«Ο Νέος Δρόμος του Μεταξιού» έχει φέρει δεκάδες επενδύσεις των Κινέζων στα Βαλκάνια με την παρουσία τους να είναι έντονη σε χώρες όπως η Σερβία, το Μαυροβούνιο και η Κροατία.

«Μάχη» επιρροής Αμερικάνων και Κινέζων στην Βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια 

Το Σμεντέρεβο, ανατολικά του Βελιγραδίου, φιλοξενεί το μεγαλύτερο εργοστάσιο σιδηρουργίας της Σερβίας, που αγοράσθηκε από τους Κινέζους. Ή καλύτερα, από «τους φίλους μας, όπως τους αποκαλούμε», λέει ο εργάτης Ζόραν Μάτιτς. Και εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στον όμιλο HBIS που έσωσε από την πτώχευση το εργοστάσιο και τους 5.000 εργάτες του, καταβάλλοντας 46 εκατομμύρια ευρώ.

«Οι μισθοί καταβάλλονται κανονικά. Η πόλη έχει αναστηθεί», λέει ο συνάδελφός του Νόβιτσα Τζόρτζεβιτς, με φόντο την σημαία της Κίνας που έχει υψωθεί επάνω από την κεντρική πύλη.

Δύο χρόνια πριν από τον ερχομό των Κινέζων, η αμερικανική US Steel Corporation αποσύρθηκε πουλώντας στο σερβικό κράτος, συμβολικά έναντι ενός ευρώ, το εργοστάσιο και τα χρέη του.

Σήμερα, εκπρόσωπος της εταιρείας ανακοινώνει αύξηση της παραγωγής και των εσόδων κατά 37%.

Ένα «success story» που ώθησε τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς να πείσει τους Κινέζους το 2018 να αγοράσουν το ορυχείο χαλκού του Μπορ, στην νότια Σερβία.

Οι Κινέζοι τα τελευταία χρόνια δείχνουν και έντονο ενδιαφέρον για το γεωθερμικό πεδίο που επεκτείνεται από την Ανατολική Μακεδονία μέχρι την Θράκη. Η εμπειρία που έχουν αποκομίσει σε συνδυασμό με την γεωπολιτική αξία που θα προσφέρει η επιχειρηματική τους διείσδυση στην περιοχή, θα τους δώσει να σταθερό «προγεφύρωμα»  σε μια περιοχή, που τα επόμενα χρόνια θα έχει τεράστιο ρόλο στα ενεργειακά και τις μεταφορές.

Τον περασμένο Ιούλιο, δύο Κινέζοι επενδυτές επισκέφθηκαν τον δήμαρχο Παγγαίου και εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στον δήμο, που σχετίζονται με το γεωθερμικό πεδίο Ακροποτάμου. Ο κ. Αναστασιάδης μεταφέρει ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον των Κινέζων αφορά δημοτική έκταση 10.000 στρεμμάτων, όπου οι Κινέζοι επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τα οφέλη της γεωθερμίας για να δημιουργήσουν τουριστικές υποδομές. Σημειώνει ότι το συγκεκριμένο ακίνητο βρίσκεται κοντά στη θάλασσα, αυξάνοντας τα πλεονεκτήματα μιας εν δυνάμει επένδυσης.

Το γεωθερμικό πεδίο Ακροποτάμου εντοπίζεται στην παραλιακή ζώνη του δήμου Παγγαίου μεταξύ της περιοχής των Λουτρών Ελευθερών και της παραλίας της Κάριανης.

Οι Αμερικανοί «χάνονται» στις μεγάλες επενδύσεις

Οι Αμερικανοί σχεδιάζουν και υλοποιούν στην Βόρεια Ελλάδα επενδύσεις που αυξάνουν την ασφάλεια και την ανάπτυξη της χώρας. Οι επενδύσεις είναι τέτοιου μεγέθους, όπου οι πολίτες θα δούνε τα παραγόμενα αποτελέσματα σε βάθους χρόνου.

Όμως μέχρι τότε, επενδύσεις όπως στην Γεωθερμία που ετοιμάζουν στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη οι Κινέζοι, φέρνουν άμεσες θέσεις εργασίας και κατά συνέπεια άμεσα οφέλη για τις  τοπικές κοινωνίες.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η πρώτη προσπάθεια των Αμερικανών να προσφέρει στις τοπικές κοινωνίες μέσω μιας επένδυσης απέτυχε παταγωδώς. Μπορεί ο TAP να έχει πετύχει τον γεωπολιτικό του ρόλο ξεκλειδώνοντας όλα τα μεγάλα έργα για τον Νότιο Διάδρομο και την ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης, αλλά όσο αφορά την προσφορά στις τοπικές κοινωνίες, κατάφερε να μην δώσει στους Αμερικανούς το πλεονέκτημα που χρειάζεται απέναντι σε αυτές

Προς το παρόν αυτό το «κενό»  στην Βόρεια Ελλάδα το καλύπτει ο Ιβάν Σαββίδης με την επιχειρηματική του δραστηριότητα, και την ενασχόληση του με τον αθλητισμό. Η αμήχανη απάντηση ανώτερου Αμερικανού Αξιωματούχου που βρέθηκε πριν λίγες ημέρες στην Θεσσαλονίκη, πως βλέπει η Αμερικανική πολιτική αυτή την διείσδυση του Ελληνοπόντιου επιχειρηματία, δείχνει ότι πέρα από τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, κανείς άλλος δεν έχει κατανοήσει την σημασία που έχουν τοπικές κοινωνίες για τις αλλαγές που έρχονται στην περιοχή

Πηγή: viadiplomacy.gr

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο καιρός στην Πιερία

Πρωτοσέλιδα

Πρόγραμμα τηλεόρασης