Στο πλαίσιο της μακροχρόνιας συνεργασίας του με το Athens Pride, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα πραγματοποίησε εκδήλωση με τίτλο «ΛΟΑΤΚΙ+ και Εργασία», την Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021 στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση του επιχειρηματικού κόσμου και του ευρύτερου κοινού, καθώς και η ανταλλαγή απόψεων για την καταπολέμηση των διακρίσεων στον χώρο εργασίας, με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.
Προβλήθηκαν μαγνητοσκοπημένα μηνύματα των Δημήτρη Παπαδημούλη, Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υπεύθυνου για θέματα ισότητας και της Terry Reintke, Συμπροέδρου του LGBT+ Intergroup του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ χαιρετισμoύς απηύθυναν ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης και ο Γιάννης Παπαγιαννόπουλος από το Athens Pride
Στην συζήτηση συμμετείχαν 5 διευθυντικά στελέχη από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες στην Ελλάδα, τα οποία με τις τοποθετήσεις τους παρουσίασαν τις δράσεις των εταιρειών τους με σκοπό την απασχόληση και επιτυχή ενσωμάτωση των ατόμων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+, αντάλλαξαν σκέψεις και απόψεις για τα οφέλη που επιφέρει σε μια επιχείρηση η συμπεριληπτικότητα, αναφερόμενοι παράλληλα στις προκλήσεις που συναντούν.
Η Πέγκυ Αντωνάκου, Γενική Διευθύντρια της Google Νοτιοανατολικής Ευρώπης, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η απασχόληση ατόμων από διαφορετικές κοινότητες ενισχύει τη διαμόρφωση μιας καλύτερης εργασιακής κουλτούρας αλλά και την παραγωγή καλύτερων προϊόντων. Ως εκ τούτου, ενισχύεται η κερδοφορία των επιχειρήσεων, συμβάλλοντας στην εργασιακή ικανοποίηση των εργαζομένων τους.
Την άποψη αυτή συμμερίστηκε και ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η απασχόληση ατόμων από διαφορετικές κοινότητες σε μια εταιρεία αποτελεί «επιχειρηματική ευκαιρία», καθώς έτσι εκφράζονται σκέψεις και απόψεις που βελτιώνουν την παραγωγικότητά της.
Ο Χάρης Μπρουμίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας υπογράμμισε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διαμορφώνει κανείς ένα εταιρικό περιβάλλον ανοιχτό στη διαφορετικότητα. Προσέθεσε, μάλιστα, ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να δημιουργείται μια εταιρική κουλτούρα η οποία δέχεται τη διαφορετικότητα στις μικρές, καθημερινές στιγμές των εργαζομένων, ενώ υπογράμμισε ότι «μέσα από τη διαφορετικότητα μπορείς να ξεχωρίσεις και αναδείξεις περισσότερα ταλέντα».
Η Λία Μπερτσιάδου, Μέλος του Δ.Σ. της Pfizer Ελλάδας, τόνισε πως το βασικό μήνυμα είναι να περάσουμε πια από τις πολιτικές μη αποκλεισμού στις πολιτικές προσέλκυσης. Αυτό που έχει πλέον σημασία είναι να υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο δράσης όχι μόνο από τις εταιρείες και την ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά και από την ίδια την Πολιτεία, η οποία θα πρέπει πλέον να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές.
Τέλος, ο Κυριάκος Σαμπατακάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Accenture Ελλάδας, επισήμανε ότι στη χώρα μας έχουν γίνει βήματα για την ενσωμάτωση της διαφορετικότητας στον εργασιακό χώρο και είμαστε πολύ κοντά σε ένα κομβικό σημείο ώστε σταδιακά η Ελλάδα να μπορέσει να μετασχηματιστεί σε μία μοντέρνα χώρα.
Συντόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Ευσταθίου.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε μαγνητοσκοπημένη την εκδήλωση εδώ: