισε να ασχολείται με την πολιτική σε ηλικία 43 ετών, και από τότε είναι μέλος του συντηρητικού κόμματος Χριστιανών Δημοκρατών (CDU) της Merkel. Ανάμεσα στο 2001 και το 2004 ανέλαβε διάφορους πολιτικούς ρόλους στο Ανόβερο και μετά εκλέχθηκε στη βουλή της Κάτω Σαξονίας το 2003 κι έγινε Υπουργός Υγείας, υπεύθυνη για τα κοινωνικά ζητήματα, τις γυναίκες, και την οικογένεια.

 

Είναι παντρεμένη με τον καθηγητή ιατρικής Heiko von der Leyen, με καταγωγή από τον οίκο der Leyen, έναν από τους παλιότερους αριστοκρατικούς οίκους της Γερμανίας. Μαζί απέκτησαν επτά παιδιά τον Ντέιβιντ, τον Έγκμοντ, τη Σοφί- Σαρλότ, την Ντονάτα, τη Βικτόρια, τη Γιοχάνα και την Γκράτσια. «Ο Heiko ανέλαβε τον μητρικό ρόλο αφού αναγκαζόμουν να λείπω ώρες και πολλές φορές μέρες από το σπίτι» είχε δηλώσει η ίδια σε συνέντευξή της.

 

Από το 2003 ως το 2005 η von der Leyen ήταν υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Γυναικών, Οικογένειας και Υγείας στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας. Η Ursula αποτέλεσε ιδανική επιλογή για το υπουργείο Οικογένειας στην πρώτη κυβέρνηση της Angela Merkel, το 2005. Η πορεία της στην πολιτική δε σταμάτησε εκεί αφού ακολούθησαν το υπουργείο Εργασίας το 2009 και το υπουργείο Άμυνας το 2014 και το 2017. Στην τελευταία της θητεία στο υπουργείο Άμυνας ο γερμανικός Τύπος είχε να γράψει πολλά. Ούτε λίγο, ούτε πολύ τα δημοσιεύματα την ήθελαν να «εκβιάζει» την Merkel προκειμένου να κερδίσει την επανατοποθέτησή της ακόμα και με αποχώρηση από την πολιτική.

 

Στο ενεργητικό της καταγράφονται μονάχα νίκες. Άλογο κούρσας για τους περισσότερους που έβλεπαν την επιρροή της να αυξάνεται διαρκώς. Τοπ δεξί χέρι της Angela Merkel καταγράφει ακόμα μία προσωπική επαγγελματική επιτυχία. Γίνεται η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις. 

 

Πέρα από τα γερμανικά, μιλά εξαιρετικά γαλλικά και αγγλικά. Υπέρμαχος της ευρωπαϊκής ενοποίησης και του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. «Η ποικιλομορφία, ο σεβασμός των διαφορετικών πολιτιστικών και ιστορικών ταυτοτήτων εντός της Ευρώπης, η αποφυγή της παράβασης του κράτους δικαίου, η διαφύλαξη της αξιοπρέπειας κάθε ανθρώπινου όντος. Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση που πρέπει όλοι να υπερασπιστούμε» ανέφερε η ίδια. Υπερασπίστηκε με πάθος τις ευρωπαϊκές ιδιαιτερότητες που συνθέτουν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, όπως την οικογένεια και τη θρησκεία, αλλά και την ανάγκη των Ευρωπαίων πολιτών να μιλούν όσο ευρωπαϊκές περισσότερες γλώσσες γίνεται.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο καιρός στην Πιερία

Πρωτοσέλιδα

Πρόγραμμα τηλεόρασης