ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αφιερωμένες στην Ελληνική οικογένεια είναι φέτος οι εκδηλώσεις παράδοσης και πολιτισμού «Τα Πάτρια», η αυλαία των οποίων άνοιξε το απόγευμα της  Πέμπτης 17/10, στη Ράχη Πιερίας,  με την υποδοχή της θαυματουργού ι. εικόνος της Υπεραγίας Θεοτόκου, που φυλάσσεται στον Καθεδρικό Ναό Θ. Αναλήψεως Κατερίνης, και την συλλιτάνευσή της με το ι. Λείψανο του Αγίου Λουκά του Ευαγγελιστού, ενώ ακολούθησε  Μέγας Πανηγυρικός εσπερινός.

Περισσότερα...

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ & ΝΕΟΥΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2018 - ΜΑΙΟΣ 2019 

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Σάββατο 20 Οκτωβρίου -  Δύο ξεχωριστές προβολές: 12:00-14.00 και 14:30-16.30 

Προβολή 12:00-14:00 (για όλη την οικογένεια)

Θέμα: Τεχνητή νοημοσύνη: το μέλλον είναι ήδη εδώ

More Human than Human, Tommy Pallotta & Femke Wolting, USA,  79', 2018, ηλικίες 12+  / Δείτε το τρέιλερ εδώ: https://youtu.be/Fe9MGPiKCD0

 

Θέμα: Οι μαγικές συνάψεις στο μυαλό ενός εφήβου

 A Field Guide to Being a 12-year-old Girl, Tilda Cobham-Hervey, Αυστραλία, 2017, 20', ηλικίες 11+ Δείτε το τρέιλερ εδώ: https://youtu.be/zuy1U0mUC70

 Μy Happy Complicated Family, Tessa Louise Pope, 17ʹ, 2017, Ολλανδία, ηλικίες 11+ 

Ακολουθεί συζήτηση. Προσκεκλημένες οι Δήμητρα Κογκίδου, Καθηγήτρια & Πρόεδρος Επιτροπής Φύλου & Ισότητας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Δόμνα-Μίκα Κακανά, Καθηγήτρια, Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκη 

 

Φέτος ένα συναρπαστικό πρόγραμμα μας ταξιδεύει στο μέλλον. Πρεμιέρα με όλες τις εξελίξεις στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης και τη σημασία τους για την ανθρωπότητα (More Human than Human). Ταξίδι στον μαγικό κόσμο των δωδεκάχρονων κοριτσιών: πώς βλέπουν τον κόσμο, τι σκέφτονται, πώς νιώθουν, τι θέλουν από τα αγόρια, πώς θα αλλάξουν τον πλανήτη; (A Field Guide to Being a 12 year old girl), για όσους είναι, ήταν ή θα γίνουν 12. Η οικογένεια σήμερα είναι όπως ήταν πριν 50 χρόνια; Έξτρα μαμάδες, δότες μπαμπάδες, αδέρφια από άλλο γάμο και μονογονεϊκές οικογένειες, μια αντισυμβατική ματιά με αισιοδοξία και χιούμορ (My Happy Complicated Family). Μάθημα αστρονομίας: Μαθαίνουμε για το σύμπαν παρέα με μια αστροφυσικό που παραδίδει το μάθημά της στη φύση, μέσα στα χιόνια στις Ελβετικές Άλπεις; (Children of the Universe).  Υπάρχει ένα σχολείο στην Γερμανία που δεν έχει διευθυντή, οι μαθητές πληρώνουν τους καθηγητές και φτιάχνουν το πρόγραμμα. Είναι ένα σχολείο «δεύτερης ευκαιρίας», μοναδικό στο είδος του, κι εμείς θα «φοιτήσουμε» εκεί για έναν ολόκληρο χρόνο (Berlin Rebel High School). Ούτε να διανοηθεί ότι πάει σχολείο η μικρή Μπαμούνου, που στα 8 της είναι αχθοφόρος στις αγορές της Γκάνας και το μόνο της όνειρo είναι να γυρίσει σπίτι (Kayayo The Living Shopping Baskets). Ο Μπαντούρα στη Γεωργία ονειρεύεται να πάει στην Αμερική και από εκεί στο φεγγάρι. Μεταξύ προβάτων και τυροκομίας φτιάχνει ένα διαστημόπλοιο (Apollo Javakheti). Πολύ διαφορετική εφηβεία περνάει μια παρέα εφήβων από το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης (All Τhis Panic), που την παρακολουθούμε τρία ολόκληρα χρόνια, από τα 15 έως τα 18, όπως και δύο αδέλφια από την Ολλανδία που αποφασίζουν να περάσουν τις διακοπές τους σε ένα κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Λέσβο και να συναντήσουν εκεί συνομηλίκους τους (Hello Salaam). Από τη Λέσβο στην Κίνα, όπου καταλήγει το πλαστικό της Δύσης, θα δούμε πώς ζει μια εντεκάχρονη Κινεζούλα μέσα στην «ανακύκλωση» του δικού μας κόσμου (Plastic China). Ενός κόσμου που συχνά ορίζεται μέσα από τη σχέση του με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το κινητό (The Girl of 672K και My Dearest F#cking Phone), αλλά ευτυχώς και μέσα από τη δημιουργία. 

Ποιο είναι το KINDER DOCS - Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για Παιδιά και Νέους

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για Παιδιά και Νέους πραγματοποιείται και φέτος σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, και περιλαμβάνει προβολές και δράσεις, καθημερινές για σχολεία και σαββατοκύριακο για όλη την οικογένεια. Το φεστιβάλ, που έχει γίνει πια θεσμός, διαρκεί φέτος έως και τον Μάιο 2019, και απευθύνεται όπως πάντα σε παιδιά και νέους από 9 ετών, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, καθώς και σε όλους όσοι αγαπούν την τέχνη του ντοκιμαντέρ. 

Για τους μικρούς θεατές, από τον Φεβρουάριο 2019 για πρώτη χρονιά εγκαινιάζεται στο ΜΜΣΤ (Θεσσαλονίκη) το KinderDocs Art Lab Junior, ένα διαδραστικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 4-7 ετών, καθώς και το KinderDocs Art Lab, εργαστήριο γλυπτικής για παιδιά 9-12 ετών (για σχολεία και για το ευρύ κοινό), με προβολή της ταινίας Geert, με πρωταγωνιστή έναν 13χρονο εικαστικό από την Ολλανδία.

Στο φετινό πρόγραμμα, 15 ντοκιμαντέρ από 9 χώρες της Ευρώπης και του κόσμου μας καλούν να ανακαλύψουμε μαζί τη μαγεία της τέχνης του ντοκιμαντέρ και να δοκιμάσουμε νέους τρόπους επικοινωνίας, με αφορμή ιστορίες που μας αφορούν όλους.  Στην επιλογή του προγράμματος 2018/19 συμμετείχε κριτική επιτροπή από έξι νέους 12-14 ετών. Κάθε προβολή συνοδεύεται από συζήτηση ή/και δράση με στόχο τη δημιουργία των νέων σκεπτόμενων θεατών του αύριο, σήμερα. 

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται με την υποστήριξη των σημαντικότερων φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στην Ευρώπη, IDFA (Ολλανδία) και DOXS! (Γερμανία), διαθέτει έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας και είναι μέλος του διεθνούς οργανισμού European Children’s Film Association.  Τον Νοέμβριο 2018, το  KinderDocs θα αναλάβει το παιδικό και νεανικό πρόγραμμα του Festival dei Popoli, ενός από τα μεγαλύτερα ιταλικά φεστιβάλ, που διοργανώνεται από το 1959 στη Φλωρεντία.

KinderDocs για σχολεία

Τα ντοκιμαντέρ του KinderDocs αποτελούν εργαλείο και πηγή έμπνευσης για τον σύγχρονο εκπαιδευτικό που αναζητά πηγές και ιδέες για το μάθημά του.

Μπορεί να αξιοποιηθεί  στο πλαίσιο: α) του αναλυτικού προγράμματος της πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, β) καινοτόμων προγραμμάτων (περιβαλλοντικών, αγωγής υγείας, πολιτιστικών), γ) της θεματικής εβδομάδας (Γυμνάσιο), δ) δημιουργικών και ερευνητικών εργασιών (Λύκειο), ε) μαθητικών εξορμήσεων. Κάθε ταινία διαθέτει προτεινόμενη ηλικιακή σήμανση (ηλικία από +). 

Στις ειδικά σχεδιασμένες προβολές για σχολεία, το πρόγραμμα πλαισιώνεται από συζήτηση ή/και δράσεις με αφορμή τις ταινίες, με ειδικούς προσκεκλημένους. Για παράλληλες δράσεις συμπληρωματικά προς τις προβολές, διατίθεται το KinderDocs Toolkit, ειδικό εκπαιδευτικό υλικό για την προετοιμασία των παιδιών πριν και μετά κάθε προβολή.

 Πληροφορίες: 

Οι προβολές του KinderDocs στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιούνται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Σχολεία: Πέμπτη ή Παρασκευή στις 10:00. Για το κοινό: Σάββατο ή Κυριακή στις 12:00* (δείτε το αναλυτικό Πρόγραμμα). 

 *Εκτός από τη δεύτερη προβολή στην πρεμιέρα του KinderDocs στις  20 Οκτωβρίου και την προβολή στις 23 Φεβρουαρίου 2019, που θα πραγματοποιηθούν στις 14:30.  Επίσης, η προβολή για το κοινό στις 22 Φεβρουαρίου 2019 θα πραγματοποιηθεί στις 17:00-19:00.

 Για να φέρετε το σχολείο σας ή να κάνετε ομαδική κράτηση στο KinderDocs παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Τμήμα Μουσειοπαιδαγωγικών Προγραμμάτων του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Τ: 2310 240002, (Πέμπτη-Σάββατο 9.00-17.00, Κυριακή 11.00-15.00)

 Για να διοργανώσουμε το δικό σας KinderDocs επικοινωνήστε μαζί μας: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τιμή εισιτηρίου: €3 (παιδιά), €6 (ενήλικες)

Διάρκεια εκδήλωσης: 90ʹ-120ʹ (μαζί με τη συζήτηση ή/και δράση)

Όλες οι ταινίες KinderDocs προβάλλονται με ελληνικούς υποτίτλους.

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Εγνατίας 154 (ΔΕΘ-HELEXPO), Τ 2310 240002 www.mmca.org.gr

Πρόσβαση για ΑΜΕΑ 

Πώς να φτάσετε: 

 

Λεωφορεία: 02,03,05,06,07,08,10,11,12,14,17,27,31,33,39,54,58,78 & Πολιτιστική γραμμή Νο 50 στη διαδρομή «Θεσσαλονίκη με μια βόλτα»

 

ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΑΛΟΝΙΚΗ 

ΌΛΕΣ ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ KinderDocs 2018-2019 - Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Τεχνητή νοημοσύνη: το μέλλον είναι ήδη εδώ

More Human than Human, Tommy Pallotta & Femke Wolting, Η.Π.Α.,  2018, 79' ΗΛΙΚΙΕΣ ΑΠΟ 12+

πρεμιέρα για την Ελλάδα: Δείτε το τρέιλερ εδώ: https://youtu.be/Fe9MGPiKCD0 

Θεσσαλονίκη Παρασκευή 19/10 (σχολεία) 10.00-12.00 & Σάββατο 20/10 (για όλους) 12.00-14.00

 Ποιες είναι οι προσδοκίες από την τεχνητή νοημοσύνη και οι συνέπειές της για τον σημερινό κόσμο; Σε αυτή τη μεγάλου μήκους ταινία, οι σκηνοθέτες παρουσιάζουν τις εξελίξεις στον τομέα και επιχειρούν να κατασκευάσουν ένα ρομπότ που θα πάρει τον ρόλο του σκηνοθέτη στην τελευταία σκηνή της ταινίας. Υπάρχει άραγε κίνδυνος το δημιούργημα του ανθρώπου, πολύ ικανότερο από τον ίδιο, διασυνδεδεμένο, αποκτώντας ίσως και αυτοσυνείδηση, να ξεπεράσει το ανθρώπινο είδος;

 Ακολουθεί συζήτηση. Προσκεκλημένος ο Ιωάννης Βλαχάβας, Καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης στο Τμήμα Πληροφορικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ο Αθανάσιος Τσακίρης, συνεργαζόμενος ερευνητής, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης - ΙΠΤΗΛ. 

Φεστιβάλ: Hot Docs Film Fest 2018 Official Selection - ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ

***

Οι μαγικές συνάψεις στο μυαλό ενός εφήβου

ΔΥΟ ΤΑΙΝΙΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗ - ΗΛΙΚΙΕΣ ΑΠΟ 11+

Θεσσαλονίκη, Πέμπτη 18/10 (σχολεία) 10.00-12.00 & Σάββατο 20/10 (για όλους) 14.30-16.30

A Field Guide to Being a 12-year-old Girl, Tilda Cobham-Hervey, Αυστραλία, 2017, 20'

πρεμιέρα για την Ελλάδα - Δείτε το τρέιλερ εδώ: https://youtu.be/zuy1U0mUC70 

Το 12 γίνεται είναι μαγικός αριθμός. Δώδεκα δωδεκάχρονες παρουσιάζουν με αυτοπεποίθηση ποιές είναι, τι σκέφτονται, πώς νιώθουν, τι θέλουν να αλλάξουν στον κόσμο. Για όσους είναι δώδεκα, θα γίνουν δώδεκα ή υπήρξαν δώδεκα.

Βραβεία/Awards: Berlinale 2018, Crystal Bear for Best Short Film by Youth Jury, Generation KPlus section

 ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ

Με την υποστήριξη της Αυστραλιανής Πρεσβείας στην Ελλάδα. 

 

Μy Happy Complicated Family, Tessa Louise Pope, Ολλανδία, 2017, 17ʹ

Η σύγχρονη οικογένεια μέσα από μια αντισυμβατική ματιά με αισιοδοξία και χιούμορ. Οι έφηβες Ίζα, Ντύλαν και Ιζαμπέλ μιλάνε για την εμπειρία τους: τα πήγαινε έλα, τις έξτρα μαμάδες και μητριές, τους πατεράδες δότες, τα αδέρφια από άλλο γάμο. 

 ΣΤΑ ΟΛΛΑΝΔΙΚΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ

 Φεστιβάλ/Festivals: IDFA 2017 Official section Kids & Docs

 Θα ακολουθήσει συζήτηση. Προσκεκλημένες  οι Δήμητρα Κογκίδου, Καθηγήτρια & Πρόεδρος της Επιτροπής Φύλου & Ισότητας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Δόμνα-Μίκα Κακανά, Καθηγήτρια Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

***

Μάθημα αστρονομίας: πώς δημιουργήθηκε το σύμπαν;

Children of the Universe, Camille Budin, Ελβετία, 2018, 52ʹ - ΗΛΙΚΙΕΣ ΑΠΟ 10+

πρεμιέρα για την Ελλάδα - Δείτε το τρέιλερ εδώ: https://youtu.be/keNc3l503z8 

 Θεσσαλονίκη, Πέμπτη 21/2/2019 (σχολεία) 10.00-12.00 & Σάββατο 23/2/2019 (για όλους) 12.00-14.00 & Παρασκευή 12/4/2019 (σχολεία) 10.00-12.00

Ένα δημοτικό σχολείο στα βουνά της Ελβετίας ξεκινάει να ανακαλύψει τα μυστικά του σύμπαντος, με τη βοήθεια της αστροφυσικού Stefani Juneau: το Μπιγκ Μπανγκ, τη δημιουργία των αστεριών, τα σουπερνόβα, τις μαύρες τρύπες, τη Γη. Σε ένα εισαγωγικό εργαστήριο αστρονομίας διάρκειας μίας εβδομάδας, τα παιδιά στην ταινία ανακαλύπτουν ότι τα πάντα, μικρά και μεγάλα, συνδέονται. Μέσα από παιχνίδια και ασκήσεις στη φύση, με αθώες, απλοϊκές ερωτήσεις, προσπαθούν να βρουν απάντηση στο μεταφυσικό ερώτημα: «Ποιά είναι η θέση μας στο σύμπαν;»

 ΣΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ

Φεστιβάλ/Festivals: Visions du Réel, Nyon, National Competition 2018

Ακολουθεί συζήτηση. Προσκεκλημένη η Φένια Παπαϊωάννου, Φυσικός, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Με την υποστήριξη της Ελβετικής Πρεσβείας στην Ελλάδα. 

***

Υπάρχουν δεύτερες ευκαιρίες στην εκπαίδευση;

Berlin Rebel School, Alexander Kleider, Γερμανία, 2017, 92'  - ΗΛΙΚΙΕΣ ΑΠΟ 13+

πρεμιέρα για την Ελλάδα - Δείτε το τρέιλερ εδώ: https://youtu.be/MaxWbydzZns  

Θεσσαλονίκη, Κυριακή 24/2/2019 (για όλους) 12.00-14.00 & Πέμπτη 11/4/2019 (σχολεία) 10.00-12.00

Μισούσατε το σχολείο ως παιδί; Σηκώνεστε με το ζόρι το πρωί να πάτε σχολείο; Σε αυτό το Λύκειο δεν υπάρχει διευθυντής ούτε βαθμοί. Οι μαθητές πληρώνουν τους καθηγητές, φτιάχνουν το πρόγραμμα και διευθύνουν το σχολείο. Ο Χανίλ, η Λένα κι ο Άλεξ είναι ήδη 20. Δεν πήραν ποτέ απολυτήριο και αποφασίζουν τώρα να δώσουν στον εαυτό τους μια δεύτερη ευκαιρία, σε ένα αντισυμβατικό σχολείο μοναδικό στη Γερμανία. Χωρίς τη συνηθισμένη ιεραρχία και πίεση στην τάξη, απολαμβάνουν μια νέα κοινωνικότητα. Πρέπει, όμως, κι αυτοί να περάσουν τις εξετάσεις (αντίστοιχες με τις Πανελλήνιες), όπως σε κάθε σχολείο της Γερμανίας. Έχουν δύο μόνο χρόνια για να προετοιμαστούν. Θα τα καταφέρουν;

ΣΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ

 Φεστιβάλ/Festivals: Austin Film Festival 2016, Audience Award

 Ακολουθεί συζήτηση.

Με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Goethe.

  ***

 

Παιδική εργασία και παιδικά όνειρα - Τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;

ΤΡΕΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗ - ΗΛΙΚΙΕΣ ΑΠΟ 10+ 

Θεσσαλονίκη, Παρασκευή 22/2/2019 (για σχολεία) 10.00-12.00 & Σάββατο (για όλους) 23/2/2019, 14.30-16.30

Kayayo the Living Shopping Baskets, Mari Riise, Νορβηγία, 2016, 32'

Δείτε το τρέιλερ εδώ: https://youtu.be/LF_cF4WKfU0  

Στη Γκάνα, 100.000 κορίτσια ηλικίας από 6 ετών δουλεύουν στις αγορές, παρέχοντας ως μεταφορικό μέσο τον ίδιο τους τον εαυτό. Ένα από αυτά είναι η οχτάχρονη Μπαμούνου.

 ΣΤΑ DAGBANI ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ

 Βραβεία (επιλογή): Greenwich International Film Festival 2018 • Best Documentary Short, Olympia International Film Festival for Children and Young People 2017 

Με την υποστήριξη της Νορβηγικής Πρεσβείας στην Ελλάδα. 

 

Hello Salaam, Κim Βrand, Ολλανδία, 2017, 16ʹ

Δείτε το τρέιλερ: https://vimeo.com/233316458  

Στις διακοπές τους, ο Μέρλιν και ο Σιλ αποφασίζουν να πάνε στη Λέσβο σε προσφυγικούς καταυλισμούς για να γνωρίσουν παιδιά στην ηλικία τους και να δουν από πρώτο χέρι πώς ζουν και τα βγάζουν πέρα.                                                                                                      

ΣΤΑ ΟΛΛΑΝΔΙΚΑ, ΦΑΡΣΙ ΚΑΙ ΑΡΑΒΙΚΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ

Φεστιβάλ/Festivals: IDFA 2017 Official section Kids & Docs

Apollo Javakheti, Bakar Cherkezishvili, Γεωργία, 2017, 16ʹ

πρεμιέρα για την Ελλάδα

O 12χρονος Μπαντούρα ζει με τη μητέρα του σε ένα μικρό χωριό στη Γεωργία. Δουλεύει ως βοσκός και βοηθός τυροκόμος και ονειρεύεται να πάει στην Αμερική, κι από εκεί στο φεγγάρι.

ΣΤΑ ΓΕΩΡΓΙΑΝΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ

Φεστιβάλ: IDFA 2017 Official section Kids & Docs • Tbilisi international student film festival 2017, Best Documentary 

Ακολουθεί συζήτηση.

*** 

Έφηβοι και ενήλικες, μια αποκαλυπτική προσέγγιση

All this Panic, Jenny Gage, USA, 2016, 79ʹ - ΗΛΙΚΙΕΣ ΑΠΟ 13+

πρεμιέρα για την Ελλάδα - Δείτε το τρέιλερ εδώ: https://youtu.be/IaZNPJBNNyw 

Θεσσαλονίκη, Παρασκευή 22/2/2019 (για όλους)17.00-19.00

 Η ταινία, που γυριζόταν επί τρία χρόνια, παρακολουθεί δύο αδερφές, τις Ginger και Dusty, στο Μπρούκλιν, τους φίλους και συμμαθητές τους. Τις βλέπουμε να τελειώνουν το Λύκειο,σε μια μικρογραφία του τι συμβαίνει με τους νέους των μεγάλων αστικών κέντρων σήμερα. Με σπουδές καλλιτεχνικής φωτογραφίας, η σκηνοθέτης και ο διευθυντής φωτογραφίας καταφέρνουν να περάσουν την πανέμορφη και ευαίσθητη αισθητική τους, καταγράφοντας με πολύ ιδιαίτερο τρόπο προσωπικές στιγμές ανακάλυψης και φιλίας, θυμίζοντας και στους ενήλικους θεατές πόσο δύσκολο είναι συχνά το να μεγαλώνεις.

 ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ

 Φεστιβάλ/Festivals: Tribeca Film Festival, 2016 Best Documentary Feature nominee • London Film Festival 2016, Grierson Award nominee

 Ακολουθεί συζήτηση. Προσκεκλημένος ο Δημήτρης Κυριάκος, Ψυχίατρος. 

***

Τι γίνεται το πλαστικό που καταναλώνουμε;

Plastic China Jiu-liang Wang, China, 2016, 82ʹ - ΗΛΙΚΙΕΣ ΑΠΟ 10+

Δείτε το τρέιλερ εδώ: https://youtu.be/v0Kif9cugQ0 

Θεσσαλονίκη, Παρασκευή 15/3/2019 (σχολεία) 10.00-12.00 & Σάββατο 16/3/2019 12.00-14.00

 Σε μια απέραντη χωματερή στην κινεζική ύπαιθρο, παιδιά μαθαίνουν για τον έξω κόσμο μέσα από πεταμένες εφημερίδες και περιοδικά. Όμως η εντεκάχρονη Γιτζί ονειρεύεται να γευτεί αληθινά φρούτα και να φροντίζει υγιή ζώα, να πάει σχολείο και να έχει φίλους της ηλικίας της. Αδελφές ψυχές  με τον ιδιοκτήτη του τοπικού εργοστασίου ανακύκλωσης, θα καταφέρουν άραγε να ξεφύγουν, ή θα τους καταπιεί το αδηφάγο περιβάλλον τους; Μια σπαρακτική, εξαιρετικά σκηνοθετημένη ταινία.

 ΣΤΑ ΚΙΝΕΖΙΚΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ

 Φεστιβάλ/Festivals: Sundance Film Festival, 2017 Official Selection • Idfa 2016 Special Jury Award for First Appearance

 Ακολουθεί συζήτηση.

***

 

Θεματική εβδομάδα, Γυμνάσιο: Εθισμός - διαδίκτυο

ΔΥΟ ΤΑΙΝΙΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗ - ΗΛΙΚΙΕΣ ΑΠΟ 12+

Θεσσαλονίκη, Παρασκευή 17/5/2019 (σχολεία) 10.00-12.00

The Girl of 672K, Mirjam Marks, Ολλανδία/Netherlands, 2015, 18΄

Η 15χρονη Ανεχίν έχει σχεδόν 700.000 Instagram followers. Είναι διάσημη, αλλά προσπαθώντας να συμβιβάσει τη δημόσια εικόνα με τον αληθινό εαυτό της, πρέπει να διαχειριστεί την αυξανόμενη πίεση από τους θαυμαστές της και από τις διαφημιστικές εταιρείες για την εμπορική εκμετάλλευση της δημοτικότητάς της.

 

My Dearest F#cking Phone, Eef Hilgers, Ολλανδία/Netherlands, 2014, 18ʹ

Όπως πολλά κορίτσια στην εφηβεία, η Κλάουντια έχει σχέση αγάπης-μίσους με το κινητό. Μαζί της, εξερευνούμε τον κόσμο των social media. Πόσο σημαντικά είναι τα Facebook Likes; Πώς θα αντέξει στις διακοπές με τους γονείς της, που δεν θα έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο;

ΣΤΑ ΟΛΛΑΝΔΙΚΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ

Ακολουθεί συζήτηση με αφορμή τη θεματική εβδομάδα στο Γυμνάσιο.

***

 

KinderDocs Art Lab 

Ειδική προβολή και εργαστήριο στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη - ΗΛΙΚΙΕΣ ΑΠΟ 9+

Προβολή και εργαστήριο γλυπτικής με τις μουσειοπαιδαγωγούς του ΜΜΣΤ

Θεσσαλονίκη, Πέμπτη 1/11, Παρασκευή 2/11, 10.00-12.00 (για σχολεία) & Σάββατο 3/11 12.00-14.00 (για οικογένειες)

 

Geert, Katinka de Maar, Ολλανδία/Netherlands 2016, 25ʹ, ΗΛΙΚΙΕΣ ΑΠΟ/AGE 9+

Ο 13χρονος Γκερτ, πολλά υποσχόμενος εικαστικός καλλιτέχνης, ετοιμάζεται να κάνει δική του έκθεση στο Stedelijk Museum του Άμστερνταμ.                                         

ΣΤΑ ΟΛΛΑΝΔΙΚΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ

Τιμή εισιτηρίου, εργαστηρίου και υλικών: 7 ευρώ

***

 

KinderDoc Art Lab Junior

Προβολή και εργαστήριο για παιδιά 4-5 και 6-7 ετών με τις Μουσειοπαιδαγωγούς του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Θεσσαλονίκη Πέμπτη 7/2/2019, Παρασκευή 8/2/2019 (σχολεία) 10.00-12.00 & Σάββατο 9/2/2019 (για όλους) 12.00-14.00

 Trampoline, Maarten Koopman, Ολλανδία/Netherlands 2017, 2ʹ 

Ποιός χοροπηδάει πάνω στο τραμπολίνο;    

Η ΤΑΙΝΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ

Τιμή εισιτηρίου, εργαστηρίου και υλικών: 8 ευρώ

 

Φωτογραφίες για όλες τις ταινίες: https://kinderdocs.com/presskit/ 

 

Πρόσκληση Πολιτιστικού Συλλόγου Ράχης Πιερίας «ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ»

 

Σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις των ΛΑ΄ ΠΑΤΡΙΩΝ, οι οποίες είναι αφιερωμένες στην Ελληνική οικογένεια. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Ράχη Πιερίας, από 17 έως 21 Οκτωβρίου 2018, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ακολουθεί.

Περισσότερα...

Επίσκεψη στην Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου, πραγματοποίησαν μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου  Θεσσαλών Ν. Πιερίας Γ. Καραϊσκάκης, στο γραφείο της στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.

Στη συνάντηση, που διεξήχθη σε θερμό κλίμα, αντηλλάγησαν απόψεις και προτάσεις σε ότι αφορά τα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου αλλά και τον προγραμματισμό εκδηλώσεων, ενώ διαπιστώθηκε διάθεση συνεργασίας, προκειμένου να ενισχυθεί ο πολιτιστικός τουρισμός στην περιοχή.

Περισσότερα...

Ο καιρός στην Πιερία

Πρωτοσέλιδα

Πρόγραμμα τηλεόρασης