Το ΣαββατοΚύριακο, 10 & 11 Ιουνίου 2023, στο Λιδωρίκι, οργανώνεται υβριδικό συνέδριο (με φυσική παρουσία και διαδικτυακή συμμετοχή) με θέμα: Η συμβολή της κτηνοτροφίας στην ισορροπία-αειφορία του περιβάλλοντος.
Το υβριδικό συνέδριο μπορούν να το παρακολουθούν και να υποβάλλουν ερωτήσεις και σύντομες θέσεις κάθε ελληνόφωνος μέσω facebook από κάθε μέρος του πλανήτη στο προφίλ «ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ», επίσης στο προφίλ «Πολιτιστικός Σύλλογος Λιδωρικίου» και βέβαια στην διαδικτυακή τηλεόραση STENT TV.
Μετά την εμπειρία των πάνω από 250 διαδικτυακών συζητήσεων τα τελευταία 2,5 χρόνια, το υβριδικό συνέδριο οργανώνουν κυρίως ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιδωρικίου, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Δωρίδας και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής-Άγιος Γεώργιος, με την υποστήριξη, στα «ψηφιακά τερτίπια», από το @Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα.
Στους εισηγητές εντοπίζονται καλοί γνώστες του τίτλου «Η συμβολή της κτηνοτροφίας στην ισορροπία-αειφορία του περιβάλλοντος» μεταξύ των οποίων (κατ’ αλφαβητική σειρά): καθ Γιώργος Αρσένος, καθ Ηλίας Γιάννενας, κ Λευτέρης Γίτσας, κ Δήμος Δήμου, κ Κώστας Διάκος, κ Ηλίας Ευαγγελόπουλος, καθ Ιωάννης Καζόγλους, κ Νίκος Κολτσίδας, κ Γιάννης Κοντογιάννης, κα Ευγενία Κουμάκη, καθ Δημήτρης Κουρέτας, καθ Βασιλική Λάγκα, Δρ Θωμάς Παπαχρήστου, κ Δημήτρης Πολιτόπουλος, Δρ Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, κ Δημήτρης Ρουκάς, καθ Γιάννης Σκούφος, κ Γιάννης Τσιρώνης, καθ Γιάννης Χ#Γεωργίου & κ Γιάννης Χερουβείμ.
Όσοι ανταποκρίθηκαν στην αρχική πρόσκληση θα καλύψουν θέματα όπως: Η αναγέννηση της εκτατικής κτηνοτροφίας στην Ελλάδα, Η ορεινότητα ως ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ στην αιγοπροβατοτροφία, Η συμβολή της παραδοσιακής κτηνοτροφίας στην αειφορία του περιβάλλοντος, Η συμβολή της βόσκησης στην παροχή υπηρεσιών οικοσυστήματος, Εκτατική κτηνοτροφία και οι υπηρεσίες οικοσυστήματος, Ολιστική προσέγγιση: Υγεία, κλίμα, κτηνοτροφία, Οικολογία και κτηνοτροφία, Απλοί τρόποι εξυγίανσης εγκαταστάσεων με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, Αειφόρος Αιγοτροφία & Προβατοτροφία-Signed by nature από την ΕΔΟΚ, Βόσκηση και βιοποικιλότητα, Καλές πρακτικές: Ορεινή Αίγινα, Λειμώνες, Κτηνοτροφία, Απασχόληση, Η εκτατική κτηνοτροφία ως εργαλείο διατήρησης της βιοποικιλότητας σε λιβαδικά & δασικά οικοσυστήματα, Η αξιοποίηση των προϊόντων της ελιάς στην διατροφή των παραγωγικών ζώων, Η διατροφή προβάτων και αιγών σε ορεινές περιοχές με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, Αειφόρος Εντατικοποίηση για την ευημερία του ζωικού κεφαλαίου, του κτηνοτρόφου, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος, Η βιοποικιλότητα αλλά και η επιβίωση των κοινωνιών στην ελληνική ύπαιθρο βασίζονται στην κτηνοτροφία, Μετακινούμενη Κτηνοτροφία, ένα εκτατικό αειφόρο σύστημα εκτροφής, Η πολιτική για την κτηνοτροφία, Ισορροπία-αειφορία- χρήσεις γης- τοπική εφοδιαστική αλυσίδα & Οικοτεχνικά τυροκομεία: παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακά!
Το υβριδικό Συνέδριο «Η συμβολή της κτηνοτροφίας στην ισορροπία-αειφορία του περιβάλλοντος» στην 10 & 11 Ιουνίου 2023 συνθέτει το διεθνές ενδιαφέρον για την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας (22 Μαΐου), για την Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος (1 Ιουνίου), για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου), για την Παγκόσμια Ημέρα Καταπολέμησης της Ερημοποίησης & Ξηρασίας (17 Ιουνίου), για την Παγκόσμια Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας (18 Ιουνίου), ακόμα και για την Παγκόσμια Ημέρα Συνεταιρισμών (1 Ιουλίου) …
Η κα Μάγδα Κοντογιάννη (6932094231), κτηνοτρόφος, Μενίδι Αττικής τόνισε ότι: Οι κτηνοτρόφοι δεν ξεχνούν ότι όταν τα βουνά της Ελλάδας διαχειρίζονταν επιτυχώς τα «τσελιγκάτα» το περιβάλλον της υπαίθρου στην Ελλάδα ήταν αειφόρο και δεν καιγόταν …. Οι σύγχρονες «αποστειρωμένες» επιστημονικές προσεγγίσεις, με τους γραφειοκράτες δημόσιους υπαλλήλους δημιούργησαν τα σημερινά περιβαλλοντικά αδιέξοδα, και εξώθησαν την κτηνοτροφία σε καταστροφή.
Η κα Αργυρώ Λαγγουράνη (6948403759), κτηνοτρόφος, Λιδωρίκι Δωρίδας, είπε ότι: Η κτηνοτροφία δεν είναι απλά ένα επάγγελμα, αλλά ένας τρόπος ζωής, προσαρμοσμένος στο περιβάλλον με ενταγμένους στην καθημερινότητα τρόπους φροντίδας του περιβάλλοντος, όπου περιβάλλον είναι τόσο το φυσικό, όσο και το κοινωνικό, το πολιτιστικό, το οικονομικό, το τεχνολογικό κλπ.
Η κα Αθηνά-Ελπίδα Μιχαηλίδου (6946145218), «πρόβειο ΚΟΡΔΑΛΗΣ», Μέγαρα Αττικής επεσήμανε ότι: Η κτηνοτροφία είναι μια επιχειρηματική δραστηριότητα με πάρα πολλές αβεβαιότητες, που παράγει εθνικό πλούτο και συμβάλει στην επισιτιστική ασφάλεια, αλλά ακόμα δεν αναγνωρίζεται ο κτηνοτρόφος ως επιχειρηματίας, αν μπορούμε να μιλάμε την ίδια γλώσσα, την Ελληνική. Η αγροτική επιχειρηματικότητα δεν υποστηρίζεται, ούτε από τα τοπικά Επιμελητήρια, ούτε έχει αναγνωρισθεί η λειτουργία ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ.
Το υβριδικό συνέδριο «Η συμβολή της κτηνοτροφίας στην ισορροπία-αειφορία του περιβάλλοντος» είναι κομμάτι στης συγκροτημένης στρατηγικής της Καθοδηγητικής Επιτροπής του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής στην οποία μπορούν να ενταχθούν:
- Τακτικές ανοικτές δημόσιες διαδικτυακές συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου κάθε Τετάρτη, στις 21.30, με εξειδίκευση κάθε φορά σε ένα ενδιαφέρον θέμα, οι οποίες στην ουσία εξυπηρετούν ανάγκες πληροφόρησης και εκπαίδευσης όλων.
- Σύνθεση του «ΟΡΑΜΑ 2040» και συνδιαμόρφωση του «Νέου ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΥΠΑΙΘΡΟΥ 2040» με εστίαση στα σημαντικά θέματα και όχι μόνο στα επείγοντα προβλήματα της καθημερινότητας.
- Προγραμματισμένο «άνοιγμα» των κτηνοτροφικών αγροκτημάτων στο ευρύ κοινό, όπως έκανε το αγρόκτημα «Πρόβειο ΚΟΡΔΑΛΗ», στα Μέγαρα, συμμετέχοντας στις 4/6/2023 στις εκδηλώσεις «OPEN FARM DAYS» για την γνωριμία όλων με την διαδικασία παραγωγής τροφής.
- Επισκέψεις-ενημερώσεις σχολείων με συγχρωτισμό με τα παραγωγικά ζώα, με άρμεγμα, με κουρά (αναλόγως εποχής), με παραγωγή τροφής (τυρί, κρέμα, ρυζόγαλο κλπ) όπως έγινε στις 1/6/2023 στο «Βουστάσιο ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ».
- Οργανωμένες ενημερώσεις σε σχολεία και σε ομάδες ενδιαφερομένων πολιτών με την αξιοποίηση των πορισμάτων του υβριδικού συνεδρίου από τις 10-11/6/2023 στο Λιδωρίκι και οργανωμένες ημέρες προσυνεννοημένων επισκέψεων στα αγροκτήματα, ώστε από την ώσμωση των εμπειριών να προκύψει αλληλοσεβασμός αγροτών και αστών, που δεν είναι ακόμα ορατός σήμερα.
Δεν ξεχνάμε ότι η παραδοσιακή αειφόρος κτηνοτροφία για την Ελλάδα περιελάμβανε την μετακινούμενη (νομαδική, λόγω μικρής βοσκοϊκανότητας εδαφών μας) από τα ορεινά θερινά λιβάδια, στα χειμερινά πεδινά χειμαδιά. Οι Ρουμελιώτες κτηνοτρόφοι από τα Βαρδούσια και την Γκιώνα κατέβαιναν τον χειμώνα στα Μεσόγεια της Αττικής. Σήμερα ακόμα μερικοί κτηνοτρόφοι της Αττικής κάνουν την ίδια μετακίνηση (βέβαια σήμερα με φορτηγά οχήματα).
Το προσυνέδριο έγινε διαδικτυακά στις 1/2/2023 στην Αττική και, σαν σεβασμός στις παραδόσεις, επιλέχθηκε το υβριδικό συνέδριο να γίνει στο Λιδωρίκι, ακολουθώντας νοητά την πορεία της αειφόρου μετακινούμενης κτηνοτροφίας, με αυτόχθονα ζώα, το Σάββατο, 10 Ιουν 2023, 12.00-20.00 και την Κυριακή, 11 Ιουν 2023, 10.300-14.00 και διαδικτυακά σε κάθε ελληνόφωνο συμμετέχοντα (όπως λέγεται: live) στην τηλεόραση STENT TV, και στο facebook στον «ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» και επίσης στο προφίλ «Πολιτιστικός Σύλλογος Λιδωρικίου».
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus
Στις φωτογραφίες στιγμιότυπο από το Αγρόκτημα «πρόβειο ΚΟΡΔΑΛΗ», 4/6/2023, στιγμιότυπο από την επίσκεψη σχολείου στο «βουστάσιο ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ», 1/6/2023 και η πρόσκληση για όλους.