Καζάνι που βράζει η αιγοπροβατοτροφία λόγω Διεπαγγελματικής Φέτας


Γρήγορα δείχνει να ξεθυμαίνει ο πρώτος ενθουσιασμός για τη συμφωνία μεταξύ των συνδαιτυμόνων στην υπόθεση της Διεπαγγελματικής της Φέτας.
Ο «τοκετός υπό πίεση» στον οποίο κατέληξαν το βράδυ της Δευτέρας οι συμμετέχοντες στη διαδικασία κατάρτισης του νέου καταστατικού, βάσει του οποίου θα διαμορφωθεί και η εκπροσώπηση στα όργανα της Διεπαγγελματικής, οδηγεί σε ζωηρές αντιδράσεις, τόσο από τους απόντες στην εν λόγω διαδικασία, όσο και από εκείνους που δεν συμμετείχαν στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης.
Το πρόβλημα ξεκινάει από τον αποκλεισμό ουσιαστικά στο νέο Δ.Σ. της Διεπαγγελματικής του Κλαδικού Συνεταιρισμού Αιγοπροβατοτρόφων στον οποίο συμμετέχουν, ως γνωστόν, 15 μεγάλοι παραγωγικοί συνεταιρισμοί (έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν κι άλλοι) και οι οποίοι αποτελούν την πιο αξιόλογη οργανωτική δομή του κλάδου σε όλη τη χώρα.
Οι πληροφορίες θέλουν τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων Αιγοπροβατοτρόφων Θεσσαλίας, Γιώργο Βαϊόπουλο, να εκφράζει ήδη ζωηρά τη διαμαρτυρία του για το σκαρίφημα καταστατικού στο οποίο κατέληξε η ομάδα εργασίας της πλατείας Βάθη. Ανάλογη στάση αναμένεται να τηρήσουν τα περισσότερα από τα μέλη του συνεταιρισμού, τα οποία δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες να καταδικάσουν ως ψευδεπίγραφη τη συμφωνία και να καταγγείλουν το εγχείρημα της Διεπαγγελματικής από τη στιγμή που, όπως λένε, δεν στηρίζεται σε πραγματικούς παραγωγούς και σε πραγματικές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις αλλά σε οργανώσεις μειωμένης απήχησης, όπως είναι εν προκειμένω ο ΣΕΚ στο χώρο της κτηνοτροφίας και ο ΟΔΙΠΠΑΦ στο πεδίο της τυροκομίας.
Σύμφωνα με ενδελεχές ρεπορτάζ του Agronews, οι συνεταιριστές – εκπρόσωποι του κλαδικού δρομολογούν μεταξύ τους συνάντηση για την Πέμπτη (1.30 το μεσημέρι) στη Λάρισα, προκειμένου να διαμορφώσουν τη στρατηγική τους στο θέμα της Διεπαγγελματικής και να βγουν ανοιχτά και να αντιστρατευθούν οργανωμένα στην «νόθα», όπως λένε, Διεπαγγελματική η οποία έρχεται για μια ακόμη φορά να μοιράσει καρέκλες σε επαγγελματίες του συνδικαλισμού και όχι να ενδιαφερθεί πραγματικά για την βελτίωση των συνθηκών αγοράς στη Φέτα, έτσι ώστε να αμειφθούν και οι παραγωγοί για το αποτέλεσμα της προσπάθειά τους.

Τα μέλη του κλαδικού συνεταιρισμού:

 1. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝ/ΣΜΟΣ ΛΙΒΑΔΙΟΥ ΔΟΛΙΧΗΣ «Ο ΒΟΣΚΟΣ»
 2. Α.Σ. ΑΓΕΛΑΔΟΤΡΟΦΩΝ & ΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
 3. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ ΜΕΝΟΙΚΙΟ
 4. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΩΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ «ΓΑΛΑ ΕΛΛΑΣ»
 5. ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ Ν.ΕΒΡΟΥ «ΘΡΑΚΩΝ ΑΜΝΟΣ»
 6. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
 7. ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
 8. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ «ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΟΙ ΠΙΕΡΙΑΣ»
 9. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΑΛΑΤΙΣΤΑΣ
 10. ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
 11. ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ
 12. ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΞΙΟΣ
 13. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΕΤΕΩΡΩΝ «ΑΓΡΟΓΑΛ»
 14. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΛΙΒΑΔΙΟΥ
 15. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΑΡΥΑΣ ΟΛΥΜΠΟΥ

Αναλυτικό ρεπορτάζ με όλο το παρασκήνιο της συνάντησης στην πλατεία Βάθη στην Agrenda του Σαββάτου 18 Ιανουαρίου.

Γιάννης Πανάγος
Agronews / 14/01/2020, 13:27 μμ