Ποιες επιχειρήσεις θα επιβιώσουν στην αγορά;

του Δρ Νέστορα Κολοβού

Όλοι οι επιχειρηματίες διαπιστώνουν καθημερινά ότι η Οικονομία και η Αγορά βρίσκονται σε καθοδική τροχιά. Είναι μια παρατεταμένη περίοδος όπου:

  1. Τα εισοδήματα συρρικνώνονται
  2. Η ζήτηση αγαθών μειώνεται
  3. Τα  διαθέσιμα προς κατανάλωση χρήματα λιγοστεύουν
  4. Οι δαπάνες των καταναλωτών μειώνονται
  5. Ο ανταγωνισμός των επιχειρήσεων αυξάνεται
  6. Τα κέρδη των επιχειρήσεων μειώνονται
  7. Οι επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας

Αυτή η κατάσταση οδηγεί πολλούς επιχειρηματίες σε σπασμωδικές κινήσεις και σε απόγνωση, ενώ κάποιες επιχειρήσεις κλείνουν και βγαίνουν εκτός αγοράς, καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Σαφώς κανένας επιχειρηματίας, δεν θα ήθελε να βρεθεί σ’ αυτή τη δυσάρεστη θέση.

Τι μπορεί να γίνει; Τι πρέπει να γίνει; Τι πρέπει να κάνουν αυτοί οι επιχειρηματίες; Υπάρχει ελπίδα για τις επιχειρήσεις να κάνουν κάτι για να επιβιώσουν; Υπάρχει φως στον ορίζοντα;

Όπως και σε κάθε οικονομική κρίση, έτσι και τώρα, κάποιες επιχειρήσεις θα επιβιώσουν. Παρά τα όποια προβλήματα, αρκετές θα καταφέρουν όχι μόνο να σταθούν, αλλά και να βελτιώσουν τη θέση τους στην Αγορά.

Ποιες επιχειρήσεις είναι αυτές που θα επιβιώσουν στην αγορά;

Θα επιβιώσουν οι επιχειρήσεις εκείνες, που οι επιχειρηματίες και οι συνεργάτες τους θα ξέρουν:

  1. Πως να δουλέψουν καλύτερα
  2. Πως να πουλήσουν καλύτερα

Τι ακριβώς σημαίνουν όλα αυτά;

Αυτά σημαίνουν ότι για να γίνει η επιχείρησή σας καλύτερη και να επιβιώσει στην Αγορά, θα πρέπει εσείς οι επιχειρηματίες και οι συνεργάτες σας να γίνετε καλύτεροι. Να αποκτήσετε γνώσεις, δεξιότητες, εμπειρίες, να αναπτύξετε τις ψυχικές σας αρετές και ψυχικές σας αντοχές και να μάθετε να εφαρμόζετε πετυχημένες στρατηγικές. Όσο σκέφτεστε και λειτουργείτε με τον τρόπο που σκέφτεστε και λειτουργείτε σήμερα, τόσο θα έχετε τα αποτελέσματα που έχετε σήμερα. Αν θέλετε να βελτιώσετε τα αποτελέσματά σας, θα πρέπει να βελτιώσετε τον τρόπο που σκέφτεστε, τον τρόπο που αποφασίζετε, τον τρόπο που ενεργείτε. Μόνον έτσι η επιχείρησή σας θα αλλάξει επίπεδο και θα πετύχετε καλύτερα αποτελέσματα.

Η επιχειρηματικότητα είναι μια δυναμική διαδικασία, η οποία συνεχώς εξελίσσεται, ο ανταγωνισμός εντείνεται κι εσείς πρέπει να ανταποκρίνεστε αποτελεσματικά στις νέες συνθήκες της αγοράς. Αυτό θα το πετύχετε μόνον εάν αποκτήσετε νέες γνώσεις, νέες δεξιότητες, νέες εμπειρίες και εφαρμόσετε αποτελεσματικές στρατηγικές. Αυτό κάνουν όλοι οι πετυχημένοι επιχειρηματίες σε όλο τον κόσμο και πετυχαίνουν. Πρώτα μαθαίνουν και μετά επενδύουν.

Δρ Νέστωρ Κολοβός

Σύμβουλος Επιχειρηματικότητας

και Επαγγελματικής Επιτυχίας

Business & Life Coach