Ζωή Νικητάκη: «Από καρδιά σε καρδιά όλα είναι δυνατά!»

Γράφει η Αριστέα Κοντόζογλου

Η Ζωή Νικητάκη είναι μία χαρισματική, πολυτάλαντη γυναίκα, όπου τόσο η χροιά της φωνής της όταν μιλάει, αλλά και ειδικά όταν αφηγείται παραμύθια, ιστορίες, όσο και οι εικαστικές πινελιές της, συντροφεύουν και ταξιδεύουν με έναν ιδιαίτερο και μαγευτικό τρόπο τους λιλιπούτειους φίλους, αλλά και όλους εμάς που αγαπάμε τα παραμύθια…ψυχές τρυφερές, ευαίσθητες, ρομαντικές.

Γνωρίζοντας την Ζωή Νικητάκη, διαβάζοντας δύο από τα βιβλία της και ως καλεσμένη μου τον Νοέμβριο του 2021 στο ένθετο «Ένα βιβλίο …για Σένα» στο Δημοτικό Ραδιόφωνο του Πειραιά αποφάσισα και της πρότεινα να υλοποιήσουμε μαζί  την πρώτη συνέντευξη για το 2022 και την ευχαριστώ από καρδιάς για την άμεση ανταπόκρισή της!

Να ευχηθώ σε όλους εσάς τους αναγνώστες, Υγεία, Αγάπη, Δημιουργία, άπλετο φως και 2022 ρόδινες ευχές! Και μη ξεχνάτε να δημιουργείτε τον ήλιο σας, ακόμη και σε γκρίζες μέρες και όταν τα δύσκολα έρχονται, ακόμα και τότε να χαμογελάτε και να μην χάνετε την πίστη σας, γιατί με το σβήσιμο των αστεριών μας περιμένει πάντα μια Ανατολή!

Καλή Χρονιά!

Α.Κ: Από πότε θυμάστε τον εαυτό σας να ζωγραφίζει…να αφηγείται παραμύθια και πότε είπατε «θα εκδώσω το επόμενο βιβλίο» και δημιουργήσατε μία έντονη σχέση ζωγραφικής με την συγγραφή;

Ζ.Ν: Ξεκίνησα να ζωγραφίζω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου σε όποια επιφάνεια έβρισκα και θυμάμαι πως στην ηλικία των δύο ετών μου ασκούσε γοητεία να αποτυπώνω ίχνη με μολύβια πάνω στους τοίχους του σπιτιού. Παραμύθια επίσης μου άρεσε να αφηγούμαι από παιδί στα παιδιά από τρεις γειτονιές που μαζεύονταν στον μαγικό κήπο του σπιτιού μου, κάτω από τον ίσκιο από τις λεύκες που τραγουδούσαν και σιγοψιθύριζαν τα παραμύθια του νερού που ερχόταν από το Σοφό Γεροβουνό που στα πόδια του ήταν ξαπλωμένο το χωριό. Από παιδί αγαπούσα να συνοδεύω τις ιστορίες με ζωγραφιές και η πρώτη ιστορία με εικόνες που δημοσιεύτηκε, ήταν πριν 22 χρόνια στους Ερευνητές της εφημερίδος Καθημερινής και επρόκειτο για ένα γιαπωνέζικο παραμύθι που λεγόταν «Το κορίτσι που αγάπησε το δέντρο» και ακολούθησε το βιβλίο «Τα παραμύθια ταξιδεύουν» στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Παιδιά του Κόσμου – Πολίτες του Κόσμου», μια συνέκδοση της Actionaid Eλλάς και του Υπουργείου Παιδείας. Τα πρώτα βιβλία που έγραψα και εικονογράφησα δεν έχουν δει ακόμα το φως των εκδόσεων… Αυτά που έχουν εκδοθεί ως τώρα αποτελούν ίσως ένα δείγμα της δημιουργικής μου παραγωγής που νιώθω ενίοτε πως κυλάει με την ατέρμονη ροή του ποταμού που εγώ απλά ακολουθώ… Ως παιδί οραματιζόμουν έναν Γέρο Σοφό που ζούσε στο πιο ψηλό σημείο του βουνού, όπου τον επισκεπτόμουν στο ησυχαστήριό του, εκεί που βρίσκονταν πολλά βιβλία κι εκείνος στεκόταν πάντα πίσω από ένα τεράστιο και ογκώδες βιβλίο που φωτιζόταν από ένα  αόρατο κερί… Αναρωτιόμουν πάντα τί μπορεί να περιέχει το βιβλίο αυτό και συχνά φανταζόμουν πως οι σελίδες του ίσως και να ήταν λευκές και να γράφονταν με τρόπο μαγικό… Θυμάμαι πως η παιδική καρδιά μου παλλόταν από την επιθυμία να γράψω κάποτε κι εγώ βιβλία σαν κι αυτό που ένιωθα πως έλαμπε…

Α.Κ: Το μορφωτικό σας υπόβαθρο πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στην εξωτερίκευση της εσωτερικής σας αναζήτησης μέσα από την ζωγραφική και όχι μόνο;

Ζ.Ν: Σαφώς αναφέρεστε στην ακαδημαϊκές γνώσεις, που ως έναν βαθμό έπαιξαν ρόλο. Οι κύριες σπουδές μου αφορούν στην κλασική φιλολογία, στην επιστήμη του λόγου, στη σπουδή στην αρχαία ελληνική γραμματεία και στον ανεξάντλητο πλούτο και σπάνιο θησαυρό της γλώσσας μας. Αυτό το πεδίο σπουδών σαφώς πυροδότησε ακόμα πιο πολύ την αγάπη μου για τον λόγο, για τη μαγική δύναμη των λέξεων και σαφώς συνδέεται με την ενασχόλησή μου με το παραμύθι και με τη συγγραφή, όπως και με τα εκπαιδευτικά προγράμματα και με τα σεμινάρια που υλοποιώ για την τέχνη που υπηρετώ. Εξάλλου το κύριο μαγικό στοιχείο που παρέχει στα παραμύθια τη μυστική και ποιητική τους δύναμη είναι η ίδια η γλώσσα, που είναι η γλώσσα της ποίησης. Έχουμε την τύχη να διαθέτουμε μια γλώσσα που οι λέξεις της έχουν τη δύναμη ζωής και θανάτου, μεταμορφώσεων, μετατοπίσεων κλπ. Μπορεί μια λέξη να έχει τη δύναμη να διανοίξει ένα ολόκληρο πεδίο για να μετατοπιστεί η συνειδητότητα. Όσον αφορά στη ζωγραφική είμαι αυτοδίδακτη, αλλά έχω εργαστεί πολύ και αδιάλειπτα με αφοσίωση, μέσα στη διαδρομή της διερεύνησης και των πειραματισμών, μέσα από τη βιωματική καθημερινή σπουδή και μελέτη, γιατί όπως η Σχολή κλασικής φιλολογίας με την πανεπιστημιακή εκπαίδευση δεν σε καθιστούν συγγραφέα ούτε παραμυθά, έτσι και οι σχολές καλών τεχνών που διασφαλίζουν την παροχή της ακαδημαϊκής γνώσεως δεν σε καθιστούν καλλιτέχνη.

Θεωρώ πως το μορφωτικό υπόβαθρο είναι σημαντικό να υπάρχει, όμως δεν αρκεί για την εξωτερίκευση της εσωτερικής αναζήτησης, χρειάζεται κάτι πολύ περισσότερο για να μπορέσεις να μετουσιώσεις τη γνώση και να την καταστήσεις ζωντανό βίωμα που να μπορεί να δράσει με τρόπο μεταμορφωτικό και αυτό είναι ένα μυστικό που καλείται η κάθε ψυχή να αποκαλύψει εντός της καρδιάς της.

Α.Κ: Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να εκπαιδευτείτε στην ψυχοδυναμική χρωματοθεραπεία και πώς λειτουργεί αυτή άμεσα ή έμμεσα στον άνθρωπο;

Ζ.Ν: Η αγάπη μου για το χρώμα σαφώς. Το κάθε χρώμα έχει μια ιδιαίτερη ιστορία να αφηγηθεί για τον καθένα από εμάς, τα χρώματα είναι προκλήσεις που κρατάνε τα κλειδιά για τη διάνοιξη κάποιων πυλών, όπου εκεί μια κρυμμένη δυνατότητα σαν σπόρος περιμένει υπομονετικά να εκδηλωθεί ή ένα θραύσμα της ψυχής ετοιμάζεται να αποκαλυφθεί, να φωτιστεί και να ενωθεί με την ολότητα, απ’ όπου έχει αποχωριστεί. Σαν χρωματοθεραπευτές διευκολύνουμε και διαχειριζόμαστε τον διάλογο ανάμεσα στα χρώματα και στο άτομο. Κι επειδή τα χρώματα είναι δονήσεις φωτός, κινούνται με αυτή τη συχνότητα και ταχύτητα και φέρουν θαυμαστά αποτελέσματα στη ζωή μας.

Το χρώμα είναι σοφό, γνωρίζει σε βάθος και ως οδηγός μπορεί να σου δώσει απαντήσεις για τα ερωτήματά σου και ταυτόχρονα να σου προσφέρει το κλειδί για να μπορέσεις να ξεδιπλώσεις όλες τις κρυμμένες πινελιές του ψυχικού δυναμικού σου. Το χρώμα σου δίνει ένα είδος άδειας για να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, για να πραγματώσεις την πληρότητά σου, για να συνδεθείς με τον εκπληρωμένο σου εαυτό. Το χρώμα σε βοηθά να γειωθείς και σου υπενθυμίζει την αποστολή σου στη ζωή. Κάθε άτομο έχει το χρώμα του μονοπατιού της ζωής του, το χρώμα της συχνότητας της ψυχής του, το χρώμα που το βοηθά να θυμηθεί τον σκοπό της ψυχής του, μα ακόμα και προηγούμενες ζωές. Η ψυχοδυναμική με το χρώμα θα έλεγα πολύ αδρομερώς πως έχει ως στόχο να αφυπνίσουμε κάτι που βρίσκεται ήδη εκεί, να μας επαναφέρει στο σώμα μας και κάποιες φορές να μας οδηγήσει σε ημιτελείς κύκλους που καλούμαστε να κλείσουμε ή σε τραύματα λησμονημένα, να λάβουμε αποφάσεις για τη ζωή μας, μα κυρίως έχει ως στόχο να ξαναθυμηθούμε το τραγούδι της καρδιάς μας.

Α.Κ: Τι είναι αυτό που κάνει τόσο μοναδική την αφήγηση των παραμυθιών σας και τόσο ζωντανά τα έργα τέχνης σας;

Ζ.Ν: Σας ευχαριστώ που ως έτσι αντιλαμβάνεστε και κατανοείτε την τέχνη μου! Ίσως  η μοναδικότητα ή η ζωντάνια που εσείς κατανοείτε, να σχετίζεται με το γεγονός ότι η Τέχνη με επέλεξε, δεν την επέλεξα εγώ και φροντίζω στο διάβα πάνω στο μονοπάτι της να την υπηρετώ όσο μπορώ με σεβασμό και αφοσίωση, αφουγκραζόμενη αυτά που κάθε φορά αιτείται, αυτά που κάθε φορά μου λέει. Κι αυτό απαιτεί θυσίες και πολλά όχι στις εξωγενείς και δελεαστικές πολλές φορές προκλήσεις, καθώς η Τέχνη είναι απαιτητική και ζητά αποκλειστικότητα. Ζητά όταν σου απλώσει το χέρι, να είσαι εκεί και να είσαι διατεθειμένος να αφήσεις το χέρι σου μέσα στο δικό της, να της παραδοθείς με απόλυτη εμπιστοσύνη λαμβάνοντας πολλές φορές τολμηρές αποφάσεις, ριψοκινδυνεύοντας, εγκαταλείποντας τη ζώνη ασφαλείας με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό… Θα σου ζητήσει πολλές φορές να κάνεις το άλμα στην Άβυσσο, το άλμα πάνω από το κενό δίχως δίχτυ ασφαλείας, με κατεύθυνση το Μέγα Άγνωστο, το Μέγα Ανείπωτο. Δεν μπορείς να προδώσεις το αίτημά της διότι έτσι θα είναι σαν να προδίδεις την ίδια την Ψυχή, ο φόβος και η αμφιβολία δεν μπορεί να συμβαδίσει σε αυτό το μονοπάτι, ούτε η τρυφηλότητα και ο συμβιβασμός στις ανέσεις της χονδροειδούς ύλης δεν βοηθά στη διαδρομή αυτή, διότι ποτέ έτσι δεν πρόκειται να σου αποκαλύψει το μυστικό παλάτι της. Αν καταφέρεις να σταθείς επάξια στις δοκιμασίες του ταξιδιού που σε καλεί, τότε θα σου προσφέρει τα δώρα της τα Ουράνια κι ίσως το πιο μεγάλο της δώρο να είναι τούτο: να καταστήσει εσένα ένα ολοζώντανο έργο Τέχνης που αναπότρεπτα ως εκ τούτου, τα συνεπακόλουθα εργαλεία – χαρίσματά της θα είναι με έναν τρόπο μαγικά και η δυναμική τους ίσως μοναδική!

Α.Κ: Κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη…Αυτή η μαγική κλωστή, συνδέεται με όλους τους ανθρώπους, κατά τη γέννησή τους κόβεται και εν εξελίξει των γενεθλίων χρόνων τους κάποιους τους ακολουθεί… Εσάς;

Ζ.Ν: Η κλωστή των παραμυθιών είναι συνήθως κόκκινη, που κατά την μαγική πράξη της αφήγησης ενώνει τον αφηγητή με τους συνοδοιπόρους και τους συμπαραστάτες του, τόσο αόρατους όσο και ορατούς. Ταυτόχρονα τον ενώνει με τους προγενέστερους που αφηγήθηκαν, καθώς και με όσους θα ακολουθήσουν, μα και με το Πνεύμα το ίδιο του παραμυθιού. Όμως η αόρατη κλωστή που τον Ουρανό ενώνει με τη Γη και οδηγεί στο ταξίδι της τη Ψυχή είναι ασημί.

Και αναμφιβόλως με ακολουθεί… Κι όπως γράφω στο βιβλίο μου που κυκλοφόρησε πρόσφατα, το «Χρωματοθεραπευτικό βιβλίο – Ζωγραφίζοντας τα Οράματα της Εσώτερης Πηγής»:

              «Μια φορά», είπε το παραμύθι,

 «Κι έναν καιρό», αποκρίθηκα εγώ, «στο βασίλειο το παντατωρινό

δρόμο παίρνω, δρόμο αφήνω, με τα πουλιά του Αόρατου συνομιλώ

απ’ την ασημένια κλωστή σκαρφαλώνω δίχως πόδια στον Ουρανό

και το ουρανοφόρο δώρο φέρνω πίσω στη Γη.

Του Άφταστου ο Λόγος να φτάσει στην ψυχή,

να μπολιαστεί απ’ την Πηγή τη Ζωοδόχο τη θαυματουργή,

να φτιάξει φτερά από το νάμα της το παιδί,

να πετάξει ως του Σύμπαντος τη σκεπή

και φτερώνοντας να ριζώσει τον πολύτιμο σπόρο του Ουρανού στη Γη».

Α.Κ: Στο νέο σας βιβλίο με τίτλο «ΧΡΩΜΑΤΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ» συναντάμε 35 ασπρόμαυρες εικόνες σαν Μαγικούς Κοσμοχάρτες της μυστικής ψυχογεωγραφίας. Τι καλείται ο αναγνώστης να κάνει;

Το βιβλίο σας ανατυπώθηκε μέσα στον Δεκέμβριο που κυκλοφόρησε, που κατά τη γνώμη σας βρίσκεται το μυστικό της επιτυχίας του;

Ζ.Ν: Δημιούργησα το «Coloring Healing Book» ή, αλλιώς, το «Χρωματοθεραπευτικό Βιβλίο» σαν έναν πολλαπλό Μαγικό Χάρτη που μπορεί να μας οδηγήσει στην επιστροφή στην Πηγή, εκεί από όπου έχουμε προέλθει, εκεί από όπου ξεκινήσαμε τα ταξίδια μας στις αμέτρητες ενσαρκώσεις κι εκεί που θα οδηγηθούμε σαν τελειώσει ο κόσμος της μορφής. Ζωγράφισα 35 εικόνες χωρίς χρώμα που αναδύθηκαν πέρα από τη νόηση και μέσα από κατάσταση διαλογιστική σαν οράματα της ψυχής, σαν Mαγικοί Xάρτες για το μυστικό κοσμοταξίδι της επιστροφής της ύπαρξης στην Πηγή. Οι 35 αυτές εικόνες αποτελούν Μαγικούς Κοσμοχάρτες της μυστικής Ψυχογεωγραφίας. Δεν έβαλα χρώματα, παρ’ ότι το χρώμα το αγαπώ ιδιαιτέρως ως ζωγράφος και ως ψυχοδυναμική χρωματοθεραπεύτρια και οι πίνακές μου χαρακτηρίζονται συνήθως από έντονα και ιδιαιτέρως λαμπερά χρώματα, όπως και οι εικονογραφήσεις στα παραμύθια μου.

 Ο στόχος μου είναι:

–   Να τοποθετήσετε εσείς τα χρώματα που θα επιλέξετε, τα χρώματα που θα αναδυθούν αυθόρμητα από το χρυσό κύπελλο της καρδιάς σας και να χρωματίσετε τις εικόνες-Μαγικούς Κοσμοχάρτες.

–   Nα αφεθείτε στο μαγικό ταξίδι της συνδημιουργίας. Η κάθε εικόνα, κατά τη διάρκεια που τη χρωματίζετε, αλλά και μετά, μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα μάντραμ, σαν μια προσευχή που θα εντυπώσει μια νέα συνειδητοποίηση μέσα σας και ταυτόχρονα θα ενεργοποιήσει την πίστη στον Εαυτό σας, την πίστη στην πληρότητα και την επάρκεια του Εαυτού και στον αληθινό σκοπό της ύπαρξής σας.

Προτείνω κάποιες οδηγίες για να εισέλθετε στον μαγικό κόσμο των οραμάτων μου και να λειτουργήσει η δημιουργία ως μια χρωματοψυχοδυναμική θεραπευτική διεργασία. Μπορείτε, εμπνεόμενοι από τις δικές μου θεραπευτικές προτάσεις, να εργαστείτε ζωγραφίζοντας με τον τρόπο που θα σας οδηγήσει η ψυχή σας.

  Η κάθε εικόνα κατά τη διάρκεια που τη χρωματίζετε, αλλά και μετά, μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα μάντραμ, σαν μια προσευχή που θα εντυπώσει μια νέα συνειδητοποίηση μέσα σας και ταυτόχρονα θα ενεργοποιήσει την πίστη στον Εαυτό σας και στον αληθινό σκοπό της ύπαρξής σας.

    Η κάθε εικόνα αποτελεί ένα θεραπευτικό σύμβολο ή ένα κρυπτογράφημα, όπως κατά κάποιον τρόπο λειτουργεί και μία μάνταλα, ως εργαλείο υπενθύμισης της ένωσής μας με τον Θεό και με όλα τα έμβια όντα. Στο Θιβέτ ο δάσκαλος πολλές φορές ζωγραφίζει για τον μαθητή του μία μάνταλα και τον αφήνει να διαλογιστεί πάνω στον συμβολισμό της για πολλά χρόνια πριν του δώσει τις επόμενες οδηγίες. Δημιουργούμε ζωγραφίζοντας τα νέα αποτυπώματά μας, υφαίνουμε την πραγματικότητα ακριβώς που ονειρευόμαστε και που χρειαζόμαστε για την ανάπτυξη και την αυτοπραγμάτωσή μας.

Όσον αφορά στο ερώτημά σας σχετικά με το μυστικό επιτυχίας αυτού του βιβλίου που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο και ανατυπώθηκε μέσα στον ίδιο μήνα, ομολογώ πως αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη, καθώς για το βιβλίο αυτό, που είναι το πρώτο Coloring Healing Book στην Ελλάδα είχα ήδη υπογράψει συμβόλαιο με εκδοτικό οίκο στο εξωτερικό και δεν σκόπευα να το εκδώσω στην Ελλάδα… Η έκδοσή του υλοποιήθηκε κατόπιν προτροπής φίλων σε μια δύσκολη εποχή για την Τέχνη και για την ανθρωπότητα, σε μια εποχή που δοκιμάζεται η ανθρωπιά, η αφοσίωση στην αλήθεια της ψυχής και στις αξίες που τείνουν να λησμονηθούν. Ωστόσο είναι γεγονός πως σε ό,τι αφιερώνεσαι, αναμφίβολα και αναπότρεπτα, σου παραδίδεται, όσο αντίξοες και δυσμενείς κι αν είναι οι εξωτερικές συνθήκες. Είθε το βιβλίο αυτό, που αποτελεί συμπύκνωμα της εργασίας μου πολλών χρόνων, να ωφελήσει όποιες ψυχές θελήσουν να το γνωρίσουν.

Α.Κ: Τί εύχεστε για το 2022;

Ζ.Ν: Εύχομαι να μπορέσουμε να σταθούμε στο ύψος της Ψυχής, με ακλόνητη θέληση, με αμείωτο ψυχικό σθένος και τη φλογίτσα της καρδιάς άσβεστη να λάμπει με ανθρωπιά και συμπόνοια, στην πιο ζοφερή εποχή στην παγκόσμια ιστορία της Ανθρωπότητας, στην εποχή που το Σκοτάδι τείνει να κάμψει και να απορροφήσει τις ψυχές στα ανελέητα έγκατά του. Εύχομαι να αφυπνιστούν οι ψυχές, να συνθέσουν νέα οράματα και να αγωνιστούν για έναν Νέο Κόσμο που το φως του πνεύματος θα νικήσει τα σκοτάδια του υλισμού, που η επιστήμη θα διέπεται από ηθική και θα κατευθύνεται από τη Σοφία της Αγάπης στην υπηρεσία της ανθρωπότητας και του πλανήτη με θέληση για το καλό, το ωραίο και το αληθινό.

Α.Κ: Έχετε κάποιο μότο στη ζωή σας;

Ζ.Ν: Θα σας πω τρία: το πρώτο αποτελεί και τον τίτλο του προηγούμενου έργου μου,  «Από καρδιά σε καρδιά όλα είναι δυνατά!»

Το δεύτερο είναι: «Όλα είναι δυνατά ακόμα και όσα αδύνατα φαντάζουν!»

Και το τρίτο: «Κάθε στιγμή το θαύμα μέσα της κυοφορεί που ρέει από τις άκριες των δαχτύλων μας!»

Λίγα λόγια για τη Ζωή Νικητάκη:

H Zωή Νικητάκη είναι αυτοδίδακτη ζωγράφος – εικονογράφος, αφηγήτρια παραμυθιών, συγγραφέας, φιλόλογος και ψυχοδυναμική χρωματοθεραπεύτρια. Γεφυρώνει μέσα από τη δράση της τρεις τομείς: εκπαίδευση, τέχνη, θεραπεία και εστιάζει στη θεραπευτική δράση και λειτουργία της Τέχνης. Έχει προβεί στη δημιουργία σύνθεσης μιας μεθόδου, που ονομάζει Ιαματική Ταξιδευτική – Psychodynamic Color Storytelling. Υλοποιεί σεμινάρια για την τέχνη της αφήγησης, το παραμύθι ως παιδαγωγικό και θεραπευτικό εργαλείο αυτογνωσίας, σεμινάρια για τη δημιουργική φαντασία και τη συγγραφή θεραπευτικού παραμυθιού,  βιωματικά εργαστήρια για την ανακάλυψη και ενεργοποίηση χαρισμάτων που η ψυχή κουβαλά, ατομικές συνεδρίες ψυχοδυναμικής χρωματοθεραπείας, εικονογραφήσεις βιβλίων και εκθέσεις ζωγραφικής. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει εικονογραφήσει όλα τα βιβλία της ιδίας και άλλων συγγραφέων, με μεγαλύτερες συνεργασίες γνωστό θυγατρικό εκδοτικό οίκο του Hay house και τις εκδόσεις Onager στη Νέα Υόρκη. Η πρώτη της ατομική έκθεση υλοποιήθηκε στον ατμοσφαιρικό χώρο του Μουσείου του Λουτρού των Αέρηδων στην Αθήνα. Πρόσφατα συμμετείχε στην έκθεση με θέμα «Ο Μίτος της Αριάδνης» που διοργανώθηκε από το Chicago Athenaeum Museum for Architecture and Design και το European Centre for Architecture, Art Design and Urban Studies και επίσης έργα της επιλέχθηκαν από την Διεθνή έκθεση ζωγραφικής Μπιενάλε στην Ιταλία και εκτέθηκαν το καλοκαίρι του 2021.

Σπούδασε αρχικά κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και παρακολούθησε σεμινάρια αναφορικά με την παιδαγωγική, τη ψυχολογία και την τέχνη. Εκπαιδεύτηκε στη Ψυχοδυναμική χρωματοθεραπεία με δάσκαλό της τον ιδρυτή αυτής της μεθόδου, τον Mark Wentworth και επίσης εκπαιδεύτηκε στον Θεραπευτικό Τροχό, στη σαμανική θεραπευτική που μελέτησε ο Alberto Villoldo, Ph.D. καθηγητής ψυχολογίας και ιατρικής ανθρωπολογίας του San Francisco University. Εργάστηκε με παιδιά πάνω από μια εικοσαετία ως φιλόλογος, ως μουσειοπαιδαγωγός στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα τέχνης, εικαστικά εργαστήρια και παραμυθοπαραστάσεις σε όλη την Ελλάδα.

 Έχει μεγάλη συμβολή στον χώρο του παραμυθιού, με παραστάσεις αφήγησης σε όλη την Ελλάδα, με σεμινάρια για την τέχνη της αφήγησης του παραμυθιού σαν παιδαγωγικό και θεραπευτικό εργαλείο αυτογνωσίας στην Ελλάδα και στην Κύπρο, με βιωματικά εργαστήρια για παιδιά και μεγάλους επί σειρά ετών, με διαδραστικές παραστάσεις αφήγησης σε καρκινοπαθείς σε γνωστό ογκολογικό νοσοκομείο, με βιβλία που έχει συγγράψει και εικονογραφήσει, με δεκάδες άρθρα, καθώς και με διαλέξεις σε συνέδρια και με την τηλεοπτική εκπομπή με παραμύθια, που σχεδίασε και υλοποίησε, με τίτλο, «Το Ονειρόδεντρο των παραμυθιών». Είναι μέλος του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς.

Ως καλλιτέχνης έχει συνεργαστεί με πολλούς σημαντικούς χώρους και φορείς στην Ελλάδα (Μέγαρο Μουσικής, Υπουργείο Πολιτισμού, Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, Υπουργείο Παιδείας,  actionaid Ελλάς, κλπ). και με συγγραφείς στο εξωτερικό. Για πολλά χρόνια εργάστηκε στο Μουσείο Nεώτερου Ελληνισμού ως μουσειοπαιδαγωγός και εικονογράφος, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες, καθώς και παραμυθοπαραστάσεις.

 Έχουν κυκλοφορήσει τα βιβλία της, «Λαϊκά Παραμύθια της Ζακύνθου» από τις εκδόσεις Τρίμορφο, «Παραμύθια για της καρδιάς μας την αλήθεια», από τις εκδόσεις Κονιδάρη και «Από καρδιά σε καρδιά όλα είναι δυνατά» από τις εκδόσεις Αλφάβητο Ζωής και «Χρωματοθεραπευτικό Βιβλίο, Ζωγραφίζοντας τα Οράματα της Εσώτερης Πηγής» από τις εκδόσεις Οσελότος.

Περισσότερες πληροφορίες στις σελίδες της:

https://www.zoenikitaki.com

https://www.facebook.com/HealingARTinGreece/

https://www.facebook.com/zoe.nikitaki

https://www.facebook.com/nikitakizoi/

https://www.facebook.com/Talesforthetruthoftheheart/

https://www.facebook.com/laikaparamythiazakynthou/

Αριστέα Κοντόζογλου

Δημοσιογράφος