Νέα Αριστερά Πιερίας: Κείμενο για τον Τουρισμό

Παρόλο που η κυβέρνηση της ΝΔ κομπάζει περί τουριστικής ανάπτυξης και
προβολής του “brand name” της Ελλάδας στο διεθνές κοινό, η πραγματικότητα απέχει κατά πολύ. Η κυβέρνηση δεν εκμεταλλεύεται ούτε κατά το ήμισυ το πολιτιστικό κομμάτι, αν και θα μπορούσε εν δυνάμει η χώρα μας να αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους προορισμούς πολιτιστικού τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Άλλωστε, ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, παραμένοντας όμως αναιμικός με το να αρκείται σε μια βασική κινητικότητα μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, σε συγκεκριμένους προορισμούς

Οι δομές πολιτισμού δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε εν έτει 2024. Το ΥΠΠΟ
κάνει προσλήψεις εποχιακών υπαλλήλων με το σταγονόμετρο, με αποτέλεσμα οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία να έχουν τεράστια προβλήματα λειτουργικότητας. Χαρακτηριστικά, πολλά μουσεία υπολειτουργούν με αίθουσες κλειστές, λόγω έλλειψης αρχαιοφυλάκων κι άλλων ειδικοτήτων (όπως και υπαλλήλων καθαριότητας). Η εικόνα που δίνεται στους επισκέπτες είναι αυτή της προχειρότητας και της κρατικής αδιαφορίας, χωρίς επαγγελματισμό και συχνά χωρίς να τηρούνται βασικοί κανόνες ασφαλείας κι υγιεινής.

Δυστυχώς και η Πιερία δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς σχεδόν τίποτα δεν λειτουργεί σωστά, με μουσεία που τα ονομάζουν αποθήκες, με αρχαιολογικούς χώρους που λειτουργούν κατόπιν υπηρεσιακού ραντεβού, με όλον αυτόν τον πλούτο του πολιτισμού να απαξιώνεται.
Ένα, επίσης, πολύ σημαντικό μειονέκτημα είναι η ελλιπής προβολή της
Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, σε τοπικό, εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Η Ελλάδα αν και θα μπορούσε να δείχνει με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα την
προϊστορία και ιστορία της, αντίθετα βγάζει μια κακόγουστη εικόνα και το
Υπουργείο Τουρισμού αρκείται στο παρωχημένο της πεπατημένης, τονίζοντας μόνο κάποιους προορισμούς, όπως συγκεκριμένα νησιά, καθώς εκεί βρίσκονται επιχειρήσεις αυτών που χαίρουν της εύνοιας της Κυβέρνησης. Έτσι λοιπόν, βγάζουν από τον χάρτη ενδιαφέροντος των τουριστών τις υπόλοιπες περιοχές που είναι πολύ αξιόλογες και κρατιούνται όρθιες μετά κόπων και βασάνων.
Νέα Αριστερά Πιερίας
Τομέας Τουρισμού