Covid-19: 1884 βεβαιωμένα κρούσματα, 52 νέα – 83 συνολικά τα θύματα- Νέα αυστηρά μέτρα ελέγχου των μετακινήσεων και πρόστιμα

Αισιόδοξο το μήνυμα από την σημερινή συνέντευξη τύπου των κ. Τσόδρα και Χαρδαλιά για την πορεία της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα. Ταυτόχρονα αυστηροποιούνται τα μέτρα απαγόρευσης μετακίνησης ακριβώς για να διασφαλιστεί η πορεία με τις λιγότερες δυνατές απώλειες μέχρι την έξοδο από τον κύκλο της επιδημίας

Ο καθηγητής κ. Σ. Τσόδρας στην σημερινή, Τετάρτη 8 Απριλίου 2020, παρουσίαση του Υπουργείου Υγείας της εξέλιξης της επιδημίας του κορονοϊού SARS-CoV-2στη χώρα μας ανακοίνωσε:

Δύο νέα θύματα και συνολικά 83 από τον κορονοϊό στη χώρα μας. Η μέση ηλικία των θυμάτων είναι τα 74 έτη

Τα νέα βεβαιωμένα κρούσματα είναι 52  και συνολικά έφτασαν τα 1884. Από αυτά το 57 % είναι άνδρες.

Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας διασωληνωμένοι βρίσκονται 84 άτομα με μέση ηλικία τα 67 έτη. Από αυτούς 19 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Τo 77%, απ όσους είναι διασωληνωμένοι έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 14 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Τέλος έχουν συνολικά ελεγχθεί 32.528 κλινικά δείγματα.

Δεν συνιστάται η χρήση μάσκας χωρίς όμως και να αποκλείεται

Ο κ. Τσιόδρας επανήλθε για μια ακόμη φορά και έδωσε στοιχεία σχετικά με την ευρεία χρήση μάσκας από το γενικό πληθυσμό αφού πριν δύο μέρες τοποθετήθηκε για το θέμα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και σήμερα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Από τα όσα ανακοινώθηκαν περισσότερα είναι τα αρνητικά δεδομένα και λιγότερα τα θετικά από την χρήση της μάσκας. Συγκεκριμένα:

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως χρήση μασκών από το γενικό πληθυσμό δεν υποστηρίζεται από τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα και φέρει αβεβαιότητες και σημαντικούς κινδύνους:

να μολυνθείς χωρίς να θέλεις με το άγγιγμα και την επαναχρησιμοποίηση της μάσκας στο πρόσωπό σου,

δυσκολία της αναπνοής από τη χρήση μάσκας,

ψευδής αίσθηση ασφάλειας η οποία θα οδηγήσει σε λάθος συμπεριφορές σχετικά με την τήρηση πιο σημαντικών μέτρων, όπως η διατήρηση της φυσικής απόστασης και της υγιεινής των χεριών και εκτροπή των πόρων από άλλα αποτελεσματικότερα μέτρα δημόσιας υγείας όπως η υγιεινή των χεριών.

Ο Π.Ο.Υ. δεν ήταν απόλυτος στην τοποθέτησή του για το θέμα και άφησε ενδεχόμενο να αποφασιστεί η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου ανάλογα με την πορεία της επιδημίας σε μια χώρα και σε συγκεκριμένους χώρους και ειδικούς πληθυσμούς, αλλά με σαφείς οδηγίες ώστε να αποφεύγονται οι προαναφερόμενοι κίνδυνοι.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων πήρε σχεδόν παρόμοια θέση καταγράφοντας όμως περισσότερα επιχειρήματα κατά παρά υπέρ της χρήσης της μάσκας από τον γενικό πληθυσμό. Όπως και ο Π.Ο.Υ. άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης της μάσκας, ώστε, όπως λέει στην αναφορά του, να υπάρχουν λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ασυμπτωματικούς ανθρώπους ή ανθρώπους λίγο πριν παρουσιάσουν συμπτώματα και σε περιπτώσεις όπου υπάρχει ψηλός συγχρωτισμός, δηλαδή κλειστοί χώροι, καθώς και όταν υπάρχει σημαντική μετάδοση στην κοινότητα όπως συμβαίνει αυτήν τη περίοδο σε κάποιες χώρες της Ευρώπης.

Αυστηροποίηση των μέτρων ενόψει και του Πάσχα – Αύξηση προστίμων

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε αυτηροποίηση των μέτρων μετακίνησης του πληθυσμού και νέους ελέγχους. Συγκεκριμένα:

Από σήμερα, Τετάρτη 8 Απριλίου,  στις 6 η ώρα το απόγευμα στα διόδια σε όλη την επικράτεια και σε όλες τις διαδρομές που αφορούν εθνικές οδούς και παράδρομους, εθνικούς περιφερειακούς δρόμους και συνδετήριους δρόμους από και προς τα αστικά κέντρα, η Ελληνική Αστυνομία εγκαθιστά σημεία ελέγχου των μετακινήσεων όλων των ιδιωτικής χρήσεως οχημάτων, αλλά και κάθε οχήματος σε 24ωρη βάση.

Αντίστοιχα το Λιμενικό Σώμα έχει πάρει ήδη εντολή και προχωρά σε ανάλογους ελέγχους σε όλους τους πορθμειακούς σταθμούς.

Στα αεροδρόμια, τα λιμάνια, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τους σταθμούς ΚΤΕΛ θα επιτρέπεται μόνο η μετακίνηση των μονίμων κατοίκων προς τη φερόμενη βάση της Ε1 δήλωση της μόνιμης κατοικίας και χωρίς δυνατότητα επιστροφής μέχρι τη λήξη των γενικών μέτρων.

Στις περιπτώσεις που θα διαπιστωθεί άσκοπη μετακίνηση, εκτός του νομού κατοικίας, το πρόστιμο θα διπλασιάζεται στα 300 ευρώ, θα αφαιρούνται οι πινακίδες και το όχημα θα επιστρέφει από εκεί όπου ξεκίνησε.