Η προστασία των οικοσυστημάτων ευθύνη και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

default

Η προστασία των πολύτιμων οικοσυστημάτων της χώρας μας αποτελεί ευθύνη και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ακόμη περισσότερο, δε, όταν οι περιοχές αυτές αποτελούν πόρο και πηγή εισοδήματος για τις τοπικές κοινωνίες, όπως συμβαίνει με τα παράκτια οικοσυστήματα που προσελκύουν τουρισμό. Αυτό ισχύει ανεξαρτήτως των επιταγών του προγράμματος Γαλάζια Σημαία, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου με αφορμή την απώλεια της Γαλάζιας Σημαίας στις παραλίες Ποταμός της Επανομής και Αγίου Μάμα, και τις σχετικές δηλώσεις των δημάρχων των δύο αρμόδιων δήμων.

Ειδικά, δε, όσον αφορά το πρόγραμμα της Γαλάζιας Σημαίας, προκειμένου αυτή να απονεμηθεί στις παραλίες που αιτούνται πιστοποίησης, ισχύουν συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία περιλαμβάνουν -μεταξύ των άλλων- τη διασφάλιση της προστασίας των οικοσυστημάτων του ευρωπαϊκού οικολογικού δικτύου Natura 2000 και την ενημέρωση του κοινού για τη σημασία τους. Η τήρηση των όρων αυτών (συμπεριλαμβανομένης της φύλαξης) είναι αποκλειστικά αρμοδιότητα του φορέα που επιζητεί την πιστοποίηση, εν προκειμένω των Δήμων.

Οι προστατευόμενες περιοχές

Σημειώνεται ότι η παραλία του Αγίου Μάμα στη Χαλκιδική και η παραλία Ποταμός της Επανομής προσφάτως έχασαν την πιστοποίηση της Γαλάζιας Σημαίας, καθώς οι αρμόδιοι αξιολογητές της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης διαπίστωσαν σημαντικές παραβάσεις στην περιβαλλοντική νομοθεσία.

Και οι δύο περιοχές είναι σημαντικά παράκτια οικοσυστήματα που ανήκουν στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών της Ευρώπης Natura 2000. Περιλαμβάνουν υγροτοπικά κομμάτια που φιλοξενούν προστατευόμενη είδη πουλιών και εκτεταμένες αμμοθινικές εκτάσεις οι οποίες μεσολαβούν ανάμεσα στη θάλασσα και τον υγρότοπο. Και οι δύο περιοχές υφίστανται σοβαρή επιβάρυνση από την άναρχη τουριστική ανάπτυξη και την ανεξέλεγκτη κίνηση επισκεπτών και κυρίως οχημάτων επί των προστατευόμενων αμμοθινών, η οποία άλλωστε απαγορεύεται ρητώς διά του νόμου.

Η ανεξέλεγκτη τουριστική κίνηση προκαλεί καταστροφή στο πολύτιμο αμμοθινικό σύστημα, όχληση στα πουλιά και τα άλλα ζώα του υγροτόπου, τα οποία χάνουν το ενδιαίτημά τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το νεροχελίδονο που κάποτε αριθμούσε 100 ζευγάρια στην περιοχή του Αγίου Μάμα σταδιακά εκτοπίστηκε από την περιοχή έως και το 2015, οπότε και αναπαράχθηκε το τελευταίο ζευγάρι. Αντιστοίχως, σημαντική μείωση υφίστανται και τα ζευγάρια του θαλασσοσφυριχτή που πέρσι περιορίστηκαν σε δέκα, σύμφωνα με τον Σταύρο Καλπάκη, από τη Δράση για την Άγρια Ζωή.

«Ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου ασκεί κατά το δυνατόν τις αρμοδιότητές του στην προστασία των περιοχών, αλλά η αποτελεσματική προστασία απαιτεί την εμπλοκή και τη συνεργασία των φορέων όλων των βαθμίδων της αυτοδιοίκησης, αλλά και των ενεργών πολιτών. Ήδη ο Δήμος Θερμαϊκού έδειξε έμπρακτα το ενδιαφέρον του για συνεργασία, και στο πλαίσιο αυτής λήφθηκαν κάποια πρώτα μέτρα προστασίας του οικοσυστήματος της Επανομής. Αναμένουμε η συνεργασία αυτή να εξελιχθεί ακόμη περαιτέρω και επίσης αναμένουμε αντίστοιχες κινήσεις από το Δήμο Νέας Προποντίδας», αναφέρει η πρόεδρος του Φορέα, Αθηνά Παναγιώτου.