Το WiFi θα με τρελάνει, μία το χάνω, μία πιάνει!

Η καθημερινότητά μας και το Internet είναι πλέον άρρηκτα συνδεδεμένες. Είτε αυτό λέγεται επαγγελματικός χώρος, είτε λέγεται δραστηριότητες, είτε ελεύθερος χρόνος στο σπίτι. Ιδιαίτερο ο χρόνος στο σπίτι είναι σημαντικός, είτε τον που περνάμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, είτε μόνοι μας απολαμβάνοντας τον. Θα δούμε μία ταινία στο Netflix, ή θα ακούσουμε μουσική στο Spotify; Θα παίξουμε το αγαπημένο μας online game ή θα αφιερώσουμε επιπλέον χρόνο για να ολοκληρώσουμε επαγγελματικές εκκρεμότητες; Όποια κι αν είναι η απάντηση υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να οδηγηθούμε σε «ναυάγιο» αν το WiFi δεν έχει καλό και σταθερό σήμα. H devolο σας έχει τη λύση.

Το Δελτίο Τύπου περιλαμβάνει:

WiFitip #1: Ένα App θα βοηθήσει

WiFitip #2: Φερθείτε στο router με «ευγένεια»

WiFitip #3: Αλλάξτε κανάλι

WiFitip #4: Ψάξτε αλλού για τη λύση του προβλήματος

WiFitip #5: Οι Powerline adapters είναι η λύση για γρήγορο WiFi

Υπάρχουν κάποιες χρήσιμες συμβουλές, ώστε να κάνουμε απλά βήματα προς τη βελτίωση της ταχύτητας και κατ’ επέκταση της ποιότητας του σήματος WiFi. Σας προσφέρουμε πέντε απλά αλλά χρήσιμα tips για τη βελτίωση του WiFi.

WiFi tip #1: Ένα App θα βοηθήσει

Η εξοικείωση με το Internet και κατ’ επέκταση με το WiFi στο σπίτι, είναι πλέον μεγάλη, από όλη την οικογένεια. Όχι, δεν είστε guru της τεχνολογίας, αλλά δε χρειάζεται κιόλας. Είναι εύκολο από τις πρώτες στιγμές να καταλάβετε αν υπάρχει πρόβλημα στη σύνδεσή σας ή αν υπάρχει έντονη διαφοροποίηση ως προς την απόδοση. Η εξοικείωση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε χρήσιμα συμπεράσματα. Θα πρέπει όμως, να εξετάσετε λεπτομερώς τις παραμέτρους σύνδεσης του Internet για να καταλήξετε και να προχωρήσετε σε επιπλέον μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος. Μία χρήσιμη επιλογή είναι η ανάλυση της σύνδεσης, από το Smartphone μέσω app, που χρησιμοποιεί το δίκτυο σε όλο το σπίτι και επιτρέπει να ξεκινήσετε με τη δημιουργία ενός σχεδίου «κάλυψης» του σπιτιού σας με ασύρματο Internet. Πολλοί χρήστες επιλέγουν το “Wi-FiAnalyzer” και το αναφέρουμε απλά ως παράδειγμα επειδή είναι το πιο δημοφιλές και εύκολο στη χρήση.

WiFi tip#2: Φερθείτε στο router με «ευγένεια»

Ο router είναι η μόνη πηγή ασύρματου σήματος. Είναι ο συνδετικός σας κρίκος με το Internet και κατ’ επέκταση με τις πηγές ψυχαγωγίας σας. Για να επιτευχθεί η βέλτιστη κάλυψη του σπιτιού, θα πρέπει να τον τοποθετήσετε στην πιο κεντρική θέση μέσα στο σπίτι και όσο ψηλότερα γίνεται, όπως για παράδειγμα πάνω σε ένα ντουλάπι ή σε ένα ψηλό ράφι, ή σε ένα ψηλό τραπέζι, έτσι ώστε να παρέχει καλύτερη διανομή του ασύρματου σήματος σε όλου το χώρο. Βεβαιωθείτε ότι δεν κρύβεται πίσω από αντικείμενα, όπως για παράδειγμα μια γλάστρα ή ένα ντουλάπι. Μπορεί αισθητικά να φαίνεται καλύτερα, αλλά δημιουργεί ένα σημαντικό εμπόδιο στην απόδοσή του WiFi. Μη ξεχάσετε επίσης να πειραματιστείτε με τις κεραίες του. Εάν ο router διαθέτει μία ή περισσότερες κεραίες, “παίξτε” λίγο με τους προσανατολισμούς. “Στοχεύστε” στα σημεία που έχουν κακή λήψη έτσι ώστε να επιτύχετε τη βέλτιστη επιθυμητή λειτουργία.

WiFi tip #3: Αλλάξτε κανάλι

Παρά τις προσπάθειες να ρυθμίσετε το router όσο καλύτερα γίνεται, αντιλαμβάνεσθε ότι αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό. Αν λοιπόν τα εμπόδια προς το τέλειο σήμα παραμένουν ανεξάρτητα από το που βρίσκεται ο router σας, θα πρέπει να αλλάξετε πορεία ή καλύτερα να αλλάξετε κανάλι.

Ασχοληθείτε με τις ρυθμίσεις του router σας και  – μπορεί να ακούγεται περίπλοκο, αλλά δεν είναι. Πριν κάνετε οποιαδήποτε αλλαγή, δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας των ρυθμίσεων του router σας, ώστε να μπορέσετε να αναιρέσετε τις αλλαγές, αν κάτι πάει στραβά. Οι περισσότεροι routers διαθέτουν αυτήν την επιλογή στο μενού.

Από εκεί και πέρα θα πρέπει να ελέγξετε τη λειτουργία του καναλιού σας. Θα δείτε ότι έχετε αρκετές επιλογές ως προς τις ρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα το κανάλι που χρησιμοποιεί το WiFi για τη μετάδοση, καθώς επίσης και πόσα ασύρματα δίκτυα υπάρχουν στο χώρο, τα οποία χρησιμοποιούν το ίδιο εύρος. Αν λοιπόν, το κανάλι σας δείχνει πολύ απασχολημένο, τότε αλλάξτε κανάλι!

Πολλοί routers καλύπτουν πλέον και τη ζώνη των 5 GHz έως 2,4 GHz. Αυτό καθιστά δυνατή την επίτευξη σημαντικά υψηλότερων ταχυτήτων μεταφοράς σε μικρές αποστάσεις, ιδιαίτερα εάν τα πολλά άλλα ασύρματα δίκτυα γύρω σας χρησιμοποιούν το εύρος των 2,4 GHz. Δείτε αν μπορείτε να λάβετε καλύτερη λήψη με τη χρήση 5 GHz. Έχετε υπόψη σας ότι αυτό λειτουργεί μόνο αν οι δέκτες σας (smartphones, tablet, laptop) υποστηρίζουν επίσης τα 5 GHz.

WiFitip#4: Ψάξτε αλλού για τη λύση του προβλήματος

Αν το πρόβλημα σας βλέπετε ότι παραμένει παρά την αλλαγή των καναλιών, παρά της περίοπτης θέσης του router και παρά τις προσπάθειές σας, τότε αυτό σημαίνει ότι ο router δεν είναι το πρόβλημα αλλά η αιτία  μπορεί να αφορά στους δέκτες σας. Φορητοί υπολογιστές και desktop σας δίνουν τη δυνατότητα βελτίωσης της λήψης χρησιμοποιώντας WiFi sticks, που είναι add – ons και που παρέχουν εξωτερικές κεραίες WiFi. Ένα WiFi stick θα βοηθήσει επίσης εάν το WiFi module στο laptop ή το PC σας είναι κατεστραμμένο.

Οι μονάδες USB είναι απλά συνδεδεμένες σε μια ανοιχτή θύρα και συνήθως εγκαθιστούν τα απαραίτητα προγράμματα οδήγησης (drivers) αυτόματα. Αυτό επιτρέπει επίσης να ενημερώσετε παλαιότερο υλικό με τα νέα πρότυπα WiFi (όπως “Ν” ή “AC”).

Φυσικά, οι συμβουλές για την τοποθέτηση του router σας (βλέπε παραπάνω) ισχύουν και για τους δέκτες σας. Μια θέση με όσο το δυνατό λιγότερα εμπόδια προτιμάται. Αν κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό, ίσως βοηθήσει αν χρησιμοποιήσετε ένα καλώδιο επέκτασης USB, που παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία στην τοποθέτηση του δέκτη.

WiFitip#5: Οι Powerline adapters είναι η λύση για γρήγορο WiFi

Αν καμία από τις προηγούμενες συμβουλές δεν έχει δώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα, τότε οι προσαρμογείς Powerline, σίγουρα θα βοηθήσουν.

Η καλύτερη μακροπρόθεσμη λύση είναι η αναβάθμιση του ασύρματου δικτύου με προσαρμογείς Powerline. Οι συμπαγείς προσαρμογείς χρησιμοποιούν τη γραμμή του ρεύματος ως καλώδιο δικτύου σε όλο το μήκος του, παρέχοντας ένα νέο σημείο πρόσβασης WiFi σε οποιαδήποτε πρίζα του σπιτιού σας. Οι συσκευές αυτές εγκαθίστανται εύκολα και προσφέρουν εντυπωσιακά αποτελέσματα.