Έρευνα της OPINION POLL: Αξιολόγηση Υπουργών και το θέμα της ηγεσίας σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Παρουσίαση των ευρημάτων της έρευνας της OPINION POLL (β’ μέρος) για την POLITICAL από τον Υπεύθυνο Ερευνών της Εταιρείας Ζαχαρία Ζούπη

Με την Έρευνα που πραγματοποιήσαμε για λογαριασμό της POLITICAL, θεωρήσαμε αναγκαίο για πρώτη φορά να διερευνήσουμε το θέμα της ηγεσίας στα δύο Κόμματα της Κεντροαριστεράς. Ασφαλώς τα δύο κόμματα βρίσκονται σε διαφορετική θέση ως προς αυτό το θέμα. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τεθεί θέμα ηγεσίας, όμως δεν λείπουν οι αμφισβητήσεις, οι αντίθετες απόψεις, οι διαφορετικές προσεγγίσεις. Στο ΚΙΝΑΛ από την άλλη, το θέμα αντικειμενικά έχει ανοίξει ενόψει της Συνδιάσκεψης του Νοεμβρίου του 2021. Ήδη δύο ( Φώφη Γεννηματά , Νίκος Ανδρουλάκης έχουν δηλώσει το παρόν), άλλοι το έχουν έχουν αφήσει ανοιχτό σε δημόσιες δηλώσεις τους, ενώ σε ρεπορτάζ αναφέρονται και άλλα ονόματα.

Α. ΣΥΡΙΖΑ : Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ, ΑΛΛΑ…

Στο σύνολο της κοινής γνώμης ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 30.8% των προτιμήσεων στο ερώτημα « με ποιον ηγέτη μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει πιο δυναμική πορεία» έναντι 12.2% του Ε. Τσακαλώτου. Κάποια αδύναμη παρουσία εγγράφουν οι Ε. Αχτσιόγλου με 3.4%, ο Π. Σκουρλέτης με 1.6% και η Ρ. Δούρου με 1% ενώ ένα 16.9% δήλωνε ΑΛΛΟΝ, είτε δηλώνοντας διάφορα ονόματα είτε μη έχοντας κάποια άλλη καθαρή πρόταση. Σημειώνουμε ότι περίπου ο ένας στους τρεις δεν απαντούσε.Αυτό είναι απολύτως λογικό, αφού για πολλούς ψηφοφόρους άλλων κομμάτων και για άλλους η ηγεσία του Α. Τσίπρα φαίνεται ότι δεν αμφισβητείται σοβαρά.

Ασφαλώς σημασία έχει τι λέει το ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ και σ΄αυτό ο Α. Τσίπρας συγκεντρώνει το 63.2% έναντι 7.3% του Ε. Τσακαλώτου. Ακολουθούν η Ε. Αχτσιόγλου με 3.6%, ο Π.Σκουρλέτης με 2.3% και η Ρ. Δούρου με 1.4%, ενώ το 7.3% δηλώνει ΑΛΛΟΝ. Δεν απαντούσε το 14.3%.

Είναι φανερό ότι ο Α. Τσίπρας είναι κυρίαρχος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αν και υπάρχουν θέματα που ή θα δώσει απαντήσεις ή η αμφισβήτηση θα ενταθεί με την πάροδο του χρόνου. Αναφέρουμε ότι μόλις το 28.6% των πρώην ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι ικανοποιημένο γενικά με την αντιπολίτευση που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, το  50% των ψηφοφόρων του τον επιλέγει ως πιο κατάλληλο Πρωθυπουργό, η πρόθεση ψήφου ( χωρίς αναγωγές ) «παίζει ανάμεσα στο 18%-19% » και η απόσταση του ΣΥΡΙΖΑ από την Ν.Δ στην πρόθεση ψήφου είναι δυσθεώρητη ακόμα και της τάξης του 19%. Αν αυτά τα δεδομένα δεν αλλάξουν, θα εδραιώνεται μια πορεία προς σίγουρη ήττα και αυτό πέρα από άλλες ιδεολογικές, πολιτικές αναζητήσεις θα τροφοδοτεί αμφιβολία και αμφισβήτηση.

Β. ΤΡΕΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΕΣ ΜΕ ΙΣΧΥΡΗ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ…….

Στην περίπτωση του ΚΙΝΑΛ το ερώτημα ετέθη ευθέως αφού το θέμα της ηγεσίας έχει ανοίξει και συζητείται δημόσια και μάλιστα συνοδευόμενη από την σχετική ονοματολογία. Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν εκπλήξεις και ένα περίπλοκο σκηνικό μέσα στο ΚΙΝΑΛ.

Στο σύνολο της κοινής γνώμης πρώτος επιλέγεται ο Α. Λοβέρδος με 20.6% και ακολουθούν η Φώφη Γεννηματά και ο Ν. Ανδρουλάκης με ποσοστά 17.6% και 13.4% αντίστοιχα. Ακολουθούν ο Π. Γερουλάνος με 5.2%, ο Γ. Καμίνης με 3.6% και η Ε. Καιλή με 3.2%, ενώ το 13.2% δήλωνε ΑΛΛΟΝ. Σημειώνουμε ότι στην περίπτωση του ΚΙΝΑΛ δεν απαντούσε το 23.2% ποσοστό εμφανώς χαμηλότερο απ΄ ότι συνέβαινε στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό ερμηνεύεται και από το γεγονός ότι για το ΚΙΝΑΛ το θέμα έχει ανοίξει, αλλά και από το μεγαλύτερο ενδιαφέρον που δείχνουν δυνάμεις από όλο τον πολιτικό χάρτη για τις διεργασίες στο ΚΙΝΑΛ.

Ανάμεσα στους πρώην ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ το προβάδισμα έχει ο Ν. Ανδρουλάκης με 26.7% , ενώ ακολουθεί ο Α. Λοβέρδος με 25.3% και η Φώφη Γεννηματά με 21%. Η κατάταξη στην τριάδα αποτελεί αντικειμενικά μια έκπληξη αφού η νυν Πρόεδρος εμφανίζεται τρίτη. Ακολουθούν ο Π. Γερουλάνος με 8%, ο Γ. Καμίνης με 3.5% και η Ε. Καιλή με 3%, ενώ το 6.3% δηλώνει ΑΛΛΟΝ. Μόνο το 6% δεν απαντούσε.

Ασφαλώς βρισκόμαστε στην αφετηρία μιας διεκδίκησης που θα κριθεί σχεδόν ένα χρόνο μετά, τουλάχιστον με τα μέχρι σήμερα ανακοινωμένα. Φαίνεται πάντως ότι υπάρχει ένα κλίμα ανανέωσης στην ηγεσία του Κινήματος σε συνδυασμό με ένα προβληματισμό ότι το ΚΙΝΑΛ αδυνατεί μέχρι σήμερα να δείξει ότι μπορεί να προχωρήσει πιο δυνατά , παρά την σταθεροποίηση ή και την μικρή αύξηση των δυνάμεών του. Οι επόμενοι μήνες θα κρίνουν πολλά με τις εσωκομματικές συμμαχίες και τον ρόλο των στελεχών που μετρήθηκαν αλλά και άλλων που συμπεριλαμβάνονται στον ΑΛΛΟΝ να καθορίζει τις εξελίξεις.

Γ. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ

Διευκρινίζουμε εξ αρχής ότι δεν ρωτήσαμε για ένα ένα Υπουργό. Καλέσαμε τους ερωτώμενους να απαντήσουν αυθόρμητα ποιους Υπουργούς ξεχωρίζουν για την συνολική παρουσία και το έργο τους. Παρ΄όλα αυτά δεν έχουμε σημαντικές αναδιατάξεις.

Φαίνεται να έχει εδραιωθεί μια δεκάδα που εναλάσσει απλά σειρά ανάλογα με την συγκυρία.

  Στην πρώτη τριάδα αναδεικνύονται οι Β. Κικίλιας με 24%, ο Ν. Δένδιας με 23.5% και ο Τ. Θεοδωρικάκος με 22.1%.

Την πεντάδα συμπληρώνουν οι  Κ. Πιερρακάκης με 20.1% , Χ. Σταικούρας και Μ. Χρυσοχοίδης με 17.1% και οι δύο.

Την δεκάδα συμπληρώνουν οι Κ. Χατζηδάκης με 16.3%, Ν. Παναγιωτόπουλος με 16.3, ο Α. Γεωργιάδης με 15% και ο Γ. Βρούτσης με 15%.

Ακολουθούν οι υπόλοιποι Υπουργοί με μικρότερες έως πολύ μικρότερες επιλογές, όπως φαίνονται στον σχετικό πίνακα. 

Διευκρινήσεις σχετικά με την έρευνα και την εταιρεία Opinion poll

ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΝΟΟΎΜΕΝΑ ΔΕΝ ΠΛΗΤΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΞΙOΠΙΣΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΤΗΣ OPINION POLL, ΠΛΗΤΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ

Δήλωση Ζαχαρία Ζούπη, Υπεύθυνου Ερευνών της OPINION POLL

Δυστυχώς ή ευτυχώς ούτε η OPINION POLL ούτε και εγώ ως Υπεύθυνος Ερευνών διαθέτουμε « κύκλους » με τους οποίους  εκφραζόμαστε, ούτε δουλεύουμε με no paper. Μιλάμε ευθέως με τα αποτελέσματα των ερευνών μας τα οποία όλοι ξέρουν ότι έχουν και αξιοπιστία και ακρίβεια. ; Όλοι μπορούν να τις κρίνουν.

 Ένα σχόλιο για όσα λέγονται και γράφονται αυτέ τις μέρες:

Στην αρχή ήταν οι « κύκλοι του ΚΙΝΑΛ» οι οποίοι διένειμαν non paper στο οποίο ανακάλυπταν συνωμοσίες, κάποιους που θέλουν να ανακόψουν την ανοδική τους πορεία!  Βέβαια αυτοί οι κύκλοι ενώ μιλάνε για να υπερασπιστούν το ΚΙΝΑΛ, δεν πρόσεξαν ότι στην πρόθεση ψήφου της έρευνάς μας το ΚΙΝΑΛ συγκεντρώνει 6.5%, όσο δηλαδή είναι ο μέσος όρος των ευρημάτων όλων των Εταιρειών Δημοσκοπήσεων το τελευταίο δίμηνο. Άρα κανένα ΚΙΝΑΛ δεν χτυπιέται από τα αποτελέσματα της έρευνας. Τώρα αν το 6.5% ή το 7% που είναι το μέγιστο ποσοστό που δίνει έρευνα για το ΚΙΝΑΛ συνιστά ανοδική πορεία που κάποιοι φοβήθηκαν είναι άλλο θέμα και σηκώνει κουβέντα. Προφανώς αυτό που ενόχλησε είναι άλλο. Είναι η δεύτερη θέση που παίρνει η Φώφη Γεννηματά στην κοινή γνώμη γενικά και η τρίτη θέση στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που ενόχλησαν. Αυτή είναι η αιτία αλλά εμείς ως μια απλή Εταιρεία Δημοσκοπήσεων δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι΄ αυτό. Δουλειά μας είναι να μετράμε, να διερευνούμε τις απόψεις των πολιτών και τις πολιτικές τάσεις. Αυτό κάνουμε  με ευθύνη και επιστημονική επάρκεια και αυτό θα κάνουμε. Δεν μας επηρεάζουν ούτε τα non paper, ούτε η λασπολογία, ούτε το κουτσομπολιό του παρασκηνίου. Πιο αναλυτικά για την έρευνα αναφέρομαι στο άρθρο μου στο the socialista.gr 

(Δες ΕΔΩ)

Tην σκυτάλη σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών η οποία αισθάνθηκε την ανάγκη να συμπαρασταθεί στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ για τα όσα τραβάει από την OPINION POLLΑσφαλώς στόχος του άρθρου της είναι για άλλη μια φορά η OPINION POLL. Δεν με ξενίζει αυτό  το γεγονός. Άλλωστε στο διάστημα 2017-2019 δεχτήκαμε ουκ ολίγες επιθέσεις για έρευνές μας που έδειχναν ότι η Ν.Δ οδεύει σε μεγάλη νίκη με καθαρή, μεγάλη διαφορά. Ήταν η εποχή που η ΕΦ.ΣΥΝ προέβαλε θετικά έρευνες που έδιναν διαφορά Ν.Δ – ΣΥΡΙΖΑ της  τάξης του 2%- 3% .Άνοιξαν οι κάλπες και όλοι κατάλαβαν ποιες Εταιρείες έκαναν έδιναν σωστές προβλέψεις και ποιες έκαναν λάθος προσεγγίσεις ή απλά εξυπηρετούσαν την Στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως και μετά τις εκλογές δεν έχουν λείψει τα υπονοούμενα, τα παραπλανητικά σχόλια κ.ά. Σήμερα όμως ξεπέρασε τον εαυτό της. Αφού μας καταχεριάζει για τα όσα κάνουμε στο ΚΙΝΑΛ(!) ανακαλύπτει και κάτι άλλο, πολύ « ύποπτο ». Η έρευνα – κατά την ΕΦ.ΣΥΝ – δίνει τρίτο στην αξιολόγηση των Υπουργών τον κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, όχι γιατί έτσι προκύπτει από την έρευνα, αλλά γιατί εγώ και ο Υπουργός ήμασταν κάποτε στην ΚΝΕ και μετά στο ΠΑΣΟΚ!  Στο ίδιο μήκος κύματος από δίπλα και η « ΑΥΓΗ» πολύ πάντως προσεκτική.

Μιλάμε για την μεγίστη κατρακύλα και επίδειξη παραπλάνησης και έλλειψης κάθε σεβασμού στην δημοσιογραφική δεοντολογία και την αξιοπιστία της έρευνας. Μιλάμε για αναφορά που παραπέμπει σε περιόδους ελέγχου των φρονημάτων των Ελλήνων και με βάση αυτά κρίνει την αξιοπιστία μιας Έρευνας! Μιλάμε εν ολίγοις για ολοκληρωτισμό! Μιλάμε για αναφορά που πλήττει το κύρος της Εταιρείας μας, την αξιοπιστία των μετρήσεών μας, σε σημείο να μας προβληματίζει η χρησιμοποίηση των δικαιωμάτων μας με βάση τον Νόμο.

Με την μία ή την άλλη μορφή στοχεύουν την αλήθεια, την αποσιώπησή της, την πίεση ενώ ασκούμε επιστημονικό ερευνητικό έργο. Χάνουν τον χρόνο τους. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε την δουλειά μας σωστά , με ευθύνη, επιστημονική επάρκεια. Όπως δείξαμε κατ΄επανάληψη δεν μας επηρεάζουν τέτοιες αστειότητες. Ας σκεφτούν και οι « κύκλοι» και οι αρθρογράφοι τέτοιων αθλιοτήτων, γιατί όλοι καταλαβαίνουν και αν κάποιος χάνει, είναι αυτοί και μόνο.