SOS εκπέμπουν οι Αναμένοντες Προσωρινή Σύνταξη και οι Μακροχρόνια Άνεργοι – Ερώτηση 61 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Την άμεση στήριξη των πολιτών που αναμένουν την έκδοση της Προσωρινής ή της Κύριας Σύνταξης αλλά και των Μακροχρόνια Ανέργων που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση τους  ζητούν 61 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, με πρωτοβουλία του Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη και συνυπογράφουσα την βουλεύτρια Πιερίας Ελισσάβετ(Μπέττυ) Σκούφα, δίνοντας με συνέπεια τη μάχη των ζητημάτων της  καθημερινότητας των πολιτών.   

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στηλιτεύουν την Κυβέρνηση λόγω της εξαίρεσης των ευάλωτων αυτών κοινωνικών ομάδων, από τα μέτρα στήριξης λόγω κορονοϊού και υπογραμμίζουν το γεγονός, ότι για τους πολίτες αυτούς, το πενιχρό επίδομα των 800 ευρώ θα αποτελούσε μία οικονομική ανάσα καθώς δεν λαμβάνουν πλέον ούτε μισθό, ούτε σύνταξη, ούτε και το επίδομα ανεργίας.

Τέλος, καλούν τον Υπουργό Εργασίας να απαντήσει για τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα από τη λειτουργία των Κλιμακίων-Ομάδων Εργασίας που συστάθηκαν για την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης του ΕΦΚΑ και την αποπληρωμή των οφειλόμενων αναδρομικών ποσών που αφορούν σε αυτές.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 2.4.2020

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

1.Οικονομικών

2.Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: «Άμεση στήριξη των πολιτών που αναμένουν την έκδοση της Προσωρινής ή της Κύριας Σύνταξης αλλά και των μακροχρόνια ανέργων πλησίον της σύνταξης».

Καμία μέριμνα δεν λήφθηκε από την Κυβέρνηση για τους πολίτες που ανέμεναν και συνεχίζουν να αναμένουν την έκδοση έστω και της προσωρινής σύνταξης, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις ανάγκες τους στο μεσοδιάστημα μέχρι την έκδοση της κύριας σύνταξης τους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία περίπου 250000 πολίτες αναμένουν με αγωνία την απόφαση για την απονομή προσωρινής-κύριας σύνταξης και ζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς κάποιο εισόδημα λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην έκδοση οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης.

Πιο συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους οι εκκρεμότητες για τις κύριες συντάξεις έφτασαν τις 158.156 αιτήσεις, ενώ οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις κύριων συντάξεων έφτασαν στις 129.905. Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις ο αριθμός τους ανήλθε στις 93.000.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας του κορονοιού επιδεινώνει την ήδη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι βιώνουν το δικό τους Γολγοθά, καθώς στην πλειοψηφία τους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ενώ ταυτόχρονα δεν τους καταβάλλεται πλέον ούτε μισθός, ούτε και σύνταξη. Στην ίδια δεινή θέση βρίσκεται μία επίσης ιδιαίτερα ευαίσθητη κατηγορία πολιτών, αυτή των μακροχρόνια ανέργων που τους υπολείπεται μικρό χρονικό διάστημα για να θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης.

Οι αναμένοντες προσωρινή ή κύρια σύνταξη και οι μακροχρόνια άνεργοι βρίσκονται σε αχαρτογράφητα ύδατα, δεν εκπροσωπούνται σε συλλογικό επίπεδο για να μπορέσουν να ασκήσουν πίεση και φαίνεται ότι βρίσκονται εκτός  του  κοινωνικού ραντάρ αλληλεγγύης και στήριξης.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση δεν ενέταξε αυτές τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε λόγω κορονοιού, για τις οποίες το πενιχρό επίδομα των 800 ευρώ θα αποτελούσε μία οικονομική ανάσα.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κ.Υπουργοί:

1)Προτίθεσθε να προβείτε στην ένταξη και όσων αναμένουν την έκδοση της προσωρινής ή της κύριας σύνταξης αλλά και των μακροχρόνια ανέργων πλησίον της σύνταξης στα μέτρα στήριξης ή σε σειρά εξειδικευμένων μέτρων για τις δύο παραπάνω κατηγορίες;

2)Ποια είναι τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα από τη λειτουργία των Κλιμακίων-Ομάδων Εργασίας που συστάθηκαν για την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης του ΕΦΚΑ και την αποπληρωμή των οφειλόμενων αναδρομικών ποσών που αφορούν σε αυτές;