Κορονοϊός Covid -19: Ανακοίνωση Τετάρτης 18 Μαρτίου 2020:
Βεβαιωμένα 418 κρούσματα (31 νέα)
79 άνθρωποι νοσηλεύονται και 13 είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Όλοι λαμβάνουν αντι-ιική θεραπεία. Από το σύνολο των βεβαιωμένων κρουσμάτων 64 είναι απροσδιόριστα. Παράλληλα, έχουμε συνολικά μέχρι σήμερα 5 θανάτους, ενώ 14 άνθρωποι έχουν ιαθεί πλήρως και έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία.
Στην ανακοίνωση της Τετάρτης 18 Μαρτίου 2020, ο εκπρόσωπος του Υπ Υγείας Καθηγητής Λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρης Τσιόδρας αφού ανακοίνωσε τα νέα κρούσματα και την κατάσταση των μέχρι τώρα βεβαιωμένων κρουσμάτων, απάντησε σε ερωτήματα που προκύπτουν από διάφορα δημοσιεύματα και απόψεις διαφόρων επιστημόνων, ειδικών και μη σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, την εξέλιξη του ιού και τα μέτρα που λαμβάνονται. Όπως τόνισε:
– Υπάρχει επάρκεια και υποδομή για τα τεστ τα οποία γίνονται σύμφωνα με την στρατηγική και το σχεδιασμό που εφαρμόζει ο ΕΟΔΥ σε εκείνους που εμπίπτουν στα κριτήρια και χρήζουν νοσηλείας, σε επαγγελματίες υγείας και ομάδες αυξημένου κινδύνου. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 6000 έλεγχοι.
Παράλληλα ανέφερε ότι σχετικά με τους υγειονομικούς που μπορεί να έχουν εκτεθεί στον ιό, υπάρχουν σαφείς οδηγίες ότι αν υπάρχει ανάγκη να παραμείνουν σε θέσεις ζωτικής σημασίας ακόμη κι αν υπάρχει το ενδεχόμενο να έχουν νοσήσει.
– Επέκρινε ιδιαίτερα όσους με ανακοινώσεις τους διακινούν fake news για την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας, μιλώντας μάλιστα και για το ενδεχόμενο να γίνουμε Ιταλία.
Ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων
Όπως επεσήμανε ο κ. Τσόδρας, σύμφωνα με μια επιστημονική εκτίμηση από την καθηγήτρια επιδημιολογίας Βάνα Σύψα από το ΕΚΠΑ, βασισμένη σε μαθηματικό μοντέλο, τα κρούσματα στην Ελλάδα είναι 2 με 3 χιλιάδες.
Ελπίδες για φάρμακα και εμβόλιο
Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, «ερευνητική ομάδα από την Κίνα ανακοίνωσε θεραπευτική χρήση νέου φαρμάκου σε κλινική μελέτη 340 ασθενών στο Ουχάν και στο Σέντζεν, η οποία έδειξε αρνητικοποίηση του ιού εντός τεσσάρων ημερών από τη χορήγηση του φαρμάκου», τα οποία μάλιστα χαρακτήρισε ως «ενθαρρυντικά». Πρόσθεσε επίσης:
«Ερευνητική ομάδα της Γαλλίας από ομάδα του διάσημου καθηγητή Λοιμώξεων κ. Ραούλτ χρησιμοποίησε σχήμα φαρμάκων που ήδη χρησιμοποιείται» λέγοντας πως «υπάρχουν κάποια ενθαρρυντικά δεδομένα. Ειδικά γι’ αυτό το θέμα αναμένουμε ειδικές οδηγίες, από ειδική ομάδα εργασίας και συνεδριάζει σήμερα υπό την προεδρία του κ. Γαργιαλιάνου, προέδρου της Εταιρείας Λοιμώξεων».