Κοινοβουλευτική διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια την Τρίτη

Οι πρόεδροι των κοινοβουλίων των Δυτικών Βαλκανίων θα συναντηθούν στο ΕΚ υπό την αιγίδα του Προέδρου Sassoli για να συζητήσουν τις ευρωπαϊκές προοπτικές της περιοχής.

Οι πρόεδροι των κοινοβουλίων της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Κοσόβου, του Μαυροβουνίου, της Βόρειας Μακεδονίας και της Σερβίας θα συναντηθούν την Τρίτη για να συζητήσουν τις ευρωπαϊκές προοπτικές των Δυτικών Βαλκανίων. Στη συνάντηση θα συμμετάσχει η πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Κροατίας που σήμερα ασκεί την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Οι συμμετέχοντες θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli, τους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων του ΕΚ, καθώς και την Ομάδα Εργασίας για τα Δυτικά Βαλκάνια της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.

Ο Πρόεδρος Sassoli δήλωσε: «Ανυπομονώ να καλωσορίσω τους προέδρους από τα Δυτικά Βαλκάνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το Κοινοβούλιό μας ήταν από πάντα σταθερά προσηλωμένο στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Είναι γνωστό ότι απογοητευτήκαμε πολύ από την αποτυχία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία τον περασμένο Οκτώβριο. Είναι πλέον καιρός να προχωρήσουμε μαζί και να συνεχίσουμε να πιέζουμε για να σημειωθεί πρόοδος στη διαδικασία. Ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων είναι κρίσιμος σε αυτή την πορεία. Συγκάλεσα τη διάσκεψη για να αναπτύξουμε μία στρατηγική αναφορικά με το ρόλο που τα κοινοβούλια μπορούν να διαδραματίσουν στην προώθηση της ατζέντας μεταρρυθμίσεων της ΕΕ και στην υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων που θα ανταποκρίνονται στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες των Δυτικών Βαλκανίων. Είμαι πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει καλύτερη χρονική στιγμή και τόπος για να γίνει κάτι τέτοιο».

Η κοινοβουλευτική συνεργασία, το μέλλον της Ευρώπης και η διαδικασία διεύρυνσης, που έχει σταματήσει μετά τη διαφωνία του Συμβουλίου για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, είναι στην ατζέντα της διάσκεψης. Σε ψήφισμα που υιοθέτησε τον περασμένο Οκτώβριο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε την απογοήτευση του για το γεγονός ότι η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία δεν ήταν σε θέση να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, τονίζοντας ότι η διαδικασία διεύρυνσης έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην σταθεροποίηση των Δυτικών Βαλκανίων.

Η συνάντηση με τα μέλη της Ομάδας Εργασίας για τα Δυτικά Βαλκάνια της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων θα είναι ανοικτή στο κοινό: μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ.

Η διάσκεψη οργανώνεται υπό την αιγίδα του Προέδρου Sassoli, σε συνεργασία με την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και τις αντιπροσωπείες για τις σχέσεις με τα Δυτικά Βαλκάνια.

Πότε: Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 18:00 (τοπική ώρα)

Πού: Βρυξέλλες, κτίριο SPAAK, αίθουσα 3C50