Στα δυτικά της Βολιβίας, σε υψόμετρο 4.000 μ. περίπου βρίσκεται η αρχαία πόλη Tiahuanaco (Tiwanaku).

Η πόλη άνθισε από το 300 π.Χ έως το 1000 μ.Χ. και θεωρείται μία από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Αμερικής.

Σύμφωνα με τους μύθους και τους θρύλους των Άνδεων η περιοχή γύρω από τη λίμνη Titicaca ήταν η γενέτειρα των πρώτων ανθρώπων στη γη και ο θεός  Viracocha επέλεξε το Tiahuanaco ως τόπο δημιουργίας. Στη μυθολογία των Ίνκας, ο Κον Τίκι Βιρακότσα, ή απλά Βιρακότσα ή Ουιρακότσα (η «Αόρατη Φωτιά, αυτός που γεννιέται από τον αφρό της θάλασσας»), θεωρείται ο δημιουργός του σύμπαντος, του χρόνου και του πολιτισμού κι ένας από τους σημαντικότερους θεούς των Ίνκας.

 

Το Tiahuanaco είναι τώρα περίπου 250m πάνω από τη λίμνη Titicaca Οι περισσότεροι αρχαιολόγοι συμφωνούν ότι ήταν κάποτε ένα λιμάνι. Έχουν βρεθεί δομές στη λίμνη Titicaca που δείχνουν ότι τα επίπεδα της θάλασσας έχουν αλλάξει δραματικά στην πορεία του χρόνου.

 

Δεν είναι γνωστός ο ακριβής χρόνος δημιουργίας των κτισμάτων που μαρτυρούν τα σημερινά ερείπια. Μερικοί ερευνητές τα χρονολογούν μέχρι και 14.000 π.Χ.!!!

Το πιο σημαντικό και μυστηριώδες στην ερειπωμένη πόλη Tiahuanaco είναι η Πύλη του Ήλιου.

Η πύλη του ήλιου έχει τρία μέτρα ύψος και τέσσερα μέτρα πλάτος. Δεν είναι οι διαστάσεις του που προκαλούν τον θαυμασμό διότι υπάρχουν μεγαλύτερα δημιουργήματα στην προϊστορική και ιστορική περίοδο. Αυτό που είναι το μυστήριο και προκαλεί τεραστία έκπληξη είναι η κατασκευή του. Είναι μια  αψίδα σκαλισμένη σε ένα μεγάλο κομμάτι από πέτρα ανδεσίτη, ένα τεράστιο μονόλιθο. Η κατασκευή αυτή ζυγίζει 11 περίπου τόνους και έχει διαπιστωθεί ότι δεν κατασκευάστηκε στο σημείο που βρέθηκε αλλά δε άλλο άγνωστο τόπο και μεταφέρθηκε εκεί!

 

Ανακαλύφθηκε και ήλθε στο φως στα μέσα του 19ου αιώνα από Ευρωπαίους ερευνητές, αλλά μέχρι σήμερα οι αρχαιολόγοι και οι ερευνητές δεν έχουν καταλήξει με ακρίβεια ούτε στην ημερομηνία κατασκευής, σ’ αυτούς που την δημιούργησαν, τι μαρτυρούν τα σύμβολα και οι μορφές που την στολίζουν και φυσικά τον ίδιο τον σκοπό της!

 Στο κέντρο είναι χαραγμένη μια φιγούρα, που κατά ορισμένους ιστορικούς είναι ο Βιρακότσα Ίνκα, ο όγδοος αυτοκράτορας των Ίνκας και δημιουργός όλων των πραγμάτων. Κατά μια άλλη εκδοχή, πρόκειται για τον «Βασιλιά Ήλιο», καθώς γύρω από το πρόσωπό του είναι χαραγμένες 24 γραμμικές ακτίνες. Πολλοί τον αποκαλούν «Δακρυσμένο θεό», διότι μοιάζει να κυλούν δάκρυα στο πρόσωπό του. Γύρω από την κεντρική μορφή είναι σκαλισμένοι αγγελιοφόροι του θεού,  48 φτερωτές μορφές οι  οποίες έχουν ανθρώπινα κεφάλια και ουρές ζώων. Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι πρόκειται για ηλιακό ημερολόγιο, που είναι χωρισμένο σε 290 ημέρες. Μερικοί πίστευαν ότι ήταν η είσοδος για μια άλλη διάσταση και ότι τα σύμβολα συνδέονταν με την αστρονομία. Άλλες θεωρίες υποδηλώνουν ότι ήταν μια πύλη σε μια άλλη διάσταση, ίσως στη "γη των θεών".

 

Υπήρξαν και ανάλογες θεωρίες που συνδέουν όλες αυτού του είδους τις πύλες, στην Ελλάδα υπάρχει η «Πορτάρα» της Νάξου, με την μυθική Ατλαντίδα ή με εξωγήινους πολιτισμούς 

 

Στην ίδια περιοχή δεσπόζει και η «πύλη της Σελήνης», η οποία δεν είναι το ίδιο γνωστή με την «πύλη του Ήλιου» αλλά δημιουργήθηκε την ίδια εποχή και συνδεόταν με τη θεά του φεγγαριού και σύζυγο του Θεού  Ήλιου. Μερικοί πιστεύουν ότι η δεύτερη πύλη λειτουργούσε ως σεληνιακό ημερολόγιο και συνδεόταν με την κίνηση της σελήνης.

 

Ένα ακόμη μυστήριο στην περιοχή είναι τα μεγαλιθικά μνημεία του Πούκου Πούνκου τα οποία εντυπωσιάζουν για το μέγεθος αλλά κυρίως για την γλυπτική των αρχιτεκτονικών που είναι εγχάρακτα σ αυτές τις τεράστιες πέτρες και τα οποία αν σήμερα προσπαθούσαμε να τα αντιγράψουμε και να τα δημιουργήσουμε με τα εργαλεία της σύγχρονης τεχνολογίας ίσως απαιτούνταν πολλά χρόνια εργασίας!  

 Η περιοχή ήταν τελετουργικός χώρος και οι αψίδες αποτελούν μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO...

 

 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο καιρός στην Πιερία

Πρωτοσέλιδα

Πρόγραμμα τηλεόρασης