Μετά το σάλο που προκλήθηκε από αόριστα δημοσιεύματα για απαγόρευση να ψήνονται και να διατίθενται σουβλάκια στα πανηγύρια και στα ανταμώματα από τους τοπικούς συλλόγους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κος Π. Μαρινάκης διέψευσε αυτά τα δημοσιεύματα ως μια προσπάθεια παραπληροφόρησης.
Συγκεκριμένα στην σημερινή (12-5-2025) ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κος Μαρινάκης μετά από ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα απάντησε
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, τι συμβαίνει τελικά με τα πανηγύρια; Τι σχεδιάζει η Κυβέρνηση; Θα απαγορεύεται πλέον να ψήνουν οι σύλλογοι; Δεν θα τρώμε σουβλάκια στα πανηγύρια; Τι γίνεται;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σε καμία περίπτωση. Δεν θα το επιτρέπαμε ποτέ να γίνει κάτι τέτοιο, ούτε έχει γίνει κάτι τέτοιο. Νομίζω ότι τα πανηγύρια είναι συνδεδεμένα, -τα αυθεντικά πανηγύρια-, με την παράδοσή μας, με τις καλύτερες στιγμές διασκέδασης και πώς θα μπορούσε να γίνει ένα πανηγύρι χωρίς τα σουβλάκια και όλα αυτά τα ψητά; Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στον νόμο τα τελευταία χρόνια και καμία τέτοια απαγόρευση. Από πουθενά δεν προκύπτει. Το βεβαιώνουν και τα δύο αρμόδια Υπουργεία, αλλά και η ίδια η πραγματικότητα και, μάλιστα, δυστυχώς, επιχειρήθηκε μία προσπάθεια, -έτσι-, παραπληροφόρησης από κάποιες αντιπολιτευτικές φωνές το Σαββατοκύριακο μέσω των Μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Το διαψεύδουμε και εμείς κατηγορηματικά.
Τώρα, υπάρχουν κάποιες ρυθμίσεις συνολικά για όλες τις επιχειρήσεις από το 2021, για το πώς πρέπει να λειτουργούν οι επιχειρήσεις εστίασης, για την προστασία των καταναλωτών. Αυτό δεν είναι ειδικά για τα πανηγύρια. Υπάρχει από το 2021 και, βέβαια, υπάρχει και το πλαίσιο το οποίο διέπει τις συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες βρίσκονται σε περιπτώσεις, ας πούμε, περιαστικών περιοχών ή περιοχών οι οποίες είναι πολύ επικίνδυνες για την αντιπυρική περίοδο, περιαστικές δασικές εκτάσεις, όπου εκεί σε περιπτώσεις κάποιων ημερών αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί για τις θερμικές εργασίες, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με αυτό το οποίο βγήκε ως εντύπωση σε ένα μέρος της κοινωνίας. Άρα, δεν ισχύει αυτό το οποίο κυκλοφόρησε και ανησύχησε πολύ κόσμο το Σαββατοκύριακο.

Πως διαδόθηκε αυτή η φήμη περι απαγόρευσης;
Εδώ και μια εβδομάδα περίπου αναδημοσιεύονταν άρθρο σύμφωνα με το οποίο μπαίνει τέλος στις υπαίθριες ψησταριές σε πανηγύρια και ανταμώματα συλλόγων, απαγορεύεται να ψήνονται σουβλάκια υπαίθρια διότι παραβιάζονται οι κανόνες υγιεινής, υπάρχει πρόβλημα πυρασφάλειας κλπ. Γίνονταν αναφορά σε νόμο που ψηφίστηκε τα προηγούμενα χρόνια αλλά θα ενεργοποιηθεί και θα εφαρμοστεί από φέτος και έτσι κατέληγε στο συμπέρασμα ότι τελειώνουν να υπαίθρια πανηγύρια των συλλόγων και τα ανταμώματα σε χωριά.
Επόμενο ήταν να αρχίσουν οι συζητήσεις μεταξύ των άμεσα ενδιαφερόμενων δηλ. των μελών πολιτιστικών συλλόγων που διοργανώνουν τοπικές εκδηλώσεις σε χωριά συνεχίζοντας μια παράδοση χρόνων. Ένα αντάμωμα σε ένα χωριό αποτελεί πολιτιστικό γεγονός, έθιμο και λαϊκή παράδοση, αφού αυτό δίνει την ευκαιρία όλοι όσοι κατάγονται από το χωριό να επιστρέψουν αυτή τη μέρα να συναντηθούν να ζήσουν λίγες στιγμές στον τόπο τους.
Οι συζητήσεις το τελευταίο δεκαήμερο “φούντωσαν” οι καταγγελτικοί λόγοι πολλοί “κατά παντός υπευθύνου”, αλλά κανένας δεν είχε κάτι συγκεκριμένο να αιτιολογήσει από που προκύπτει αυτή η απαγόρευση. Με ποια δηλαδή συγκεκριμένη απόφαση, ποια ρύθμιση και ποιο νόμο που όπως διαδίδονταν ψηφίστηκε και θα ισχύσει από φέτος..

Παράλληλα κατέκλυσε το ελληνικό διαδίκτυο η «είδηση» η οποία καταργούσε τις ψησταριές από τα πανηγύρια. Μια επιμελημένη δημοσιογραφική αναζήτηση έδειξε πως αυτή η άκριτη αντιγραφή της παραπάνω είδησης δεν οδηγούσε ούτε σε συγκεκριμένη πηγή, ούτε σε κάποιο ακριβές στοιχείο αιτιολόγησης
Εντοπίσαμε πως τον περασμένο Σεπτέμβριο υπήρχε μία ανακοίνωση του ΠΑΣΚΕΔΙ (Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης) με τίτλο «Τέλος οι ψησταριές στα πανηγύρια. Φαγητό και ποτό μόνο από την Εστίαση». Αρκούσε μία ανάγνωση όμως για να καταλάβει κανείς ότι πρόκειται για ένα αίτημα του εν λόγω σωματείου και όχι για κάποια απόφαση της πολιτείας. Το ίδιο αίτημα επανέλαβε η Πρόεδρος του ΠΑΣΚΕΔΙ σε ραδιοφωνική της συνέντευξη.
Ακούστε την συνέντευξη ΕΔΩ
Στην συνέντευξη αυτή (1-4-2025) η πρόεδρος τόνισε πως η ΠΑΣΚΕΔΙ δεν ξεκίνησε πόλεμο στην παράδοση, αφού ξεκαθάρισε πως δεν αντιμάχεται τη λαϊκή κουλτούρα και τα τοπικά έθιμα, αλλά απαιτεί ίση μεταχείριση και σεβασμό προς τις χιλιάδες επιχειρήσεις που μάχονται να επιβιώσουν με νόμιμα μέσα.
Αυτή μάλλον ήταν η “φλόγα” που φούντωσε το “γαϊτανάκι της παραπληροφόρησης. Κι αυτό διότι:
Σε πολλές περιοχές της χώρας ο όρος «πανηγύρι» συγχέεται συχνά με αυτόν της «εμποροπανήγυρης»… Έτσι όταν μιλούν για πανηγύρι εννοούν κάποια εμποροπανήγυρη, όπως συνέβη σε δύο περιπτώσεις την περσινή χρονιά απαγορεύθηκαν ψησταριές
Σε δημοσιεύματα του τοπικού τύπου αναφέρεται ακριβώς: «Απαγορευτικό για τις ψησταριές μπήκε στην εμποροπανήγυρη της Σκοτούσσας Σερρών, με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες να υφίστανται οικονομική καταστροφή, αφού ενημερώθηκαν λίγα 24ωρα πριν την έναρξη του πανηγυριού ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν βάσει του νόμου του 2021, όπως συνέβη πριν λίγες μέρες πριν στην εμποροπανήγυρη του Αγίου Μάμα στη Χαλκιδική».

Το 2024 δεν ψηφίστηκε κανένας νόμος ο οποίος απαγορεύει τις ψησταριές στα πανηγύρια. Ακόμη και η Πυροσβεστική Διάταξη που δημοσιεύθηκε και τέθηκε σε ισχύ το 2024 δεν ορίζει κάτι τέτοιο.
Υπάρχει ο Νόμος 4849 του 2021 και συγκεκριμένα το άρθρο 40 που που καθορίζει τον τόπο λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου, των παζαριών και των εμποροπανηγύρεων, ο οποίος όμως δεν αγγίζει τα παραδοσιακά πανηγύρια. Συγκεκριμένα ορίζει ότι την ευθύνη διοργάνωσης εμποροπανηγύρεων, αναλαμβάνουν οι δήμοι. Τα νομικά πρόσωπα των Ο.Τ.Α. μπορούν να αναλαμβάνουν τον τρόπο υλοποίησης της αρμοδιότητας του φορέα διοργάνωσης με απόφαση του οικείου δημοτικού συμβουλίου, εφόσον περιλάβουν στους καταστατικούς τους σκοπούς τις σχετικές δράσεις.
Αν η εμποροπανήγυρη λειτουργεί σε χώρο επί του οποίου έχει πλήρη κυριότητα νομικό πρόσωπο της Εκκλησίας μπορεί να αποφασίζει το ίδιο για τη λειτουργία της, αναλαμβάνοντας παράλληλα την οργάνωση και διεξαγωγή αυτής ή να παραχωρεί τον χώρο στον οικείο δήμο με σύμβαση μίσθωσης.
Το άρθρο 48 στον ίδιο νόμο αναφέρεται στις αγορές παρασκευής και πώλησης έτοιμου φαγητού και ποτών επί του δρόμου και ορίζει ότι αρμόδια αρχή για τις αγορές παρασκευής και πώλησης έτοιμου φαγητού και ποτών επί του δρόμου είναι ο δήμος εντός των ορίων του οποίου λειτουργούν. Αυτό το άρθρο δεν μπορεί να αφορά στα παραδοσιακά πανηγύρια καθώς δεν πρόκειται για πώληση φαγητού στο δρόμο. Άλλη διάταξη που έστω έμμεσα θα μπορούσε να περιλαμβάνει τις ψησταριές δεν υφίσταται. Ο Νόμος άλλωστε ψηφισμένος και σε εφαρμογή από το 2021 θα είχε βάλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τις ψησταριές και τα σουβλάκια από το 2022, το 2023 ή έστω το 2024 ..
Επίσημα τώρα και μετά τον σάλο που προκλήθηκε τα αρμόδια Υπουργεία Ανάπτυξης και Πολιτικής Προστασίας ενημερώνουν ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχει επέλθει καμία νέα νομοθετική ρύθμιση, που να αφορά στην απαγόρευση λειτουργίας ψησταριών σε πανηγύρια.
Τέλος η απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στην σημερινή (12-5-2025) ερώτηση για το θέμα δίνει ένα τέλος στην παραπληροφόρηση…
Εργάζεται ως δημοσιογράφος από το 1983. Από 1985 έως 2021 στη Γεν. Γραμματεία Ενημέρωσης -Επικοινωνίας (Πιερία, Αθήνα, Θεσσαλονίκη)
Παράλληλη εργασία: 1985 – 2000 σε Νομαρχία - Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας (Γρ. Τύπου, Πολιτισμού, Τουρισμού, Νέας Γενιάς κ.α.)
2000-2001 στο Δήμο Πιερίων (συνεργάτης Δημάρχου, οργάνωση Δήμου, κανονισμοί λειτουργίας, συγκρότηση Νομικών Προσώπων, Γραφείο Τύπου κ.α.)
Μέλος της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου, μέλος Δ.Σ. (Γραμματέας 2002 – 2011, Πρόεδρος 2012 – 2022).
Ιδρυτικό μέλος, μέλος Δ.Σ., πρόεδρος Δ.Σ. σε Αθλητικούς, Πολιτιστικούς, Αναπτυξιακούς και Οικολογικούς Συλλόγους.