Φτωχή σε καταθέσεις η Πιερία – Ποιοι νομοί έχουν «φουσκωμένα πορτοφόλια»

Στα 143 δισ. φτάνουν οι συνολικές τραπεζικές καταθέσεις από 35 εκατ. λογαριασμούς στην Ελλάδα. Στην Πιερία υπάρχουν 343.032 λογαριασμοί και μόλις 918 εκατ. ευρώ

Ενδιαφέροντα οικονομικά στοιχεία προκύπτουν από τα απογραφικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το σύνολο των καταθέσεων στις τράπεζες, τον αριθμό των τραπεζικών λογαριασμών και τα ποσά που έχουν σ αυτούς οι καταθέτες στην Ελλάδα.

 Σύμφωνα, λοιπόν, με τα απογραφικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας στην Ελλάδα υπάρχουν περί τα 35 εκατομμύρια ενεργοί τραπεζικοί λογαριασμοί στους οποίους έχουν κατατεθεί  περίπου 143 δισ. ευρώ.

Σε κάθε πολίτη αντιστοιχούν κατά μέσο όρο τρεις τραπεζικοί λογαριασμοί και το μέσο υπόλοιπο αυτών διαμορφώνεται πλέον πάνω από τα 4000 ευρώ. Φυσικά το ποσό αυτό διαφοροποιείται ανά  νομό και έχει ενδιαφέρον να δούμε που βρίσκονται τα «φουσκωμένα πορτοφόλια» και που είναι οι … «φτωχοί συγγενείς».

Στα «χαμηλά» η Πιερία

Η Πιερία δεν ανήκει στις πλούσιες περιοχές. Είναι κοντά στο χαμηλό όριο των 2600 ευρώ ανά κατάθεση και το συνολικό ποσό των καταθέσεων είναι κάτω του 1 δισ.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος στις τράπεζες της Πιερίας υπάρχουν 343.032 ενεργοί τραπεζικοί λογαριασμοί και συνολικά 918 εκατ. ευρώ. Ο μέσος όρος ανά κατάθεση είναι 2.678 ευρώ. Τα στοιχεία αυτά αφορούν τον Ιούνιο του 2019 και πιθανόν τώρα να είναι λίγο αυξημένα, αφού υπήρξε γενικά αύξηση των καταθέσεων μέχρι το τέλος του 2019.  

Οι πλούσιοι

Τη μεγαλύτερη μέση κατάθεση εμφανίζουν όσοι ζουν ή εργάζονται στην περιφερειακή ενότητα της Αθήνας (λογικό λόγω και του υδροκεφαλισμού του κράτους) αλλά και οι κάτοικοι στους νομούς Κυκλάδων, Αρκαδίας, Χίου. Από κοντά και η περιφερειακή ενότητα της Ανατολικής Αττικής αλλά και η Θεσπρωτία. Σε όλες αυτές τις περιοχές, η μέση κατάθεση ξεπερνούσε τα 5311 ευρώ στην Αθήνα, τα 4495 ευρώ στις Κυκλάδες, τα 4376 ευρώ στην Αρκαδία και τα 4261 ευρώ στην Χίο. Αυτά τα στοιχεία αφορούν στον Ιούνιο του 2019 και σήμερα οι μέσοι όροι θα είναι αρκετά πιο αυξημένοι καθώς στο β’ εξάμηνο του 2019 οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά περίπου 7 δις. ευρώ κάτι βέβαια που επηρέασε όλους τους μέσους όρους ανά την χώρα.

Τα πιο «γερά πορτοφόλια» βέβαια στην Ελλάδα, εμφανίζονται αυτή τη στιγμή να είναι οι περίπου 953.881 κάτοχοι προθεσμιακών καταθέσεων οι οποίοι μοιράζονται 50 δις. ευρώ ή περίπου 52.549 ευρώ ανά τραπεζικό λογαριασμό. Και αν αναζητήσει κάποιος σε ποιες περιοχές της χώρας εντοπίζονται οι ποιο φουσκωμένοι προθεσμιακοί λογαριασμοί, τότε θα εντοπίσει την Ανατολική Αττική με 66.376 ευρώ ανά λογαριασμό, τη Θεσσαλονίκη με 54.000 ευρώ, τις Κυκλάδες με 53.000 ευρώ, τη Μεσσηνία με 51.000 ευρώ όπως και την Αρκαδία με μέσο όρο 51.700 ευρώ.

Οι φτωχοί

Υπάρχουν βέβαια και οι νομοί με μέση κατάθεση σαφώς μικρότερη σε σχέση με τον μέσο όρο της χώρας. Ο αναλυτικός πίνακας που δημοσιεύεται αναδεικνύει ως μικρότερους καταθέτες τους κατοίκους του Κιλκίς, της Ηλείας, της Ημαθίας κλπ. Σε όλες αυτές τις περιοχές, η μέση κατάθεση πέφτει κάτω από το όριο των 2600 ευρώ ανά τραπεζικό λογαριασμό.

Πηγή: thetoc.gr