Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας

Το 2020 ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής στην τότε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας καθιέρωσε τις διαδικτυακές δραστηριότητες μετά την χορηγία μιας σύνδεσης zoom από τον Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα. Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος, Μενίδι, 6932094231, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής ανέλαβε την ευθύνη της λειτουργίας της Ομάδας ΓΥΝΑΙΚΩΝ της ΥΠΑΙΘΡΟΥ.

Μέχρι σήμερα η κα Μάγδα Κοντογιάννη, πέραν των τακτικών δραστηριοτήτων του Συλλόγου και πέραν των καθημερινών υποχρεώσεων στο κοπάδι που εκτρέφουν με τον αδελφό της, κατάφερε να οργανώσει πάνω από 300 διαδικτυακές και υβριδικές εκδηλώσεις τα προηγούμενα τρία χρόνια. Από αυτές οι περίπου 247 βρίσκονται ελεύθερα αναρτημένες στο προφίλ του facebook, στο «ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ», ως μια ζωντανή βιβλιοθήκη για τον κάθε ένα ενδιαφερόμενο.

Δεν ξεχνάμε ότι η αγρότισσα είναι η ψυχή της αγροτικής κοινωνίας και όπως έλεγε ο πρόεδρος ενός αγροτικού σχολείου: Εάν έχεις 20 άνδρες, έχεις 20 άνδρες. Εάν εκπαιδεύσεις τους 20 άνδρες μπορεί να έχεις έναν λόχο. Εάν έχεις 20 γυναίκες, έχεις ένα χωριό

Η ανοικτή δημόσια διαδικτυακή εκδήλωση δίνει την ευκαιρία σε όσους θέλουν θα επισημάνουν την σημαντική συμβολή της αγρότισσας στην Τοπική Ανάπτυξη των Αγροτικών Περιοχών και στην διατήρηση των μονοπατιών της τροφής μας.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας καθιερώθηκε σχετικά πρόσφατα, για πρώτη φορά το 1996 για να δώσει στις αγρότισσες το κουράγιο να επισημάνουν τον σημαντικό τους ρόλο στην Τοπική Ανάπτυξη, να διεκδικήσουν την αναγνώριση στα ανθρώπινα δικαιώματα, ειδικότερα το δικαίωμα στην προσωπική ανάπτυξη, το δικαίωμα την υγεία (ακόμα και στο πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς»), το δικαίωμα στην ευμάρεια, το δικαίωμα στην υγιεινή διατροφή, το δικαίωμα στη αξιοπρεπή στέγαση, το δικαίωμα στην σωστή εκπαίδευση των παιδιών τους, το δικαίωμα στην αποτύπωση της ανταμοιβής της αδήλωτης εργασίας των αγροτισσών και το δικαίωμα την υγεία και στην ιατρική φροντίδα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πρώτες καλλιέργειες και οι πρώτες εκτροφές, 11.000 χρόνια πριν, οφείλονται κυρίως στις γυναίκες. Η διατροφή της οικογένειας στηρίζεται κυρίως στις γνώσεις που έχει η αγρότισσα. Ταυτόχρονα η χειροτεχνία, η υγιεινή και οι αξίες (και ηθική) επιβίωσης της οικογένειας και της κοινωνίας φροντίζονται κυρίως από τις αγρότισσες στην αγροτική ύπαιθρο.

Το ΟΡΑΜΑ 2040 (ιαν 2021) Αττικής Υπαίθρου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: τις σταθερές ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ με Κτηνοτροφικά Πάρκα & ζώνες παραγωγής τροφής, τα Αγροτικά Σχολεία ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ, τα προγράμματα μορφής LEADER/CLLD και τα Αγροτικά Επιμελητήρια.

Η εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας, συνδυάζεται με την πρόσφατη πρώτη παρουσίαση του βιβλίου «Τα μονοπάτια της τροφής μας», ISBN 978-618-84431-4-3, σελ 313, εκδόσεις ΣΤΕΝΤΟΡΑΣ, Σεπ 2023, όπου επαναφέρεται η παγκόσμια ανάγκη για τον σεβασμό της παραγωγής και των παραγωγών πραγματικού πλούτου. Στο βιβλίο καταγράφονται σκέψεις που αναπτύχθηκαν στις διαδικτυακές εκδηλώσεις κυρίως του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, από τον δημόσια γράφοντα κ Δημήτριο Μιχαηλίδη. Η πρώτη παρουσίαση έγινε στις 13/10/2023, στον ΟΣΥ, Αθήνα, από τους: κα Κατερίνα Γκρίτζαλη (Εκδόσεις ΣΤΕΝΤΟΡΑΣ), κ Δημήτριο Ρουκά (Επιστημονικό Συνεργάτη ΠΕ Πιερίας, Υπ. Διδάκτορα Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας) και κα Μάγδα Κοντογιάννη (Κτηνοτρόφο, Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Ατικής).

Ακόμα συνδυάστηκε με την απονομή του ΑΡΓΥΡΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟΥ Εθελοντικής δράσης, στις 13/10/2023, στο Φεστιβάλ Εθελοντισμού «Voluntary Action» στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Περιφέρειας Αττικής για το έργο του στην «εκπαίδευση και την προσωπική ανάπτυξη» όλων των κατοίκων της υπαίθρου.

Επίσης συνδυάζεται με την έναρξη των διαλέξεων στο ΛΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ της Εταιρείας Φίλων του Λαού (Ευριπίδου 12, Αθήνα), με γενικό τίτλο «Αγροτοποιμενική κληρονομιά στην σύγχρονη πραγματικότητα», με συντονίστρια την Δρ Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, τ. Δ/ντρια Κέντρου Λαογραφίας. Προβλέπονται, με ταυτόχρονη διαδικτυακή εκπομπή στο STENT TV & facebook:

1-11-2023, 17.00, ΚΟΥΡΑꓽ ΥΓΙΕΙΝΗ, ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ή ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Δρ Αἰκατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, κα Μάγδα Κοντογιάννη Κτηνοτρόφος –Γραμ. Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής

15-11-2023, 17.00, ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣꓽ Ο ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Δρ Αἰκατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, κ. Δημήτριος Μιχαηλίδης ἈγροΝέα, Agrobus

29-11-2023, 17.00, ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ὁμ. Καθηγητής κ. Σταύρος Βέμμος

13-12-2023, 17.00, ΛΙΠΑΡΕΣ ΥΛΕΣ. ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΟ ή ΚΑΚΟ;

Ὁμ. Καθηγητής κ. Κωνσταντῖνος Δημόπουλος

10-1-2024, 17.00, Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Δρ Αἰκατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη,

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής προσκαλεί όλες και όλους στην εκδήλωση «Τα μονοπάτια της τροφής μας», την Κυριακή, 22 Οκτ 2023, στις 10.00-14.00, στην Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών (Α. Ι. Ρέντη), στον τομέα Αγορά Καταναλωτή, στην έδρα του OPEN FARM Agora (2104831583). Εκεί, δέκα κτηνοτρόφοι θα επιδείξουν μπροστά μας τον τρόπο παραγωγής φέτας από τους ίδιους, ως ένα ύμνο της οικοτεχνίας (όπως λέει οκ Δ. Ρουκάς). Επίσης θα δοθεί σε όσους συμμετέχουν το βιβλίο «Τα μονοπάτια της τροφής μας» και θα διανεμηθεί το έντυπο της ΕΔΟΚ «Αειφόρος Αιγοτροφία & Προβατοτροφία», Signed by nature, ενώ θα σχολιάζει η κα Μάγδα Κοντογιάννη.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα