Συμμετοχή στην Διαβούλευση για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Ορεινής Πιερίας

Η Ορεινή Πιερία χωρικά και αναπτυξιακά διαφοροποιείται από αυτήν της πεδινής ζώνης και έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Τα έντονα κοινωνικά, οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα που αντιμετωπίζει μέσα από την συρρίκνωση του πληθυσμού και της παραγωγής την καθιστούν μια περιοχή που απαιτεί έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων και την επαναφορά της σε μια κατάσταση βιωσιμότητας.

Κύρια πρόκληση για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων είναι η (ανα)συγκρότηση της παραγωγής της με τρόπο που θα αξιοποιεί τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματά της και θα αξιοποιεί σύγχρονες μεθόδους παραγωγής ώστε να καταστεί και πάλι ένας τόπος που αξίζει κάποιος να ζει.

Από τα πλεονεκτήματα ή ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής κάποιος θα ξεχώριζε τα εξής:

  1. Τον δασικό πλούτο των Πιερίων. Ο δασικός πλούτος της περιοχής των Πιερίων Ορέων είναι γνωστός και δεν είναι τυχαίο που στη Μόρνα υπήρχε συγκροτημένη μονάδα επεξεργασίας ξύλου, ενώ στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Κατερίνης λειτουργούσε το γνωστό Εργοστάσιο Εμποτισμού Ξυλείας όπου από τα Πιέρια Όρη η ξυλεία επεξεργασμένη μεταφέρονταν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τους δασικούς συνεταιρισμούς που λειτουργούν στην περιοχή καθιστούν την ξυλεία σε όλα τα στάδια επεξεργασίας ένα προϊόν που μπορεί να δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας και να δημιουργήσει ευκαιρίες επιχειρηματικότητας.
  2. Το φυσικό και το πολιτιστικό περιβάλλον. Τα δύο παραπάνω σε συνδυασμό με την λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου Ελατοχωρίου μπορούν να δημιουργήσουν κατόπιν σχεδιασμού μια νέα πρόταση για τον τουρισμό της Πιερίας, ενισχύοντας τον υπάρχων αλλά και προσθέτοντας νέο. Πρέπει να αναφερθεί και η πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί από πολίτες της περιοχής για την δημιουργία θεματικού πάρκου (Λίκνο των Μουσών) με αναφορά στις εννέα Μούσες της ελληνικής μυθολογίας που μπορεί να συμβάλει έτι περαιτέρω στον παραπάνω στόχο και στην ανάπτυξη της περιοχής.
  3. Στα δύο παραπάνω πρέπει να προστεθεί η κτηνοτροφία και ιδιαίτερα η χοιροτροφία και η πτηνοτροφία. Η Πιερία είναι ένας Νομός που έχει μπει δυναμικά στους δύο ανωτέρω κλάδους και ο τομέας της κτηνοτροφίας είναι ένας τομέας στον οποίο πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή. Συγκεκριμένα πρέπει να προσεχθεί η χοιροτροφία της περιοχής της Βρίας και της Εξοχής και η πτηνοτροφία που αναπτύσσεται παντού στον Νομό και φυσικά στις δύο προαναφερόμενες περιοχές.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την κλασσική αγροτική παραγωγή, αν συγκροτηθούν με έναν σύγχρονο τρόπο, μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην αναγέννηση της περιοχής. Και βασική προϋπόθεση την ανασυγκρότηση αυτήν είναι η ορθή οργάνωσή τους στον χώρο με τρόπο που θα διευκολύνουν την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα γύρω από αυτούς τους πόρους.

Για τους παραπάνω λόγους από τα προτεινόμενα σενάρια θα επέλεγα το 3ο, όμως με κάποιες προσθήκες. Πέρα από όσα αναφέρονται θα πρότεινα Περιοχές Παραγωγικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων (ΠΕΔ) στις περιοχές γύρω από τους οικισμούς της Βρύας και της Εξοχης όπου ήδη παρατηρούνται αυθόρμητες συγκεντρώσεις τέτοιων δραστηριοτήτων. Άλλωστε, χαρακτηριστικό γνώρισμα της κτηνοτροφίας και ιδιαίτερα των δύο παραπάνω μορφών (χοιροτροφίας και πτηνοτροφίας) είναι η σύγκρουσή τους με τις άλλες χρήσεις του τουρισμού και της Κατοικίας, γι’ αυτό και κρίνεται σκόπιμη η χωροθέτησή τους σε συγκεκριμένα μέρη όπου αυτήν η σύγκρουση δεν θα υφίσταται, δηλαδή που θα είναι απομακρυσμένα τουλάχιστον από το αστικό κέντρο της Κατερίνης και από την παραλιακή ζώνη όπου αναπτύσσεται ο κλασσικός τουρισμός.
Περιοχή που θα υποστηρίζει την ανάπτυξη θεματικού πάρκου για τον πολιτισμό στην περιοχή γύρω από τον οικισμό των Καρυών ώστε να ευοδωθεί η πρωτοβουλία των πολιτών για ανάπτυξη θεματικού πάρκου με αναφορά στις εννέα Μούσες.
Να διατηρηθεί η Ζώνη Βιομηχνικών και Μεταποιητικών Δραστηριοτήτων στον Κολινδρό.
Να διατηρηθεί η Περιοχή Υποδοχής Παραγωγικών Δραστηριοτήτων Χαμηλής και Μέσης Όχλησης στην περιοχή της Μηλιά ώστε να μπορεί να υποδεχθεί επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τα παραπάνω ή να μετατραπεί σε αντίστοιχη με αυτήν του Κολινδρού.

Η πρόκληση για την Ορεινή Πιερία είναι η ανασυγκρότηση της παραγωγής της ώστε να γίνει μια περιοχή που αξίζει και πάλι να ζει κάποιος. Στο χωρικό επίπεδο, με τις παραπάνω ρυθμίσεις θεωρώ ότι μπορεί να υποδεχθεί πρωτοβουλίες που θα την κάνουν μία τέτοια περιοχή.

Χρήστος Τζιουβάρας
Αγρονόμος – Τοπογράφος Μηχανικός Α.Π.Θ.
Πρώην Περιφερειακός Σύμβουλος Πιερίας