το Κισινάου, επτά μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και της Υποεπιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με επικεφαλής τους Urmas Paet (Renew Europe, Εσθονία) και Nathalie Loiseau (Ανανέωση Ευρώπης, Γαλλία), συναντήθηκαν με την ανώτατη πολιτική ηγεσία της Μολδαβίας, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου Maia Sandu , ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Igor Grosu, η πρωθυπουργός Natalia Gavrilița και ο υπουργός Άμυνας Anatolie Nosatîi.
Κατά την επίσκεψή τους, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 31 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου, οι ευρωβουλευτές επαίνεσαν τη γενναιοδωρία του μολδαβικού λαού για τη φιλοξενία μεγάλου αριθμού Ουκρανών προσφύγων. Κάλεσαν την ΕΕ να συνεχίσει να κλιμακώνει τις προσπάθειές της για να στηρίξει τη Μολδαβία στην παροχή καταφυγίου και βοήθειας στον μεγάλο αριθμό προσφύγων που φεύγουν από τη ρωσική επιθετικότητα.
Η αντιπροσωπεία εξέφρασε την αλληλεγγύη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τον λαό και τις αρχές στη Μολδαβία εν μέσω επιδείνωσης της κατάστασης ασφάλειας στην Ανατολική Ευρώπη. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι εμφανώς ενεργό στην περιοχή μέσω της κοινοβουλευτικής του διπλωματίας, η οποία περιελάμβανε την επίσκεψη της προέδρου του Κοινοβουλίου Roberta Metsola στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο.
Ισχυρότερη συνεργασία για την καταπολέμηση των απειλών στον κυβερνοχώρο και την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης
Στις ανταλλαγές τους, οι ευρωβουλευτές εξέτασαν διάφορες πιθανές επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία σε γειτονικές χώρες όπως η Μολδαβία. Συζήτησαν επίσης διάφορους άλλους σχετικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η χώρα, ιδίως στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, και υπογράμμισαν την ανάγκη να βοηθήσει η ΕΕ τη Μολδαβία να αυξήσει τις ρυθμίσεις της για την ενεργειακή ασφάλεια και την ανθεκτικότητά της σε υβριδικές απειλές, ιδίως σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και παραπληροφόρηση.
Όσον αφορά την πρόσφατη επίσημη αίτηση της Μολδαβίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα μέλη εξέφρασαν την υποστήριξή τους για τη φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση και την επιλεγμένη μεταρρυθμιστική πορεία της για να φέρει τη χώρα πιο κοντά στην ΕΕ.
Οι ευρωβουλευτές συζήτησαν με το κοινοβούλιο της Μολδαβίας τη συνέχεια που δόθηκε στο Μνημόνιο Συνεννόησης μεταξύ των δύο θεσμικών οργάνων και ανακοίνωσαν ότι θα επισκεφθεί την Ομάδα Υποστήριξης της Δημοκρατίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στόχος θα είναι η αξιολόγηση πιθανών ενισχυμένων μέτρων στήριξης της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, μεταξύ άλλων στους τομείς της ασφάλειας των πληροφοριών, της αντιμετώπισης των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο και της παραπληροφόρησης και της ενίσχυσης των συνολικών ικανοτήτων και της ανθεκτικότητας του κοινοβουλίου της Μολδαβίας.
Εκτός από το Κισινάου, η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την Παλάνκα, ένα χωριό στα σύνορα με την Ουκρανία και κέντρο υποδοχής Ουκρανών που διαφεύγουν από τη ρωσική επιθετικότητα. Στα σύνορα, τα μέλη ενημερώθηκαν από τις συνοριακές αρχές της Μολδαβίας για την ανθρωπιστική κατάσταση για τους πρόσφυγες στην περιοχή και τις πρακτικές διαχείρισης των συνόρων και αντάλλαξαν απόψεις με εκπροσώπους της Αποστολής Συνοριακής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μολδαβία και την Ουκρανία (EUBAM) και την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.
«Οι συνέπειες της επιθετικότητας της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας γίνονται έντονα αισθητές στη Μολδαβία και η χώρα είναι ένας πολύ σημαντικός αποδέκτης Ουκρανών προσφύγων πολέμου. Ως εκ τούτου, η Μολδαβία έχει την πλήρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά», δήλωσε ο Urmas Paet.
«Η ΕΕ πρέπει να σταθεί αλληλέγγυα με τη Μολδαβία σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Τόσο όσον αφορά την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες στη χώρα όσο και την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς της έναντι των ρωσικών επιθέσεων στον κυβερνοχώρο και της παραπληροφόρησης, η ΕΕ πρέπει να υποστηρίξει τη Μολδαβία», δήλωσε η Nathalie Loiseau.
Την Πέμπτη 24 Μαρτίου, το Κοινοβούλιο συμφώνησε να παράσχει στη Μολδαβία μακροοικονομική βοήθεια 150 εκατ. ευρώ για την κάλυψη μέρους των αναγκών εξωτερικής χρηματοδότησης της. Κατά την ίδια σύνοδο ολομέλειας, οι ευρωβουλευτές έδωσαν επίσης τη συγκατάθεσή τους ώστε ο Frontex να παρέχει επιχειρησιακή υποστήριξη στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των συνόρων της με την Ουκρανία