Μέλλον της Ευρώπης: οι συστάσεις των πολιτών για τον ρόλο της ΕΕ στον κόσμο και τη μετανάστευση

200 πολίτες συναντήθηκαν στο Μάαστριχτ στις 11-13 Φεβρουαρίου και κατέληξαν σε συμπεράσματα για το θέμα της μετανάστευσης και της ενίσχυσης του ρόλου της ΕΕ στον κόσμο.

Οι προτάσεις επικεντρώθηκαν σε πέντε τομείς:

  • Αυτοδυναμία και σταθερότητα
  • Η ΕΕ ως διεθνής εταίρος
  • Μια ισχυρή ΕΕ σε έναν ειρηνικό κόσμο
  • Η μετανάστευση από μια ανθρώπινη σκοπιά
  • Υπευθυνότητα και αλληλεγγύη σε όλη την ΕΕ

Διαβάστε το πλήρες κείμενο των εγκεκριμένων προτάσεων της ομάδας.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης και παραβρέθηκαν 200 πολίτες από όλα τα κράτη μέλη. Ορισμένα μέλη της ομάδας συνδέθηκαν εξ αποστάσεως λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Ο Ενρίκο από την Ιταλία, δήλωσε ότι οι προτάσεις ήταν “πολύ περιεκτικές” και ότι ελπίζει “να ληφθούν υπόψη από τις ευρωπαϊκές πολιτικές αρχές”.

Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την υποστήριξη τους προς τις άμεσες δημοκρατικές διαδικασίες όπως είναι η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και πρότειναν να συνεχιστεί η διοργάνωσή της σε ετήσια βάση.
Μάθετε περισσότερα για τις ομάδες πολιτών και τους στόχους τους.
Μετανάστευση

Αφού αντάλλαξαν απόψεις για όλες τις πτυχές της μετανάστευσης, οι πολίτες πρότειναν μέτρα για την καλύτερη και πιο ανθρωπιστική διαχείριση των μεταναστευτικών ρευμάτων προς την ΕΕ, την αποτελεσματικότερη ένταξη των προσφύγων και την καλύτερη κατανομή των ευθυνών μεταξύ όλων των χωρών της ΕΕ.
Τόνισαν δε ότι η μετανάστευση δεν αποτελεί αναγκαστικά πρόβλημα. Πρότειναν να δίνεται στους αιτούντες άσυλο η δυνατότητα πρόσβασης στην αγορά εργασίας όταν έχουν τα αντίστοιχα προσόντα και να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους που μεταναστεύουν εντός της ΕΕ.
Επιπλέον, οι συμμετέχοντες πρότειναν την ενίσχυση και την αύξηση της διαφάνειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής Frontex ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες που υπάρχουν κατά μήκος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.
“Οι χώρες του βορρά, που δεν έχουν πολλά εξωτερικά σύνορα πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερο στη δράση κεντρικών οργανισμών, όπως η Frontex, ώστε να βοηθούν τις χώρες του νότου που αντιμετωπίζουν περισσότερη (μεταναστευτική) πίεση” δήλωσε ο Πίτερ από την Ουγγαρία.
Η ΕΕ στον κόσμο

Η εξάρτηση της ΕΕ σε εισαγωγές βασικών αγαθών όπως είναι τα φάρμακα, οι ημιαγωγοί, η ενέργεια και τα τρόφιμα, αναδείχθηκε ως σημαντική πηγή ανησυχίας. Η ομάδα πολιτών συνέστησε μεγαλύτερη υποστήριξη της τοπικής παραγωγής και αύξηση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση “όσο το δυνατόν περισσότερο”.
Οι συμμετέχοντες πρότειναν επίσης τη λήψη αποφάσεων που σχετίζονται με εξωτερικές υποθέσεις με ειδική πλειοψηφία (αντί για ομοφωνία) ώστε να επιταχυνθεί ο χρόνος ανταπόκρισης σε στιγμές κρίσης και να εδραιωθεί η παρουσία της ΕΕ στον κόσμο μέσω ενός ενιαίου μετώπου.
Κάλεσαν δε την ΕΕ να επιβάλλει περιορισμούς στις εισαγωγές από χώρες που δεν συμμορφώνονται με ηθικούς και περιβαλλοντικούς κανόνες και δε σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία.
“Δε συμφωνήσαμε σε όλα αλλά μπορέσαμε να συναντηθούμε στα μισά του δρόμου και αυτό είναι υπέροχο”, δήλωσε η Έβα από την Πολωνία.
Επόμενα βήματα

Οι εκπρόσωποι της ομάδας θα παρουσιάσουν και θα συζητήσουν τις προτάσεις τους κατά τη διάρκεια της επόμενης ολομέλειας της Διάσκεψης, στις 11-12 Μαρτίου 2022, στο Στρασβούργο. Η ολομέλεια θα αποτελείται από εκπροσώπους των ευρωπαϊκών οργάνων, των εθνικών κοινοβουλίων, της κοινωνίας πολιτών και πολίτες.
Τα τελικά συμπεράσματα της Διάσκεψης θα περιλαμβάνονται σε έκθεση η οποία θα παρουσιαστεί στους προέδρους του Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής και οι οποίοι έχουν δεσμευτεί ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται βάσει αυτών των προτάσεων.

Η εναπομείνασα ομάδα ευρωπαίων πολιτών θα συνεχίσει τις εργασίες της στις 25-27 Φεβρουαρίου στο Δουβλίνο:
Ομάδα 1: ισχυρότερη οικονομία, κοινωνική δικαιοσύνη, εργασία, εκπαίδευση, πολιτισμός, νεολαία, αθλητισμός, ψηφιακός μετασχηματισμός.