«Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή»

«Μερικές φορές, όταν ξυπνώ τη νύχτα, αισθάνομαι αόρατα χέρια να υφαίνουν το πεπρωμένο μου», είχε πει ο Πορτογάλος ποιητής και συγγραφέας Fernando Pessoa.

Κάπως έτσι, από τη στιγμή σύλληψης του Οιδίποδα μέσα στη μήτρα της Ιοκάστης, άρχισαν να υφαίνουν οι θεοί το πεπρωμένο του και ο χρησμός να ξυπνά, και ήρθε η ώρα  που επαληθεύτηκε ταιριάζοντας απόλυτα η  φράση «το πεπρωμένο φυγείν αδύνατο».

Στο ζεστό χώρο του «Από Μηχανής» θεάτρου στη πεζοδρομημένη οδό Ακαδήμου 13 στο Μεταξουργείο, πήγαμε και είδαμε την παράσταση «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή, μια τραγωδία που για πολλούς θεωρείται η κορυφαία που έχει γραφτεί ποτέ.

Μια τραγωδία διαχρονική και επίκαιρη. Ένας Οιδίπους Τύραννος, φροϋδικός αλλά και συνάμα πολιτικός ,δύο πτυχές του που διαδραματίζονται έντονα επί σκηνής, ένας βασιλιάς στα όρια της αλαζονείας, όπου απ’ τη μία έχει έντονο το υπέρ εγώ  του και από την άλλη την πίστη του στην εκλογίκευση των καταστάσεων  που πάλλονται με κοινό  γνώμονα την αλήθεια, καθηλώνοντας τον θεατή.

Ένας άνθρωπος που τον κυρίευε το αναπάντητο υπαρξιακό ερώτημα από τη στιγμή της γέννησής του αλλά  εν κατακλείδι να αναζητά την ταυτότητά του.

Ο Θανάσης Σαράντος με επιτυχία σκηνοθετεί, αναλαμβάνοντας τη δραματουργική επεξεργασία του έργου  και ερμηνεύοντας εξαιρετικά τον Οιδίποδα.

Εξίσου εξαιρετική και η ερμηνεία της Μάνιας Παπαδημητρίου στο ρόλο της Ιοκάστης και του Τειρεσία κάνοντας μια λυρική είσοδο πάθους και απελπισίας, άρτια κινησιολογικά και ερμηνευτικά.

Στον ρόλο του Κρέοντα ο Χριστόδουλος Στυλιανού όπου με την επιβλητική παρουσία του και το υποκριτικό του ταλέντο μας εντυπωσίασε.

Ο Χορός- Πάρης Σκαρτσολιάς, Αλέξανδρος Τούντας, Βαγγέλης Ψωμάς και Νίκος Πολοζιάνης- οι  σκοτεινοί και βλοσυροί συμπαραστάτες του βασιλιά Οιδίποδα ταίριαξαν κινησιολογικά στο κλειστό θέατρο με επιτυχία καθώς και στην ερμηνευτική τους απόδοση.

Αξίζει να κάνουμε αναφορά στην επιλογή των κουστουμιών  που έδωσαν μια σύγχρονη οπτική καθώς και στο σεβασμό και την προσοχή που δόθηκε στο αρχαίο κείμενο και αυτό αναδείχθηκε μέσα από την εκφορά του λόγου των ηθοποιών.

Μια θεατρική παράσταση που σας προτείνουμε να δείτε ανεπιφύλακτα!

Ταυτότητα παράστασης:

Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή

Από Μηχανής Θέατρο-Κάτω Σκηνή

Μετάφραση: Μίνως Βολανάκης

Σκηνοθεσία- Δραματουργική επεξεργασία – φωτισμοί: Θανάσης Σαράντος
Μουσική – ηχοτοπία: Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης
Σκηνικό– Κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου
Φωνητική διδασκαλία: Νίκος Παναγιωτόπουλος 
Επιμέλεια Κίνησης: Πλωτίνος Ηλιάδης
Video Art παράστασης: Διονύσης Σιδηροκαστρίτης
Βοηθός σκηνοθέτη: Mάκης Νάνος
Βοηθός φωτιστή: Στέβη Κουτσοθανάση
Μακιγιάζ: Όλγα Φαλέι
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Λέπουρης
Trailer: Στέφανος Κοσμίδης
Προβολή και επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου-We Will
Παραγωγή: Ηθικόν Ακμαιότατον ΑΜΚΕ

Ερμηνεύουν οι:

Μάνια Παπαδημητρίου (Ιοκάστη- Τειρεσίας)

Θανάσης Σαράντος (Οιδίπους Τύραννος)

Χριστόδουλος Στυλιανού (Κρέοντας)

Πάρης Σκαρτσολιάς (Εξάγγελος-Χορός)

Αλέξανδρος Τούντας (Άγγελος-Χορός)

 Βαγγέλης Ψωμάς (Θεράπων-Χορός)

Νίκος Πολοζιάνης (Ιερέας-Χορός).

Η παράσταση επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Αριστέα Κοντόζογλου

Δημοσιογράφος