Τα 24 κλειδιά της ζωής

«Ένας άνθρωπος μπορεί να σου ανοίξει πολλές πόρτες. Όπως και να σου κλείσει. Ένας σκύλος μπορεί να σου ανοίξει μόνο δύο. Αυτή της καρδιάς του. Και την άλλη. Της δικής σου. Αν καταδεχτείς έστω και για λίγο να ‘ντυθείς’ το βλέμμα του, θα συνειδητοποιήσεις πως και η πλέον ανεπαίσθητη ανάσα βιωμένης στιγμής αποτελεί μια αναγκαία στροφή στην κωδικοποιημένη κλειδαριά του σύμπαντος. Κι ακόμα, πως ο ομφάλιος λώρος της ανθρωπότητας είναι αφύσικο ν’ αποκοπεί από την ΑΓΑΠΗ, κλειδί των πάντων.»

Το παραπάνω κείμενο κοσμεί το οπισθόφυλλο του βιβλίου με τίτλο «ΤΑ 24 ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ» της Γιόλας Αργυροπούλου από τις εκδόσεις Άπαρσις.

Είναι ένα βιβλίο που είχα λάβει ανάμεσα σε πολλά αλλά τέλη Σεπτέμβρη του 2021. Τόσο το οπισθόφυλλο όσο και ο τίτλος του βιβλίου μου έδωσαν το έναυσμα για να το διαβάσω.

Άραγε η ζωή μας μέσα από τα 24 ΚΛΕΙΔΙΑ που αναφέρονται στο βιβλίο αυτό και που δημιουργήθηκαν σε πλήρη εναρμόνιση με τα 24 γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου απαρτιζόμενα από ένα δυνατό εννοιολογικό σύνολο λέξεων μέσα από τη βιωματική, φιλοσοφική, συμπαντική υπόσταση της γραφής της συγγραφέως  θα βοηθηθεί με το ξεκλείδωμα ή κλείδωμα μιας πόρτας και κατ’ επέκταση των σχετικών ακατάσχετων ανιδιοτελών και μη ανθρωπίνων σχέσεων;

Η απάντηση είναι πως ναι, αρκεί το θέμα να είναι με ποιο τρόπο ο καθένας θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει το κάθε κλειδί τη στιγμή που θα το χρειαστεί, πού θα βρει το πραγματικό νόημα της ύπαρξης κι αν θα μπορέσει να παραμείνει αυθεντικός, να ανακαλύψει τις αλήθειες του και να τολμήσει όταν χρειαστεί να τις υπερασπιστεί συνειδητά με όποιο κόστος.

«Τα 24 ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ απευθύνονται σε όλους. Οι πόρτες ωστόσο που καθένας θα ανοίξει είναι εντελώς διαφορετικές.»

Είναι ένα βιβλίο ιδιότυπο, ένας «Οδηγός Επιβίωσης και Διαβίωσης». Ένα βιβλίο που άπαξ και το εμπιστευτείς θα ανατρέχεις σε αυτό αρκετές φορές το χρόνο, ορμώμενος κάθε φορά από τις ψυχικές σου ανάγκες.

Εμείς από τα 24 ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ξεχωρίσαμε το κλειδί της καρδιάς: ΑΓΑΠΗ και το κλειδί της μύησης: ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ.

Εσύ ποιο κλειδί θα ξεχωρίσεις και θα χρησιμοποιήσεις;

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα του βιβλίου Γιόλα Αργυροπούλου:

Η Γιόλα Αργυροπούλου είναι μια γυναίκα δυναμική, διαισθαντική που έμαθε από την εφηβική της ηλικία να κολυμπά σε πέλαγα ανοιχτά και στη πορεία να δημιουργεί ορίζοντες, διαπερνώντας τα τείχη.

Είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας και στιχουργός, πολυτάλαντη…μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης.

Μέσα από δράσεις πολιτισμού (διοργάνωση θεατρικών παραστάσεων, συναυλιών, κυκλοφορία CD κ.α) στηρίζει τα αδέσποτα ζώα καθώς όπως δηλώνει η ίδια: « Η φιλοζωία αποτελεί ύψιστη μορφή πολιτισμού, βασική προϋπόθεση και αρχή του οποίου είναι η αγάπη στη ζωή ανεξαρτήτως είδους.»

Ένα νέο εγχείρημά της είναι να κάνει τα βιβλία… τραγούδια, ξεκινώντας  με το βιβλίο  «Τα ψάρια που πετούν» της Κωνσταντίνας Ρεμπή.

Αριστέα Κοντοζογλου

Δημοσιογράφος