Covid-19: Στα 2.463 τα βεβαιωμένα κρούσματα, 55 νέα – 125 συνολικά τα θύματα. Κανένα νέο βεβαιωμένο κρούσμα η Πιερία

Στη σημερινή, Πέμπτη 23 Απριλίου 2020, ανακοίνωση από τον καθηγητή κ. Σ. Τσιόδρα, τα στοιχεία για την πορεία της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, είναι τα ακόλουθα: 

Νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα 55 – Γενικό Σύνολο κρουσμάτων 2463

Τα περισσότερα νέα κρούσματα  σε δομή υγείας στο Περιστέρι.

Σύνολο διασωληνωμένων ασθενών σήμερα (23-4-2020): 53 

Έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 57 άτομα

Το τελευταίο 24ωρο είχαμε 4 θανάτους ασθενών και ο συνολικός αριθμός στην χώρα έφτασε στα 125 θύματα

Συνολικά έχουν ελεγχθεί 59.241 κλινικά δείγματα

Κανένα νέο βεβαιωμένο κρούσμα στην Πιερία  

Παραμένει η Πιερία στα 5 κρούσματα και δεν έχει κανένα νέο βεβαιωμένο κρούσμα.

Αναλυτικά στατιστικά στοιχεία όπως καταγράφονται καθημερινά στους στατιστικούς πίνακες από το Υπ. Υγείας ΕΔΩ

Σοβαρό το πρόβλημα με υγειονομικές μονάδες και δομές όπου δεν τηρούνται τα μέτρα

Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε ότι ένας σημαντικός στόχος της επιδημιολογικής επιτήρησης αλλά και της επαγρύπνησής μας για το νέο ιό είναι η ανίχνευση και ο περιορισμός επιδημιών σε υγειονομικές μονάδες, σε κλειστές δομές, σε χώρους φροντίδας ευπαθών πληθυσμών. Ιδίως στις δομές Υγείας συστήνεται αυξημένη επαγρύπνηση από τους υγειονομικούς για να αναγνωριστούν ύποπτα περιστατικά.

«Στεναχωρούμαι να λέω ότι απρόσεκτες συμπεριφορές όλων μας, οδηγούν σε εστιακές αναζωπυρώσεις. Εάν συνεχίσουμε έτσι δεν θα ησυχάσουμε. Σε δύο πρόσφατες περιπτώσεις επιδημίας σε χώρους όπου δεν υπήρξε η αντίστοιχη επαγρύπνηση που θα περιμέναμε από ευαισθητοποιημένους υγειονομικούς, έγινε το κακό. Δεν είναι δυνατόν να χαλαρώνουμε και να χάνουμε την επαγρύπνησή μας, να ανάβουν συνεχώς εστίες μετάδοσης. Η απρόσεκτη συμπεριφορά των λίγων είναι άδικη για όλους όσους προσέχουν», επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε ότι «όλα τα δεδομένα σε αυτήν τη φάση που η επιδημία στη χώρα μας υποχωρεί τονίζουν την ανάγκη επαγρύπνησης σε όλους τους τομείς της κοινωνίας».

Προκαταρκτική εξέταση για τη δομή στο Περιστέρι διέταξε ο εισαγγελέας

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της ιδιωτικής κλινικής στο Περιστέρι όπου εντοπίστηκαν 28 κρούσματα διέταξε να διενεργηθεί ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών, Βαγγέλης Ιωαννίδης.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας – Θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες χρήσης

Σήμερα τοποθετήθηκε οριστικά η επιτροπή σχετικά με τη χρήση υφασμάτινων μασκών από το γενικό πληθυσμό για τη φάση της σταδιακής και ελεγχόμενης άρσης των μέτρων. Η επιτροπή υιοθέτησε συστάσεις σύμφωνες με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων ώστε να δώσει ακόμη λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ασυμπτωματικούς ανθρώπους ή ανθρώπους λίγο πριν παρουσιάσουν συμπτώματα σε περιοχές που υπάρχει ψηλός συγχρωτισμός. Όχι σε ανοιχτούς χώρους, αλλά σε κλειστούς χώρους όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, σούπερ μάρκετ, φαρμακεία κ.α.

Αυτή η χρήση θα γίνει ταυτόχρονα με ειδική επικοινωνιακή στρατηγική ώστε να μην γίνεται λάθος χρήση της μάσκας, να μην δίνεται η ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας.

Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι θα ακολουθήσουν περισσότερες οδηγίες σχετικά με αυτό το θέμα ωστόσο συμπλήρωσε ότι όποιος χρησιμοποιεί τέτοιες μάσκες πρέπει να καλύπτει πλήρως το πρόσωπο (μύτη και στόμα), να πλένει πάρα πολύ συχνά τα χέρια του με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο αντισηπτικό πριν βάλει τη μάσκα ή όταν την αφαιρέσει, και να την αφαιρεί με συγκεκριμένο τρόπο ώστε να μην αγγίζει την μπροστινή επιφάνεια της μάσκας που μολύνεται πολύ εύκολα. Αν είναι μάσκα μιας χρήσης πρέπει να την απορρίπτει με ασφαλή τρόπο, ενώ αν η μάσκα είναι επαναχρησιμοποιούμενη πρέπει να πλένεται όσο πιο συχνά μπορούμε με σύνηθες απορρυπαντικό σε 60 βαθμούς κελσίου.

«Η χρήση της μάσκας δεν καταργεί το απόλυτα απαραίτητο μέτρο να μην αγγίζουμε το στόμα, τη μύτη και τα μάτια μας όσο μπορούμε περισσότερο. Καταλαβαίνετε όταν κάποιος χρησιμοποιεί μια μάσκα, πόσο πιο εύκολο μπορεί να γίνει αυτό και να μεταδοθεί ο ιός αν δεν έχεις χρησιμοποιήσει αντισηπτικό στο χέρι», πρόσθεσε.

Η θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη  της πανδημίας του κορονοϊού

Η χώρα μας βρίσκεται στην 58η θέση παγκοσμίως σε συνολικό αριθμό διαγνωσμένων κρουσμάτων, ενώ βρίσκεται στην 46η θέση παγκοσμίως σε απόλυτο αριθμό των θυμάτων της νόσου.

Ο παγκόσμιος Χάρτης εξάπλωσης του κορονοϊού όπως καταγράφεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ΕΔΩ

Χάρτης με τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα, καθώς και στατιστικά στοιχεία από την πανδημία παγκοσμίως, από τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό imedd που ανανεώνεται διαρκώς ΕΔΩ