Πιερία

Την κατιούσα παίρνει η Πιερία στον πίνακα των περιοχών με "Γαλάζιες Σημαίες". Μόλις οκτώ συνολικά για 70 και πλέον χιλιόμετρα των ακτών από την Μεθώνη μέχρι τους Ν. Πόρους και μία και μοναδική βραβευμένη Μαρίνα αυτή του Πλαταμώνα.

Όταν η Ελλάδα αυξάνει τις Γαλάζιες Σημαίες και κατακτά την 2η θέση παγκοσμίως, όταν η Χαλκιδική εξασφαλίζει 85 Γαλάζιες Σημαίες και η Θεσσαλονίκη 14, οι 8 Γαλάζιες Σημαίες της Πιερίας είναι αποτέλεσμα, τουλάχιστον, αδιαφορίας των εμπλεκόμενων φορέων της Πιερίας για αυτόν το θεσμό. Έναν θεσμό που ίσως ο καθένας μπορεί να καταμαρτυρήσει προβλήματα στην εφαρμογή, να πει πως είναι περισσότερο απαιτητική, σε κόστος και εργασία η συμμετοχή, σε σχέση με το όφελος ή ότι άλλο, αλλά δεν παύει να αποτελεί ένα αναγνωρισμένο παγκόσμια σήμα καθαρότητας και ποιότητας ακτών και νερών κολύμβησης... 

Η ανακοίνωση των Γαλάζιων Σημαιών για το 2019 

Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών, μαρινών και σκαφών αειφόρου τουρισμού. Με 515 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, στο σύνολο των 47 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 12% των συνολικών βραβεύσεων. Πρώτη στην Ελλάδα αναδείχθηκε φέτος, με 92 βραβεύσεις (σημαίες, μαρίνες, σκάφη αειφόρου τουρισμού) η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.797 ακτές, 695 μαρίνες και 67 σκάφη αειφόρου τουρισμού σε όλο τον κόσμο.

Η ετήσια αναγγελία των βραβεύσεων του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία», έλαβε χώρα την Τετάρτη 15 Μαΐου, στην Ακτή Βουλιαγμένης, παρουσία πολλών εκπροσώπων της πολιτείας και κλαδικών φορέων του Τουρισμού. Η ΕΕΠΦ χειρίζεται το διεθνές αυτό πρόγραμμα για τη προστασία των ακτών της Ελλάδας από το 1992. 

Η "Γαλάζια Σημαία", σύμβολο ποιότητας σε πάνω από 45 χώρες σήμερα, που διαρκώς αυξάνονται, απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε οργανωμένες ακτές και μαρίνες που διαχειρίζονται παράκτιοι Δήμοι, ξενοδόχοι και άλλοι φορείς. Το εθελοντικό Πρόγραμμα “ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ” (“BLUE FLAG”) ξεκίνησε τη δεκαετία του '80. Σήμερα συμμετέχουν στο εθελοντικό αυτό πρόγραμμα 50 χώρες από όλες σχεδόν τις ηπείρους, δηλαδή όχι μόνο της Ευρώπης. Ο υπεύθυνος σε διεθνές επίπεδο χειριστής του Προγράμματος, το Fee (Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης), σε συνεργασία με τους Συντονιστές των χωρών μελών του, αναμορφώνει κατά καιρούς τα κριτήρια βράβευσης, καθιστώντας συνεχώς αυστηρότερη την εφαρμογή τους, με στόχο τη βελτίωση, των συνθηκών στις ακτές και μαρίνες που βραβεύονται.

Οι Γαλάζιες Σημαίες της Πιερίας 

Δήμος Κατερίνης

Καλλιθέα

Καλλιθέα/Sentido Mediterranean Village

Κορινός

Ολυμπιακή Ακτή

Παραλία

Περίσταση

Δήμος Δίου-Ολύμπου

 

Νέοι Πόροι

Παντελεήμονας 1

Επίσης βραβεύτηκε με Γαλάζια Σημαία μια Μαρίνα της Πιερίας, η Μαρίνα Πλαταμώνα

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο καιρός στην Πιερία

Πρωτοσέλιδα

Πρόγραμμα τηλεόρασης