Από την Τρίτη 5 Μαρ 2024, έως την Κυριακή 10 Μαρ 2024, 10.00-20.00, οργανώνεται το Φεστιβάλ «ΑΜΑΛΘΕΙΑ» στον χώρο του πρώην αμαξοστασίου του ΟΣΥ (οδός Πειραιώς, έναντι ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ, Γκάζι, Αθήνα) από τον όμιλο Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα, για να ενισχυθεί η «Ερασιτεχνική γεωργία και η Παραγωγή τροφής», www.fieldsofamalthea.gr.
Το skywalker.gr–Εργασία στην Ελλάδα από το 1999 είναι η πρώτη ελληνική ψηφιακή και φυσική πλατφόρμα σύγκλισης αναγκών εργασίας μεταξύ επιχειρήσεων και υποψηφίων για εργασία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Από το 2012 ανέλαβε πρωτοβουλίες για την ενίσχυση δεξιοτήτων, τη δικτύωση και τη σύγκλιση του οικοσυστήματος των ανθρώπινων πόρων σε μια δυναμική αξιοποίησης των ελληνικών παραγωγικών δυνάμεων. Το skywalker.gr απαντά σε πραγματικές κοινωνικές και επιχειρηματικές ανάγκες με τις δράσεις: JobFestival, JobDays, HR Community Conference & Awards, GRBossible Φεστιβάλ Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας, Hobby Festival, Voluntary Action-Φεστιβάλ Εθελοντισμού, My Gap Feel & Fill Festival (Φεστιβάλ Εκπαίδευσης), Don’t Drop Φεστιβάλ Κυκλικής Οικονομίας, Μονοπάτια (για την ανάπτυξη δεξιοτήτων), εφημερίδα «Skywalker FreePress», εφημερίδα «Στέντορας», ενημερωτικό site stentoras.gr, εκδόσεις ΣΤΕΝΤΟΡΑΣ, διαδικτυακή τηλεόραση Stent web tv και πολλά άλλα.
Η Παραγωγή τροφής ήταν από ύπαρξης ανθρώπων η βασικότερη δεξιότητα του ανθρώπινου είδους. Οι τεχνικές παραγωγής τροφής εντάχθηκαν στα ήθη και έθιμα, και στην άϋλη πολιτιστική κληρονομία κάθε κοινωνίας, διότι είναι βασική υπαρξιακή ανάγκη για κάθε άνθρωπο. Τα τελευταία 200 χρόνια η Βιομηχανική Επανάσταση απομάκρυνε τον άνθρωπο από τις βασικές του δεξιότητες και οι πάρα πολύ κατεργασμένες τροφές και οι κατεργασμένες τροφές υποκατέστησαν τις φυσικές τροφές. Ο σημερινός άνθρωπος μοιάζει ότι έχασε πολύ μεγάλο μέρος από την ικανότητα να παράγει την τροφή του, από τις πρώτες ύλες που του προσφέρει το περιβάλλον. Και αυτό τον καθιστά λιγότερο «ελεύθερο» ή, θα μπορούσαμε να πούμε, αρκετά, έως πάρα πολύ, εξαρτημένο από τα τυποποιημένα υπερεπεξεργασμένα προϊόντα που προσφέρονται για τροφή των ανθρώπων …
Η Αγροδιατροφικές Εφοδιαστικές Αλυσίδες αποκατέστησαν, ως ένα βαθμό, την συνέχεια της παραγωγής αγροτικών προϊόντων με τις ανθρώπινες ανάγκες για καθημερινή διατροφή, αλλά με πάρα πολύ μεγάλο «κόστος». «Κόστος» στα άπειρα τροφοχιλιόμετρα που διανύει μια «τροφή». «Κόστος» στην έκπτωση από τα χρήσιμα συστατικά της τροφής. «Κόστος» στα απίθανα συντηρητικά για να διανύσει άπειρα τροφοχιλιόμετρα και να παραμείνει χρόνο στο ράφι του σούπερ μάρκετ μέχρι να το πάρει κάποιος. «Κόστος στην αλλοίωση, ή ίσως και απώλεια, του φυσικού μικροβιώματος της φυσικής τροφής. «Κόστος» στην ισορροπία του ανθρώπου μέσα στο περιβάλλον του, που από «φυσικό», γίνεται όλο και πιό πολύ «τεχνητό». «Κόστος» στην ελευθερία και ανεξαρτησία του ανθρώπου και στην συνεχώς εντεινόμενη εξάρτησή του από «παρόχους» των διάφορων αναγκών του. «Κόστος» από την μείωση της ποικιλότητας και την τυποποίησή του σε όλο και στενότερο εύρος βιοποικιλότητας.
Οι μακρές αγροδιατροφικές εφοδιαστικές αλυσίδες ήταν μοντέλο της βιομηχανικής επανάστασης και εξυπηρετούσαν την εξειδίκευση και την τυποποίηση, αλλά όχι την ισορροπία, ούτε την αειφορία, ούτε την πραγματική ζωή. Μόνο η λεγόμενη χρηματοπιστωτική Παγκοσμιοποίηση μπορούσε να ωφεληθεί. Αλλά οι μακρές αγροδιατροφικές εφοδιαστικές αλυσίδες είναι ευαίσθητες σε πολέμους, σε φυσικές καταστροφές, σε ατυχήματα (αποκλεισμός του Σουέζ) ακόμα και στην κλιματική αλλαγή (όχι κρίση). Με την άνοδο της Διεθνοποίησης φαίνεται να υιοθετείται παντού το νέο μοντέλο της φυσικής τοπικοποίησης (locality). Πλέον όλοι μιλούν για τις Short Supply Chain (Σύντομες-Τοπικές Εφοδιαστικές Αλυσίδες).
Οι υπερευαίσθητες υπερτοπικές εφοδιαστικές αλυσίδες που δημιουργούν αβεβαιότητα και ανασφάλεια πρέπει να έχουν ένα «αντίβαρο», μια εναλλακτική λύση, και αυτή είναι η δυνατότητα παραγωγής τροφής από τον κάθε έναν στο μπαλκόνι του, στον διπλανό κήπο, στην ταράτσα, σε τοπικούς λαχανόκηπους, σε κάποιο χώρο που η φύση είναι ακόμα υγιής και ενεργή και προσφέρει ένα κάποιο βαθμό αισθήματος ασφαλείας … Και ο κάθε αστός συμπολίτης να μπορεί να κάνει την δικιά του τροφή και να καλύπτει τις ανάγκες του από αγροτικές πρώτες ύλες για: γιαούρτι, τυρί, τουρσιά, γλυκά, λικέρ, χυλοπίτες, τραχανά, κομπόστες, σάλτσες, σαπούνια, ύφανση, ξυλοκατασκευές, ανακύκλωση & κυκλική οικονομία, αλλά και παραδοσιακή μαγειρική …
Οι τοπικές και γηγενείς ποικιλίες των καλλιεργούμενων ειδών και οι αυτόχθονες φυλές ζώων διαμορφώθηκαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια πολλών χιλιετιών. Από τότε αρχίζει ένα μοναδικό «ταξίδι» αλληλεπίδρασης μεταξύ των ανθρώπων, του τόπου τους, των φυτών που καλλιεργούν και των ζώων που εκτρέφουν. Οι κοινωνίες στηρίζονταν στις τοπικές ποικιλίες και τις αυτόχθονες φυλές για την επιβίωση τους και επινοούσαν πρακτικές για την αξιοποίησή τους και έτσι δημιουργήθηκε πολύτιμη γνώση που μεταδόθηκε από γενιά σε γενιά ως άυλη πολιτισμική κληρονομιά. Είτε σε κήπους, είτε σε μικρές καλλιέργειες, οι τοπικές ποικιλίες των ετησίων φυτικών ειδών, οι γηγενείς ποικιλίες των πολυετών και οι αυτόχθονες φυλές επιβιώνουν.
Το Φεστιβάλ ΑΜΑΛΘΕΙΑ, 5-10 Μαρ 2024, 10.00-20.00, Αθήνα, στο πρώην αμαξοστάσιο ΟΣΥ, στην οδό Πειραιώς, έναντι ΤΕΧΝΟΠΟΛΗΣ (Γκάζι) είναι μια πρώτη προσπάθεια να φέρει κοντά όλους όσους έχουν κάτι να δείξουν από την εμπειρία τους με την ενασχόληση με τους αστικούς λαχανόκηπους, με την κηπουρική στο μπαλκόνι ή στην ταράτσα, με την εκτροφή μικρών ζώων, με την παραγωγή της τροφής τους, με την αξιοποίηση παραπροϊόντων από την παραγωγή τροφής (μαλλί, αργαλειοί, ξυλοκατασκευές κλπ) ή ακόμα και την αξιοποίηση παραπροϊόντων για την παραγωγή κόμποστ.
Προβλέφθηκαν τρείς (3) χώροι «καφενείου» για ελεύθερες συζητήσεις και ανταλλαγή εμπειριών, έξη (6) χώροι εργαστηρίων για πειραματισμούς με την καθοδήγηση έμπειρων παραγωγών τροφής και δύο (2) χώροι-stage για εκδηλώσεις, με την οργανωτική υποστήριξη του Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα.
Σκοπός του Φεστιβάλ «ΑΜΑΛΘΕΙΑ» fieldsofamalthea.gr είναι η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση, ενεργοποίηση και επιβράβευση των πολιτών στην ερασιτεχνική γεωργία και μη φονική παραγωγή τροφής. Και εάν ήδη έχει κάποιος εφαρμόσει κάποιες καλές πρακτικές μπορεί να τις μοιραστείς με την κα Αλεξία Κάρκαλου ([email protected], 2109730280, εσωτ: 244) για να βραβευθεί η προσπάθεια και να τις μάθουν όλοι.
Και ίσως αυτή η προσωπική ενασχόληση των αστών κατοίκων των τεχνητών πόλεων, με την δικιά του παραγωγή τροφής, αναπτύξει ένα είδος σεβασμού για τους επαγγελματίες παραγωγούς τροφής και τους εξ επαγγέλματος φροντιστές του περιβάλλοντος όλων μας, δηλαδή με τους αγρότες. Έτσι ίσως μπορεί να βελτιωθεί η απόσταση μεταξύ των αστικών κοινωνιών και των αγροτικών κοινωνιών και να επιτευχθεί μια μείωση της έντασης, με αλληλοσεβασμό στην παραγωγή τροφής.
Για έξη (6) ημέρες, το πρώην αμαξοστάσιο ΟΣΥ (έναντι Γκάζι, οδός Πειραιώς, Αθήνα) θα φιλοξενήσει τους προβληματισμούς όλων για την παραγωγή τροφής από τον κάθε έναν στο Φεστιβάλ ΑΜΑΛΘΕΙΑ, 5-10 Μαρ 2024, 10.00-20.00, www.fieldsofamalthea.gr.
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus