Εκδηλώσεις μνήμης για τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση του Άουσβιτς

Σε τελετή κατά την έναρξη της συνόδου ολομέλειας ο πρόεδρος του ΕΚ Sassoli και η επιζήσασα Liliana Segre θα κάνουν δηλώσεις για την 75η επέτειο της απελευθέρωσης του Άουσβιτς.

Οι ευρωβουλευτές θα τηρήσουν ενός λεπτού σιγή για να τιμήσουν τη μέρα αφιερωμένη στη μνήμη του Ολοκαυτώματος, 75 χρόνια μετά την απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς στις 27 Ιανουαρίου 1945.

Παρουσία της κας. Anita Lasker-Wallfisch, παγκοσμίου φήμης βιολοντσελίστριας, επιζήσασας του Άουσβιτς και εν ζωή μέλους της Ορχήστρας Γυναικών του Άουσβιτς, ο Mischa και ο Max Maisky θα παίξουν σε βιολοντσέλο και πιάνο την «Προσευχή» από την «Εβραϊκή Ζωή» του Ernest Bloch.

Περίπου στις 15:30 (τοπική ώρα) θα πάρει το λόγο στην ολομέλεια η Liliana Segre, δια βίου Iταλίδα γερουσιαστής και επιζήσασα του Άουσβιτς καθώς και η Ursula von der Leyen, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (προς επιβεβαίωση) και ο Charles Michel, πρόεδρος του Συμβουλίου (προς επιβεβαίωση).

Στις 15:45 το κουαρτέτο Karski και η μεσόφωνος Naomi Couquet θα εκτελέσουν το «Kaddish» του Maurice Ravel, το οποίο θα σημάνει και το τέλος της τελετής.

Τελετή: Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου