Μπ. Σκούφα: «Η Κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς σε όλα τα επίπεδα. Στην Υγεία, την Οικονομία, στην Ανάπτυξη»

«Έχετε αποτύχει παταγωδώς σε όλα τα επίπεδα. Έχετε αποτύχει στη διαχείριση της πανδημίας. Μέσα σε ένα μήνα έχουμε τρεις χιλιάδες θανάτους. Έχουμε αρνητικό ρεκόρ σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και μπροστά σε αυτό το γεγονός μειώνετε στον προϋπολογισμό τις δαπάνες για τη δημόσια υγεία κατά 572 εκατομμύρια ευρώ, συν 10 εκατομμύρια ευρώ μείον από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Μειώνετε τις μεταβιβάσεις προς τον ΕΟΠΥΥ κατά 308 εκατομμύρια ευρώ. Οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ μειώνονται συνολικά κατά 242 εκατομμύρια ευρώ», είπε χαρακτηριστικά η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, μιλώντας για τον προϋπολογισμό στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ένα ενδεικτικό παράδειγμα που ανέφερε η βουλεύτρια Πιερίας, για το πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τη διαχείριση σημαντικών κρίσεων, είτε στον τομέα της υγείας, είτε στα εργασιακά ή στην οικονομία γενικότερα.

Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης: δανεικοί ιατροί στο νοσοκομείο Κατερίνης!

Η κα Σκούφα μετέφερε στην Ολομέλεια της Βουλής, την συγκλονιστική περιγραφή ιατρού πνευμονολόγου ο οποίος εργάστηκε για οκτώ μέρες στο Νοσοκομείο Κατερίνης και δημοσίευσε τα όσα είδε και εισέπραξε. Σε έναν νομό που αναλογικά, προς το τέλος Νοεμβρίου, ενδεχομένως να ξεπέρασε και την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αναλογικά σε αριθμό κρουσμάτων.

«Οκτώ μέρες έμειναν οι δύο γιατροί οι δανεικοί που μας ήρθαν από την Αθήνα. Τόσο εδέησε το Υπουργείο Υγείας να στηρίξει το νοσοκομείο της πόλης μας! Μετά από τρεις ερωτήσεις που απηύθυνα ήδη από την άνοιξη του τρέχοντος έτους προς το Υπουργείο και οι οποίες και οι τρεις έμειναν αναπάντητες, μετά από τις εναγώνιες κραυγές θα λέγαμε και αιτήσεις της διοίκησης του νοσοκομείου, των γιατρών, των νοσηλευτών! Ντροπή και μόνο ντροπή! Αυτή η λέξη περιγράφει την κατάσταση» τόνισε η βουλεύτρια Πιερίας.

Παταγώδης αποτυχία και στην οικονομία

Παταγώδης όμως είναι και η αποτυχία της κυβέρνησης και στο επίπεδο της οικονομίας, καθώς η εθνική μας οικονομία κατέγραψε νέα βαθιά ύφεση 11,7% στο τρίτο τρίμηνο του 2020, γεγονός που τη φέρνει στην τελευταία θέση της Ευρώπης. Κι αυτό, διότι δεν έλαβε η κυβέρνηση έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα, παρά τις πιέσεις και τις προτάσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. «Το 2020 με τις δικές σας προβλέψεις θα κλείσουμε με ύφεση 10,5%, μία από τις μεγαλύτερες υφέσεις σε όλη την Ευρώπη, αν όχι η μεγαλύτερη. Μειωμένος ο τζίρος των επιχειρήσεων κατά 62% στο τρίτο τρίμηνο του 2020. Τα χρέη των πολιτών εκτινάχθηκαν, δημιουργήθηκαν 2,5 δισεκατομμύρια νέα χρέη, συν τα 1,6 δισεκατομμύρια χρεών που οφείλονται στις αναβολές», υπογράμμισε η βουλεύτρια Πιερίας. 

Καμία πρόβλεψη στον Προϋπολογισμό για τους πληττόμενους από την πανδημία πολίτες

Η κυβέρνηση προέβλεψε ανάπτυξη 4,8% του χρόνου. Μια τελείως έωλη πρόβλεψη, με ύφεση 10,5% φέτος, που σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση, του χρόνου θα σημειωθεί μια αναπλήρωση της τάξης του 40%.

Όπως ανέφερε η βουλεύτρια Πιερίας, ο Προϋπολογισμός για το 2021, δεν προβλέπει καμία ενίσχυση για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό, καμία ενίσχυση στους εποχικούς εργαζόμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, τους μακροχρόνια ανέργους, τον πολιτισμό, τους αγρότες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους μισθωτούς. Καμία επιπλέον δαπάνη για μόνιμες προσλήψεις γιατρών. 

Πολλά ακούσαμε και αυτές τις μέρες για τα 32 δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο σαφώς θα αποτελέσει κρίσιμη ενίσχυση για την εθνική μας οικονομία. Όμως, κεφάλαια ύψους 12,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης θα μοχλευτούν με συμμετοχή 20% του ιδιωτικού τομέα και 40% μέσω τραπεζικού δανεισμού. 

Ο αποκλεισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις Τράπεζες

Η κα Σκούφα ανέδειξε για μια ακόμη φορά το τεράστιο πρόβλημα του τραπεζικού δανεισμού στην Ελλάδα, της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση. Οι πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος φαίνονται άλλωστε και από τα πορίσματα της ετήσιας έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής SAFE για την πρόσβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση. Η πρόσβαση λοιπόν σε χρηματοδότηση κρίνεται από τις ελληνικές επιχειρήσεις του δείγματος ως το βασικότερο πρόβλημα σε ποσοστό 22%, τη στιγμή που ο μέσος όρος στην Ευρώπη ανέρχεται σε 10%. Η έρευνα καταγράφει ότι το 30% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα δήλωσε ότι δεν χρησιμοποίησε τραπεζικό δάνειο τους τελευταίους έξι μήνες. Εξίσου ανησυχητικό είναι ότι ένα ποσοστό 30% των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων δηλώνει ότι ο κύριος λόγος που ο δανεισμός δεν είναι συμβατός με την επιχείρηση είναι τα υψηλά προσφερόμενα τραπεζικά επιτόκια. Το ποσοστό αυτό καταγράφεται ως μακράν το υψηλότερο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα εκκωφαντικά δυσοίωνα στοιχεία της κατάστασης των επιχειρήσεων

Επιπλέον μόλις τρεις στις δέκα επιχειρήσεις στην Ελλάδα δηλώνουν ότι αξιοποίησαν τις επιδοτήσεις. Στην ερώτηση, εάν αξιοποιήθηκαν επιχορηγήσεις ή επιδοτούμενο δανεισμό, μόνο το 27% των ελληνικών επιχειρήσεων δηλώνει ότι αξιοποίησε σχετικά εργαλεία, ενώ το 73% των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν έκανε χρήση ή δεν μπόρεσε να κάνει χρήση αυτών των χρηματοδοτικών εργαλείων.

Ζητείται αλλαγή κυβερνητικής πλεύσης

 Αν όλα αυτά τα εκκωφαντικά στοιχεία δεν ανησυχούν την Κυβέρνηση στο σύνολό της, ανησυχούν σε μέγιστο βαθμό την ελληνική κοινωνία, υπογράμμισε η καΣκούφα και πρόσθεσε: «Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλο. Μόνη ελπίδα για την Ελλάδα μας η αλλαγή πλεύσης της αυτοκαταστροφικής Κυβέρνησης, η αλλαγή σε κυβερνητικό επίπεδο, πριν μάλιστα να είναι αργά».