EastMed και αμερικανικό LNG: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον

Νότης Μαριάς, Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής, [email protected]

Tην προηγούμενη εβδομάδα σε άρθρο μας με τον τίτλο «ο EastMed θυσία στο βωμό του αμερικανικού LNG που θα εισάγεται στην Ευρώπη μέσω FSRU Αλεξανδρούπολης» επισημαίναμε μεταξύ άλλων: «Με δεδομένη πλέον την χρηματοδότηση από κονδύλια της ΕΕ και δάνεια του FSRU  Αλεξανδρούπολης όπου θα φτάνει το αμερικανικό LNG  και εξασφαλισμένη την πώλησή του στις αγορές όχι μόνο της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, των Σκοπίων, του Κοσόβου της Σερβίας και της Ρουμανίας, αλλά και «της Μολδαβίας και της Ουκρανίας» (m.naftemporiki.gr 4/11/2020), όπου το αμερικανικό σχιστολιθικό αέριο θα καταλήγει μέσω αγωγών, (που θα κατασκευαστούν επίσης με κονδύλια της ΕΕ και δάνεια ευρωπαϊκών τραπεζών), οι ΗΠΑ ολοκληρώνουν το στρατηγικό τους σχέδιο που στόχο έχει να απεξαρτηθούν οι εν λόγω χώρες και η ΕΕ από το ρωσικό αέριο και βέβαια να εξαρτηθούν πλήρως από το σχιστολιθικό αέριο των ΗΠΑ.  Άλλωστε η μόνιμη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη δεν αφήνει πλέον καμιά αμφιβολία περί του αντιθέτου. Και το κερασάκι στην τούρτα: Το αμερικανικό LNG είναι πλέον ιδιαίτερα προσοδοφόρο και για τους  Έλληνες εφοπλιστές  που θα το μεταφέρουν στην Αλεξανδρούπολη έχοντας χτίσει ειδικά πλοία μεταφοράς, τα LNG carriers» (Political 15/1/2022).

Και όλα αυτά τη στιγμή που τα περισσότερα σχετικά άρθρα περί άλλων τύρβαζαν καθώς διύλιζαν τον κώνωπα έχοντας καταπιεί κυριολεκτικά την κάμηλο ήτοι το γεγονός ότι «για τις ΗΠΑ όμως βασικός παράγοντας απόρριψης του EastMed, πέραν του γεγονότος ότι δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν την Άγκυρα, αποτελεί και η οριστική δρομολόγηση του περίφημου FSRU Αλεξανδρούπολης, δηλαδή του πλωτού τερματικού σταθμού  υγροποιημένου φυσικού αερίου  που με ευρωπαϊκά κόλλυβα ανοίγει την πόρτα στο αμερικανικό σχιστολιθικό αέριο», όπως τονίσαμε από τις στήλες της Political (15/1/2022).

Το γεγονός ότι ο  FSRU Αλεξανδρούπολης αποτελούσε  πολυπόθητο σχέδιο των ΗΠΑ με στόχο την απεξάρτηση των Βαλκανίων από το ρωσικό φυσικό αέριο και την αντίστοιχη προώθηση του αμερικανικού σχιστολιθικού το οποίο θα μεταφέρεται με πλοία Ελλήνων εφοπλιστών από τις ΗΠΑ, αποτέλεσε αντικείμενο σειράς άρθρων και μελετών μας ήδη από τον Νοέμβριο του 2015.

Μάλιστα με αφορμή την επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα με δηλώσεις μου  στις 16 Νοεμβρίου 2016 στο Russia Today είχα επισημάνει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος επιδίωκε «μια νέα συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά το LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) – τη μεταφορά LNG από το Τέξας στην Ελλάδα, στον κόμβο (hub) της Αλεξανδρούπολης και την εν συνεχεία μεταφορά αυτού του LNG στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία». Και κατέληξα: «Ίσως, να υπογράψει μια συμφωνία για αυτό το θέμα….. Αυτό μπορεί να είναι το μόνο θέμα που ο Ομπάμα κομίζει στην Ελλάδα – δηλαδή την πολιτική των ΗΠΑ να εξάγουν LNG μέσω Ελλάδας στην περιοχή των Βαλκανίων» (www.rt.com 16/11/2016).

«Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον» έλεγαν οι Αρχαίοι ημών πρόγονοι. Και αυτό αποδείχθηκε για άλλη μια φορά σε σχέση με τα αίτια που οδήγησαν την Ουάσιγκτον στο να βγάλει κόκκινη κάρτα στον EastMed.

Έτσι πριν καν αλέκτωρ λαλήσει το Αμερικανικό Στέιτ Ντηπάρτμεντ μετά τις έντονες ελληνικές αντιδράσεις με Ανακοίνωσή του επισήμανε με νόημα: «Παραμένουμε επικεντρωμένοι στην ενεργειακή ασφάλεια και διασύνδεση της Ανατολικής Μεσογείου. Η διασύνδεση μέσω ηλεκτρικής ενέργειας με την Ευρώπη θα ενώσει ενεργειακά τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη, επιτρέποντας τις μελλοντικές εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προερχόμενης από ανανεώσιμες πηγές, ενισχύοντας τις χώρες τις περιοχής. Σύμφωνα με τις προτεραιότητες των ΗΠΑ για το κλίμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες κοιτάζουν με κριτική ματιά τα νέα έργα υποδομής ορυκτών καυσίμων για να διασφαλίσουν ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ δεν κατευθύνεται σε πηγές πλούσιες σε άνθρακα και δεν οδηγεί σε μελλοντικά απαξιωμένες επενδύσεις, καθώς επιταχύνουμε τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια».

Και κατέληξε στην ταμπακιέρα λέγοντας: «Υποστηρίζουμε ορισμένα υπάρχοντα έργα που συμβάλλουν στην ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποιούν τις προμήθειες φυσικού αερίου, όπως η Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης της Αλεξανδρούπολης (FSRU) και τις διασυνδέσεις με τη Βουλγαρία» και τα Σκόπια «που θα ολοκληρωθούν πολύ νωρίτερα και με πολύ χαμηλότερο κόστος από τον αγωγό φυσικού αερίου East Med» (www.kathimerini.gr 16/1/2022).

Άλλωστε οι διασυνδετήριοι αγωγοί που θα μεταφέρουν το αμερικανικό σχιστολιθικό αέριο από Αλεξανδρούπολη προς Σκόπια-Κόσοβο, προς Βουλγαρία-Σερβία- Ουγγαρία, αλλά και προς Ρουμανία-Μολδαβία-Ουκρανία θα χρηματοδοτηθούν από κονδύλια της ΕΕ και δάνεια ευρωπαϊκών τραπεζών.

Ειδικότερα σε σχέση με τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας-Σκοπίων «η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ενέκρινε στα τέλη Δεκεμβρίου δάνειο ύψους 29,8 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του σκέλους του αγωγού που περνά» από τα Σκόπια (m.naftemporiki.gr 15/1/2022).

Επιπλέον ο FSRU Αλεξανδρούπολης «προϋπολογισμού 363,7 εκατ. € και δημόσιας δαπάνης 166,7 εκατ. ευρώ» (www.capital.gr 1/1/2022) θα δανειοδοτηθεί και με 300 εκατ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα ((energypress.gr 13/1/2022).

Πάντως για παρηγοριά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μας ενημέρωσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν «έργα σαν αυτά της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής μέσω της διασύνδεσης της Αιγύπτου με την Κύπρο και την Ελλάδα, και την προτεινόμενη ηλεκτρική διασύνδεση του Ισραήλ με την Κύπρο και το Ευρωπαϊκό δίκτυο» (www.kathimerini.gr 16/1/2022) ενώ με άλλες δηλώσεις η Ουάσιγκτον φαίνεται ότι θα μας κάνει τη χάρη να μη βγάλει κόκκινη κάρτα σε μικρότερους υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου όπως είναι ο σχεδιαζόμενος αγωγός Αιγύπτου-Κρήτης (www.kathimerini.gr 18/1/2022).

Τέλος το αμερικανικό unfair άνοιξε την όρεξη του Ερντογάν ο οποίος κομπορρημονεί προαναγγέλλοντας και νέες παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο με νταϊλίκι και υπό την υψηλή εποπτεία των ΗΠΑ.