Μάριος Κάτσης: Έρμαιο συμφερόντων η κυβέρνηση – Στις καλένδες η ενίσχυση των εφημερίδων

Έπειτα από μήνες παλινωδιών και ατολμίας από την κυβέρνηση της ΝΔ και τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό κ. Πέτσα όσον αφορά την εφαρμογή του πρωτοπόρου θεσμικού πλαισίου του ΣΥΡΙΖΑ για ενίσχυση πανελλαδικών, περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων ως στοιχείο ενίσχυσης του πλουραλισμού και της δημοκρατίας, έρχονται τελικά να το καταργήσουν με ένα άρθρο σε άσχετο νομοσχέδιο. Εδώ και 6 μήνες θα έπρεπε να έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα αντίστοιχα προγράμματα και οι εφημερίδες να έχουν ήδη λάβει τα ποσά ενίσχυσης, τα οποία και ήταν εγγεγραμμένα στον Προϋπολογισμό του 2019. Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση μπήκε σε ένα χορό συνδιαλλαγής, προκειμένου να ικανοποιηθούν αιτήματα ιδιοκτήτων εφημερίδων, οι οποίοι θέλουν να λάβουν ενίσχυση ενώ χρωστούν σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και εργαζομένους τους.

Και ενώ δημοσίως δήλωναν ότι διαβουλεύονταν σχετικές τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο που ΣΥΡΙΖΑ, τελικά δείχνουν ότι δεν έχουν καν το πολιτικό θάρρος να αναλάβουν το πολιτικό κόστος της χρηματοδότησης μπαταχτσήδων των ΜΜΕ μέσω της ικανοποίησης των αιτημάτων τους. Γίνονται έτσι έρμαιο συμφερόντων στο χώρο των ΜΜΕ και νομοθετούν ξανά κάτι που ήδη υπάρχει, «νομιμοποιώντας» ταυτόχρονα την ενίσχυση μπαταχτσήδων, μέσα από την παρεμβολή μιας υποτίθεται ανεξάρτητης γνωμοδοτικής επιτροπής που ο Υφυπουργός θα ορίσει, η οποία και θα «διαπιστώνει» αν πληρούνται οι προϋποθέσεις υπαγωγής των εφημερίδων στα προγράμματα ενίσχυσης. Κρύβονται πίσω από τη γνωμοδοτική επιτροπή και όσον αφορά την τήρηση της δημοσιογραφικής ηθικής και δεοντολογίας, παραδεχόμενοι ουσιαστικά ότι αδυνατούν να διακρίνουν τη ρητορική μίσους, ρατσισμού και σεξισμού που προάγουν π.χ. έντυπα όπως το «Μακελειό» και η «Ελεύθερη Ώρα», καθώς τον Δεκέμβριο υπέγραψαν τη χρηματοδότησή τους, σε αντίθεση με όσα προέβλεπε το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.

Την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις εντύπων ΜΜΕ αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας, λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και του θολού θεσμικού τοπίου που είχαν δημιουργήσει οι κυβερνήσεις που χρεωκόπησαν τη χώρα, οι οποίες τις άφησαν στο έλεός τους. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για καθυστέρηση. Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει την επίμαχη διάταξη και να ολοκληρώσει την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο είναι επαρκέστατο, μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα δίνοντας οικονομική ανάσα στην υγιή και βιώσιμη επιχειρηματικότητα, τηρώντας τους όρους διαφάνειας, δεοντολογίας και αναλογικής κατανομής χρηματοδότησης που αυτό προβλέπει.