Το Uluru (Ουλουρού) είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα φυσικά αξιοθέατα της Αυστραλίας. Ονομάζεται επίσης και Ayers Rock.

 

 

Είναι ένας γιγαντιαίος σχηματισμός από ψαμμίτη, ένας μονόλιθος, ο οποίος  έχει ύψος 348 μ. από τη βάση και 863 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, με το μεγαλύτερο μέρος του όγκου του να βρίσκεται κάτω από έδαφος. Ο ξεχωριστός αυτός μονόλιθος έχει ηλικία 600.000.000 ετών, έχει συνολική περίμετρο 9,4 χιλιόμετρα και βρίσκεται σχεδόν στο μέσον της Αυστραλιανής ηπείρου.

 

 

 

Η περιοχή γύρω από το μονόλιθο, έχει πολλές πηγές, μικρές λίμνες, σπηλιές και αρχαίες ζωγραφιές. Το Ουλουρού είναι ένας από τους μεγαλύτερους μονόλιθους της γης και ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1987.

 

 

 

 

Αν και βρίσκεται στο κέντρο της Αυστραλίας σε μια αχανή έκταση και την πιο κοντινή πόλη, το Άλις Σπρινγκς, να απέχει 335 χιλιόμετρα είναι η πιο διάσημη εικόνα της Αυστραλίας, προσελκύοντας έναν τεράστιο αριθμό ταξιδιωτών κάθε χρόνο.

 

 

 

 

Τόσο το Ουλουρού όσο και ο κοντινός σχηματισμός Κάτα Τιούτα, 25 χιλιόμετρα δυτικά του Ουλουρού, έχουν μεγάλη θρησκευτική και πολιτιστική σημασία για τους Ανάνγκου ιθαγενείς κατοίκους της περιοχής, που ανήκουν στους αυτόχθονες Αβοριγίνες της  Αυστραλίας. Σύμφωνα με τους ιθαγενείς είναι το κέντρο όλου του κόσμου και ο άνθρωπος δημιουργήθηκε με χώμα αυτού του ιερού βράχου. Είναι ο ιερός τους «χώρος», εκεί οι ιθαγενείς πραγματοποιούσαν μυστηριακές τελετές και είναι γεμάτος από τοπικούς θρύλους. Ένας από αυτούς τον συνδέει με το «Πνεύμα της Χελώνας». Πιστεύεται ότι φέρνει κακή τύχη σε εκείνον που θα κοιτάξει πέρα από τον βράχο αλλά και σε εκείνον που θα τολμήσει να αφαιρέσει ένα κομμάτι από αυτόν.

 

 

 

 

Το πιο ιδιαίτερο όμως, αυτό που κάνει ξεχωριστό και μοναδικό το Ουλουρού είναι ο μεταβαλλόμενος χρωματισμός του στην διάρκεια της μέρας και στην διάρκεια του χρόνο, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες!

 

 

 

Στην πρωινή ομίχλη έχει μια πορτοκαλί λάμψη, το φως της ημέρας δίνει στο Ουλουρού ένα μαλακό χρώμα ώχρας και το βράδυ τα χρώματα γίνονται πιο σκούρα: από ανοιχτό καφέ έως σκούρο γκρι. Άλλοτε πάλι την αυγή και το ηλιοβασίλεμα «ντύνεται» με ένα λαμπερό κόκκινο  χρώμα. Επίσης η ομορφιά του είναι πιο έντονη το καλοκαίρι, όταν οι δυνατές βροχές που πέφτουν στην περιοχή, αλλάζουν το χρώμα του σε μωβ και δημιουργούν στην επιφάνειά του μικρά ρυάκια.

 

 

 

 

Οι ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται γύρω από το βράχο κατά την ανατολή και το ηλιοβασίλεμα. Όσοι θέλουν να δουν τον βράχο από κοντά μπορούν να περπατήσουν γύρω από το βράχο. Είναι μια διαδρομή 10 χλμ.  περίπου. Περπατώντας κατά μήκος του δρόμου διάφορες πινακίδες πληροφορούν για την ιστορία των Αβοριγίνων. 

 

 

Οι Αβοριγίνες, κάτοικοι της περιοχής πραγματοποιούν τις περιηγήσεις συνοδεύοντας τους επισκέπτες και τους ενημερώνουν για την τοπική χλωρίδα και πανίδα, ενώ αφηγούνται ιστορίες για τους μύθους και τις παραδόσεις που συνδέονται με τον ιερό τους τόπο.

 

 

 

Αν και είναι πραγματικά πρόκληση δεν επιτρέπεται η αναρρίχηση στο Ουλουρού. Στο παρελθόν, αρκετοί ταξιδιώτες έχουν τραυματιστεί θανάσιμα. Επιπλέον, οι  Αβοριγίνες δεν ήταν πολύ ευχαριστημένοι με το γεγονός ότι οι ταξιδιώτες ανέβαιναν στον ιερό τους βράχο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο καιρός στην Πιερία

Πρωτοσέλιδα

Πρόγραμμα τηλεόρασης