Η Ευρώπη ψηφίζει!

 Οι ευρωεκλογές ξεκίνησαν επίσημα! Αρκετές χώρες προσφέρουν τη δυνατότητα πρώιμης ψηφοφορίας, όπως η Εσθονία στην οποία οι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν ηλεκτρονικά ήδη από τη Δευτέρα 3 Ιουνίου. Στην Ολλανδία έχουν ήδη κλείσει οι κάλπες, καθώς την Πέμπτη 6 Ιουνίου, ήταν η ημέρα των εκλογών. Από την Παρασκευή, 7 Ιουνίου, τη δυνατότητα να ψηφίσουν έχουν οι Ιρλανδοί και οι Τσέχοι, ενώ η υπόλοιπη Ευρώπη ακολουθεί την συνηθισμένη πρακτική της προσέλευσης στα εκλογικά κέντρα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Συνολικά, περίπου 360 εκατομμύρια Ευρωπαίοι καλούνται να ψηφίσουν για να εκλέξουν τα 720 μέλη του επόμενου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Δύο εκατομμύρια ψηφοφόροι, ηλικίας 16 και 17 ετών, θα έχουν δικαίωμα ψήφου για πρώτη φορά. Σημειώνεται ότι το ηλικιακό όριο είναι τα 16 έτη στο Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Μάλτα και την Αυστρία και τα 17 έτη στην Ελλάδα. Σε όλες τις υπόλοιπες χώρες, η ελάχιστη ηλικία των ψηφοφόρων είναι τα 18 έτη.

Πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο και τον χρόνο ψηφοφορίας διατίθενται στον ιστότοπο για τις εκλογές.

Οι εκτιμήσεις (από τις 20:15 έως τις 20:30, θερινή ώρα Κεντρικής Ευρώπης) και τα προσωρινά αποτελέσματα (από τις 23:15 έως τις 23:30, θερινή ώρα Κεντρικής Ευρώπης) θα επικαιροποιούνται σε πραγματικό χρόνο στον ιστότοπο για τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών.

Κάλυψη των ευρωπαϊκών εκλογών ζωντανά

Τα μέσα ενημέρωσης μπορούν να χρησιμοποιήσουν οπτικοακουστικό υλικό από τις εκλογές που διεξάγονται σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, το οποίο είναι διαθέσιμο στο EbS και το Κέντρο Πολυμέσων του ΕΚ. Ήδη είναι διαθέσιμα πλάνα από ένα ολλανδικό εκλογικό κέντρο που στήθηκε σε ανεμόμυλο – δείτε τα εδώ. Οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν ήδη ψηφίσει στο νησί Svartsö στη Σουηδία και στο οχηματαγωγό πλοίο στο Kemiönsaari (Φινλανδία). Οι πολίτες της ΕΕ από δεκατέσσερις χώρες είχαν επίσης την ευκαιρία να ψηφίσουν ταχυδρομικώς, όπως και στην Ελλάδα.Πλάνα από τις εκλογές θα αναρτώνταισε όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, συμπεριλαμβανομένων και δηλώσεων των κορυφαίων υποψηφίων και των επικεφαλής των ομάδων κατά την προσέλευσή τους στις κάλπες.

Μέρες και βραδιά εκλογών στις Βρυξέλλες

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες έχει μεταμορφωθεί ριζικά, προκειμένου να φιλοξενήσει περισσότερους από1.000 εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης από περισσότερες από 90 χώρες. Η αίθουσα της ολομέλειας έχει μετατραπεί σε μια γιγαντιαία αίθουσα Τύπου. Έχουν ετοιμαστεί 700 γραφεία εργασίας για δημοσιογράφους και 125 θέσεις stand-up, εκ των οποίων 66 στην αίθουσα της ολομέλειας, σε τρία επίπεδα που καλύπτουν 420m2, με 185 ευρυζωνικές γραμμές για μετάδοση.

Πρακτικές λεπτομέρειες για τους δημοσιογράφους και ο προγραμματισμός των ημερών και της βραδιάς των εκλογών είναι διαθέσιμα εδώ.

Χρήσιμες πληροφορίες

.   Οι Συνήγοροι του Πολίτη από κάθε κράτος μέλος και οι πρόεδροι των εθνικών επιτροπών αναφορών εξέδωσαν κοινή δήλωση, με την οποία καλούν όλους τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες, τονίζοντας την ανάγκη ισχυρής συμμετοχής των πολιτών στα κοινά για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών.

·       Ακόμα δεν είστε σίγουροι για το ποιον να ψηφίσετε; Για αυτό τον λόγο έχουν αναπτυχθεί ορισμένες πανευρωπαϊκές εφαρμογές, όπως οι PalumbaEU&IVoteSwiper και EuroMPmatch. Ανά χώρα εφαρμογές είναι επίσης διαθέσιμες σε διάφορες γλώσσες για να βοηθήσουν τους πολίτες να κάνουν την επιλογή τους, όπως το Helpmevote.

·       Στην Κύπρο, η ιστοσελίδα Πού & Τι Ψηφίζω βοηθά τους πολίτες να καταλάβουν πώς θα ψηφίσουν στις ευρωπαϊκές εκλογές ταυτόχρονα με τις άλλες εφτά εκλογικές αναμετρήσεις που πραγματοποιούνται την Κυριακή 9 Ιουνίου.