Γράφει ο Γεώργιος Κόκκινος 

Ορθοπαιδικός  Χειρουργός

Η υδροθεραπεία είναι ένας γενικός όρος που καλύπτει κάθε είδους παρέμβαση στο νερό, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει και τη λουτροθεραπεία ή την άσκηση. 

Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου, η εστίαση παραμένει στη χρήση της άσκησης στο νερό για τη θεραπεία της αρθρίτιδας του γόνατος. 

Η φυσική θεραπεία για ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα γόνατος  επικεντρώνεται στη μείωση του πόνου, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει την κινητικότητα, τις μυικές επιδόσεις, τον έλεγχο  και τη λειτουργία των κινήσεων. Αυτό συχνά επιτυγχάνεται με ασκήσεις έκτασης , ενδυνάμωσης  και ισορροπίας. Ωστόσο, πολλοί ασθενείς δεν είναι σε θέση να εκτελέσουν αυτές τις ασκήσεις λόγω πόνου ή άλλων περιορισμών. Αυτοί οι ασθενείς βελτιώνονται καλύτερα  σε ένα  περιβάλλον όπου μπορούν να εκτελέσουν πλήρες φάσμα ασκήσεων που στοχεύουν στη βελτίωση της λειτουργίας τους. Κατά προτίμηση, οι ασκήσεις δεν περιορίζονται σε ένα μόνο περιβάλλον, αλλά αντιπροσωπεύουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα τόσο επί εδάφους όσο και της αποκατάστασης με βάση το νερό. Δεν προτείνεται ότι η υδρόβια αποκατάσταση οδηγεί σε ανώτερα αποτελέσματα σε σύγκριση με την αποκατάσταση επί εδάφους. Αντίθετα, η πισίνα παρέχει μια αποτελεσματική, ασφαλή εναλλακτική λύση για όσους δεν μπορούν να ανεχθούν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης στο σπίτι ή στο γυμναστήριο.

Η αποτελεσματικότητα της λουτροθεραπείας στη θεραπεία ασθενών με ΟΑ στο γόνατο μπορεί να εξηγηθεί από διάφορους μηχανισμούς. Οι πιο σημαντικές είναι οι θερμικές, μηχανικές και χημικές επιδράσεις. Το θερμικό αποτέλεσμα είναι συνέπεια της θερμότητας

Για παράδειγμα η εμβάπτιση των τμημάτων του σώματος στο μεταλλικό νερό επιτρέπει την πιο εύκολη κινητοποίηση των αρθρώσεων και διευκολύνει την ενίσχυση των μυών.

Αυτό το μηχανικό αποτέλεσμα αυξάνεται καθώς το νερό συγκεντρώνεται. Εκτός αυτού, η υδροστατική πίεση δημιουργεί την κίνηση υγρών από τα άκρα μέχρι τον κορμό, προκαλώντας αιμοδιάλυση και διούρηση.

Η χημική επίδραση εξηγείται από την απορρόφηση των ιχνοστοιχείων από το μεταλλικό νερό μέσω του δέρματος, η οποία ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.Τα ορυκτά στοιχεία που συσσωρεύονται σε διάφορα στρώματα του δέρματος ενώ κολλάνε θεωρείται ότι απελευθερώνουν αργά στην κυκλοφορία για να παίξουν ρόλο σε συστημικές δράσεις.

Συμπερασματικά η συνδυασμένη λουτροθεραπεία και η φυσικοθεραπεία φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματική για τη βελτίωση του πόνου και της λειτουργικής ικανότητας στη θεραπεία της προηγμένης ΟΑ του γόνατος. Παρά τα ενθαρρυντικά δείγματα απαιτούνται περαιτέρω μελέτες με καλύτερη μεθοδολογική ποιότητα, μεγαλύτερες περιόδους παρακολούθησης και μεγαλύτερες ομάδες ασθενών για να καταλήξουμε σε ένα πιο ασφαλές και ακριβέστερο συμπέρασμα.

 Κόκκινος  Αρ. Γεώργιος

  Ορθοπαιδικός  Χειρουργός

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο καιρός στην Πιερία

Πρωτοσέλιδα

Πρόγραμμα τηλεόρασης