Γεδεών Βούλης – Το «Καταθυμωμένον»…Ευαγγέλιον

Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του κυρίου Γεδεών Βούλη με τίτλο:Το «Καταθυμωμένον»…Ευαγγέλιον από τις εκδόσεις Μπαρμπουνάκης, όπου θα λάβει χώρα στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη τη Κυριακή 26-3-2023 στις 11:30 το πρωί, επικοινωνήσαμε μαζί του για την υλοποίηση της παρακάτω συνέντευξης, όπου και σας την παραθέτουμε αυτούσια και τον ευχαριστούμε για την άμεση ανταπόκριση.

Αξίζει μεταξύ άλλων να τονιστεί ότι τα συγγραφικά δικαιώματα έχουν εξ΄ ολοκλήρου παραχωρηθεί στη ¨ΦΛΟΓΑ¨ (Σύλλογος γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια).  

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε στην υλοποίηση του βιβλίου σας με τίτλο :Το «Καταθυμωμένον»….Ευαγγέλιον από τις εκδόσεις Μπαρμπουνάκης;

Τα πάντα εκκίνησαν όταν αποφάσισα να μυηθώ στον κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Κατενόησα σχετικά γρήγορα ότι επρόκειτο περί μάχαιρας, η οποία δύναται…

Είτε να αναπαύεται ασκόπως εις μαχαιροθήκην(όταν οι χρήστες αναρτούν απλώς, φωτογραφίας, γεωγραφικό στίγμα, ευχάς και συλλυπητήρια).

Είτε να ωφελεί, κόπτοντας άρτον και οπώρας(όταν διακινούν με υγιή τρόπο, υγιείς απόψεις).

Είτε να δολοφονεί(όταν υβρίζουν, διχάζουν, εντέχνως ψευδόμενοι, υποβιβάζοντας την λογικήν εις το ανάστημα του χαμερπούς).

Αποφάσισα, λοιπόν, να επιλέξω τον δρόμον του ωφελίμου. Άρχισα να αναρτώ άρθρα με σαφή άποψη, ευγενική περιγραφή και δεκτικά οιασδήποτε πολιτισμένης κριτικής, αποκλείοντας ρητώς την παραπληροφόρησιν και την ύβριν, επιθυμώντας να δίδω σαφές στίγμα ουχί γεωγραφικόν, αλλά, πολιτισμού.

Αγνοούσα πλήρως αν σ’ αυτόν τον αχαρτογράφητο εικονικό κόσμο θα μπορούσα κάτι να καταφέρω.

Η προσπάθεια (απροσμένως ομολογώ) ήτο εξ’ αρχής επιτυχής.

Αμέσως διεφάνη από τον όγκο και την ποιότητα των αναγνωστών και των αιτήσεων φιλίας.

Τα άρθρα μου ανηρτώντο σχεδόν κάθε Κυριακή πρωί στις 7:00. Πού να το φανταζόμουν τότε, φίλτατοι φίλοι μου, ότι όλο αυτό θα κατέληγε μετά από 4 χρόνια σε ένα βιβλίο.

Μιλήστε μας για το περιεχόμενο το βιβλίου .

Περιέχει 80 αυτοτελείς ιστορίες με ακριβείς ιστορικές αναφορές με έναν ιδιότυπο συγγραφικό τρόπο ενίοτε σαρκαστικό με αρκετή θεατρικότητα, αλλά πάντα στα πλαίσια της αστικής ευγένειας.

Τι ήταν αυτό που σας έκανε να διαμορφώσετε ένα ιδιότυπο γλωσσικό τρόπο στη γραφή σας ;

Έκανα ορισμένα ενδιαφέροντα, (για τους λάτρεις της ελληνικής γλώσσας όπως είμαι εγώ), πειράματα κατά τη συγγραφή.

 Ως λάτρης του πλούτου της ελληνικής γλώσσης και φιλόλογος ουχί πτυχιούχος ή επαγγελματίας αλλά, με την έννοιαν του «φίλου του λόγου», απεφάσισα να πειραματισθώ με αυτό, γνωρίζοντας όμως καλά ότι το μέσον δεν απευθύνεται κυρίως σε γλωσσικούς αναλυτές, αλλά μάλλον σε χαλαρούς ταχυαναγνώστες.

Κάποια στιγμή, προσέθεσα σε μέρος της γραφής μου και την καθαρεύουσα (ελέω πληκτρολογίου εις μονοτονικήν μορφήν).

Ενώ ειλικρινά περίμενα πτώσιν του ενδιαφέροντος, διεψεύσθην, ευχαρίστως. Απήλαυσα αρκετά υψηλότερη και μετ’ επαίνων αναγνωσιμότητα αμέσως.

Συνέχισα συντάσσοντας τώρα σε ενιαίο κείμενο, ένα μίγμα… λέξεων, προτάσεων και εννοιών της αρχαΐζουσας, της καθαρευούσης, της καθομιλουμένης, ακόμη δε και της αργκό.

Όλες, μα όλες οι νέες μου συγγραφικές προσεγγίσεις έτυχαν ευρείας αποδοχής.

Αυτό μου έδωσε την χαράν και το κίνητρο να συνεχίσω την προσπάθεια, εκτιμώντας έτι περισσότερον την υπέροχη ελληνική μας γλώσσα.

 Χρησιμοποιώντας, λοιπόν, ένα μίγμα διαχρονικών της στοιχείων, με έναν προσωπικό ιδιότυπο συγγραφικό τρόπο, την είδα να μιλά αμφιπλεύρως ζωντανά.

Στον μεν συγγραφέα να δίδει την πολυτέλεια της πληρέστερης και ακριβέστερης έκφρασης, στους δε αναγνώστας (ακόμη και εις τους ταχύ…) μια απρόσμενα υψηλή αναγνωσιμότητα, ασυνήθιστων αλλά ελκτικών κειμένων.

Το να δηλώνουν ουκ ολίγοι (δεδηλωμένοι και εκ πεποιθήσεως χαλαροί ταχυαναγνώστες), διαφόρων γλωσσικών επιπέδων… ότι αυτά τα ιδιόμορφα κείμενα είναι τα μόνα (μακρά κείμενα) που αντέχουν να διαβάζουν στο facebook αποτελούσε για μένα την εντολή συνέχισης αυτού του ιδιότυπου γλωσσικού τρόπου που επέλεξα.

Γιατί θεωρείτε ο αναγνώστης αξίζει να αγοράσει το βιβλίο αυτό ;

Κυρίως γιατί θα περάσει ευχάριστα, διδακτικά και κυρίως ο συνήθης (ουχί αναλυτής αλλά), ταχυαναγνώστης, για το κάθε θέμα, θα ενημερωθεί με ιστορική ακρίβεια, θα το απολαύσει  γλωσσικά και θεατρικά και θα γελάσει ικανοποιητικά σε ένα μόλις μικρό (τόσο δα) αυτοτελές ανάγνωσμα 2 – 3 σελίδων.

Έχετε δηλώσει ότι θεωρείτε τον εαυτό σας πολύ τυχερό . Πείτε μας γι’ αυτό …

Ναι! Είμαι νομίζω τυχερός διότι πολύ νωρίς στη ζωή μου κατενόησα ότι…  η πνευματική επένδυση είναι απείρως αποδοτικότερη στην ζωή από οποιαδήποτε άλλη.

 Έχετε κάποιο moto στη ζωή σας ;

Βεβαίως…

Ο θυμός είναι ένα σπάνιο και πολύτιμο συναίσθημα… Μην τον σπαταλάς άσκοπα.

Αριστέα Κοντόζογλου

Δημοσιογράφος