Πιερία

Όλυμπος- Πιέρια -Ελατοχώρι - Μνήμες, έθιμα και πράξεις ανθρώπων

της Αναστασίας Μποστανίτη - Κιοσέ

Κάτοικοι του Ελατοχωρίου και φίλοι των Ελατοχωριτών εκκλησιάστηκαν στην Παναγιά Αγρότισσα και φέτος στις 8 Σεπτεμβρίου 2019 με μεγάλη κατάνυξη. Ο πάτερ Γεώργιος Ράπτης, η εκκλησιαστική επιτροπή, ο πρόεδρος, οι σύμβουλοι και πλήθος κόσμου ήταν εκεί για να γιορτάσουν την προστάτιδα  των αγροτών.

Όπως κάθε φορά οι γυναίκες ετοίμασαν και κέρασαν, όμορφα τοπικά εδέσματα στον μοναδικό αύλειο χώρο της, τον περικυκλωμένο από αιωνόβιες κρανιές. Αυτές οι κρανιές στολίζουν και ομορφαίνουν το περιβάλλον με τα μικρά κίτρινα άνθη τους σχεδόν από τον Ιανουάριο και τον Αύγουστο με τους κόκκινους καρπούς τους. 

Μετά το εκκλησίασμα δεν έλειψε ο χορός με την Γκάιντα, το παραδοσιακό όργανο της περιοχής με γκαϊτατζή τον Γιάννη Γκουτζιούλη.

Το εξωκλήσι της Παναγιάς της Αγρότισσας, βρίσκεται πάνω στον οδικό άξονα από Κατερίνη, Αρωνά, Λαγόραχη Μοσχοπόταμο και πριν φτάσεις στο Ελατοχώρι, στην περιοχή «Παναϊά», βρίσκεται  ανάμεσα στα κτήματα  των Ελατοχωριτών και είναι αφιερωμένο στους αγρότες και τις καλλιέργειες τους. 

Η ημερομηνία εορτασμού επιλέχθηκε από τους κατοίκους γιατί τον Σεπτέμβριο ολοκληρωνόταν οι εργασίες που αφορούσαν τις παραγωγές, οι κάτοικοι έφευγαν από τις θερινές κατοικίες τους τις λεγόμενες καλύβες που  χρησιμοποιούσαν το καλοκαίρι όταν ήταν πολύ δύσκολη η καθημερινή μεταφορά τους από τα σπίτια στα χωράφια τους. 

Το πρώτο αφιέρωμα για το εξωκλήσι «ΠΑΝΑΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ»  έγινε  στην  εβδομαδιαία εφημερίδα για την Αγροτική Ανάπτυξη "Ύπαιθρος Χώρα" στο πολύ ωραίο αφιέρωμα για την γυναίκα της υπαίθρου, που περιλαμβανόταν στο φύλλο αρ. 50 την Παρασκευής 14 Οκτωβρίου 2016. Έγραψε εκεί η κ. Χρυσοχόου:

«Είναι η πρέσβειρα των ουρανών, αλλά και των καλλιεργειών. Η μάνα με τη φιλεύσπλαχνη αγκαλιά, που χωράει όλες τις αγωνίες και τον μόχθο των αγροτών και το στοργικό βλέμμα, που «περιπολεί» όλες τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Είναι η γυναικεία, ιερή μορφή της Παναγίας Αγρότισσας και το μοναδικό, στην Ελλάδα, ξωκλήσι αφιερωμένο στην αγροτική παραγωγή.

Είναι χτισμένο στο κέντρο των αγροτικών καλλιεργειών και αποτελεί, εδώ και αιώνες, το καταφύγιο των αγροτών για να προσεύχονται και να παραδίδουν τα αιτήματά τους, ώστε με τη θεία χάρη και την ευλογία της Παναγίας της Αγρότισσας να πάει καλά η σοδειά. Από ομολογίες παλαιοτέρων, το ξωκλήσι λέγεται πως χτίστηκε τον 13ο ή τον 14ο αιώνα, στη θέση που είναι σήμερα, από λίγους ανθρώπους που ζούσαν στον οικισμό «Παναϊά».

Αργότερα, καταστράφηκε ολοσχερώς από κατακτητές, «εικάζεται ότι μαζί με την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που υπήρχε τότε στην περιοχή και χτίστηκε για δεύτερη φορά το 1360, έγινε και η ανέγερση της εκκλησίας της Παναγίας της Αγρότισσας».

Από ομολογίες άλλων κατοίκων, λέγεται ότι πρωτοχτίστηκε το 1200-1300 στη θέση που είναι σήμερα, ενώ μετά το 1978, το ξωκλήσι απέκτησε τη σημερινή του μορφή. «Το σημείο αυτό είναι η καρδιά των καλλιεργητικών εκτάσεων των αγροτών του Ελατοχωρίου».

Τα παλιά χρόνια, οι αγρότες έφευγαν την καλοκαιρινή περίοδο από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο από το χωριό με όλα τα υπάρχοντά τους και έμεναν σε σπιτάκια, τα λεγόμενα «καλύβες», για τις αγροτικές εργασίες τους, αφού δεν μπορούσαν να πηγαινοέρχονται καθημερινά στο χωριό. «Ευλαβούνταν πάρα πολύ την Παναγία», «και για τον λόγο αυτόν της αφιέρωσαν το ξωκλήσι, το οποίο γιορτάζει την 8η Σεπτεμβρίου, ημέρα γενεθλίων της Παναγίας και ημερομηνία που τυπικά τελείωνε και η αγροτική δραστηριότητα, κυρίως του καπνού που καλλιεργούσαν εκείνα τα χρόνια».

Η διαδικασία αυτή εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να υφίσταται. Οι παραγωγές που υπάρχουν είναι καπνά, φασόλια, καρύδια, ντομάτες και δενδρώδεις καλλιέργειες με διάφορα οπωροφόρα. Τα καλύβια έχουν ανακατασκευαστεί και εκσυγχρονιστεί και πολλά από αυτά έχουν μετατραπεί σε ξηραντήρια, καθώς η περιοχή είναι το κέντρο της παραγωγής για το περίφημο «Τσάι Ολύμπου".

Το θέμα στην εφημερίδα "Ύπαιθρος Χώρα" επιμελήθηκε τον Οκτώβριο του 2016, η δημοσιογράφος Αφροδίτη Χρυσοχόου με την συνδρομή του Επιστημονικού Συνεργάτη της Π.Ε. Πιερίας Δημήτρη Ρουκά και της Αναστασίας Μποστανίτη Κιοσέ, σήμερα Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών και εκλεγμένη Τοπική  Σύμβουλος

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο καιρός στην Πιερία

Πρωτοσέλιδα

Πρόγραμμα τηλεόρασης