Νέοι κανόνες για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας για περισσότερα από 28 εκατ. Άτομα, που εργάζονται σε ψηφιακές πλατφόρμες, ενεργοποιούνται πλέον στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την εισαγωγή της σχετικής Οδηγίας. Η οδηγία για την εργασία σε πλατφόρμες, την οποία ενέκρινε το Συμβούλιο της ΕΕ, θα καταστήσει τη χρήση αλγορίθμων στη διαχείριση ανθρώπινων πόρων πιο διαφανή, διασφαλίζοντας ότι τα αυτοματοποιημένα συστήματα παρακολουθούνται από εξειδικευμένο προσωπικό και ότι οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να αμφισβητούν τις αυτοματοποιημένες αποφάσεις.
Νέοι κανόνες για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας για περισσότερα από 28 εκατ. Άτομα, που εργάζονται σε ψηφιακές πλατφόρμες
Θα συμβάλει, επίσης, στο να καθορίζεται ορθά το καθεστώς απασχόλησης των ατόμων που εργάζονται σε πλατφόρμες, δίνοντας τους τη δυνατότητα να επωφελούνται από όποια εργασιακά δικαιώματα δικαιούνται. Τα κράτη-μέλη θα θεσπίσουν στα νομικά τους συστήματα ένα νομικό τεκμήριο απασχόλησης, το οποίο θα ενεργοποιείται, όταν διαπιστώνονται ορισμένα πραγματικά περιστατικά, που υποδεικνύουν έλεγχο και διεύθυνση.
Σε τεχνικό επίπεδο, η Οδηγία θα υπογραφεί τόσο από το Συμβούλιο, όσο και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα τεθεί σε ισχύ μετά τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Στη συνέχεια, τα κράτη-μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους δύο έτη για να ενσωματώσουν τις διατάξεις της οδηγίας στο εθνικό τους δίκαιο.
Περί αλγορίθμων
Η νέα οδηγία αποτελεί την πρώτη νομοθετική πράξη της ΕΕ για τη ρύθμιση της αλγοριθμικής διαχείρισης στον χώρο εργασίας και για τον καθορισμό ελάχιστων προτύπων της ΕΕ για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας εκατομμυρίων εργαζομένων σε πλατφόρμες σε ολόκληρη την ΕΕ.
Σήμερα υπάρχουν περισσότερες από 500 ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας και ο τομέας απασχολεί περισσότερα από 28 εκατ. άτομα, αριθμός που αναμένεται να φτάσει τα 43 εκατομμύρια έως το 2025. Οι ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας δραστηριοποιούνται σε διάφορους οικονομικούς τομείς, όπως οι οδηγοί μεταφοράς και παράδοσης τροφίμων, αλλά και μέσω διαδικτύου, με υπηρεσίες όπως η κωδικοποίηση δεδομένων και η μετάφραση.
Ενώ οι περισσότεροι εργαζόμενοι σε πλατφόρμες είναι τυπικά αυτοαπασχολούμενοι, περίπου 5,5 εκατ. άνθρωποι μπορεί να έχουν ταξινομηθεί εσφαλμένα ως αυτοαπασχολούμενοι. Οι νέοι κανόνες αποσκοπούν στη διασφάλιση του ορθού καθορισμού του καθεστώτος απασχόλησης των εργαζομένων σε πλατφόρμες και στην αντιμετώπιση της ψευδούς αυτοαπασχόλησης, ενώ ρυθμίζουν, για πρώτη φορά στην ΕΕ, τη χρήση αλγορίθμων στον χώρο εργασίας.
Καθεστώς απασχόλησης
Η νέα νομοθεσία εισάγει ένα τεκμήριο σχέσης εργασίας (σε αντίθεση με την αυτοαπασχόληση), που ενεργοποιείται όταν υπάρχουν πραγματικά περιστατικά, που υποδηλώνουν έλεγχο και κατεύθυνση, σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο και τις συλλογικές συμβάσεις, λαμβάνοντας υπόψη και τη νομολογία της ΕΕ.
Η οδηγία υποχρεώνει τις χώρες της ΕΕ να θεσπίσουν ανατρέψιμο νομικό τεκμήριο απασχόλησης σε εθνικό επίπεδο, με στόχο τη διόρθωση της ανισορροπίας ισχύος μεταξύ της ψηφιακής πλατφόρμας εργασίας και του προσώπου που εκτελεί την εργασία. Το βάρος της απόδειξης φέρει η πλατφόρμα, πράγμα που σημαίνει ότι εναπόκειται σε αυτήν να αποδείξει ότι δεν υπάρχει σχέση εργασίας.