Κορονοϊός: Το Ευρωκοινοβούλιο συνεδριάζει εκτάκτως στις 26 Μαρτίου για την θέσπιση έκτακτων μέτρων

Ο πρόεδρος του ΕΚ και οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων αποφάσισαν τη σύγκληση πρόσθετης συνόδου της ολομέλειας την επόμενη Πέμπτη, 26 Μαρτίου για τη θέσπιση έκτακτων μέτρων.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli και οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων (δηλ. η Διάσκεψη των Προέδρων) πραγματοποίησε ανεπίσημη ανταλλαγή απόψεων, σε συνέχεια της οποίας ενέκριναν μέσω γραπτής διαδικασίας την πρόταση του προέδρου Sassoli να συγκληθεί έκτακτη σύνοδος της ολομέλειας την επόμενη Πέμπτη, 26 Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Θα συζητηθούν και θα ψηφιστούν οι πρώτες τρεις νομοθετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του COVID-19 στα κράτη μέλη της ΕΕ.
Ο πρόεδρος Sassoli δήλωσε: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάνει και αυτό το καθήκον του και θα συνεχίσει να το κάνει. Η δημοκρατία δεν μπορεί να σταματήσει λόγω αυτού του ιού. Είμαστε ο μόνος ευρωπαϊκός θεσμός που εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες και θέλουμε να τους εκπροσωπήσουμε και να τους υπερασπιστούμε».
Στην ημερήσια διάταξη αναμένεται να βρεθούν:
• η Πρωτοβουλία Επενδύσεων για την Αντιμετώπιση του Κορονοϊού, η οποία θα διαθέσει 37 δισ. ευρώ από τα ταμεία συνοχής στα κράτη μέλη ως απάντηση στις επιπτώσεις της κρίσης
• η νομοθετική πρόταση για την επέκταση του πεδίου εφαρμογής του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ για την κάλυψη έκτακτων αναγκών στον τομέα της δημόσια υγείας
• η πρόταση της Επιτροπής για την εξάλειψη των αποκαλούμενων πτήσεων φαντάσματα που πραγματοποιούνται ως αποτέλεσμα της εξάπλωσης του COVID-19.
Είναι κρίσιμης σημασίας η υιοθέτηση αυτών των τριών νομοθετικών προτάσεων το ταχύτερο δυνατό, ώστε να παρασχεθεί έμπρακτη βοήθεια στους πολίτες της ΕΕ και στα κράτη μέλη εν μέσω μιας κατάστασης χωρίς προηγούμενο.
Το Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα υιοθετήσει μέτρα ειδικά για αυτή τη σύνοδο της ολομέλειας ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ψηφοφορίες θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν τόσο αυτοπροσώπως όσο και εξ αποστάσεως.
Η σύνοδος αυτή θα πραγματοποιηθεί αντί της συνόδου που ήταν προγραμματισμένη για τις 1-2 Απριλίου.