«Μεγάλη απογοήτευση» η εφαρμογή της αμνηστίας στην Τουρκία λόγω κορονοϊού

Η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει αποφασίσει «να εκθέσει εσκεμμένα τις ζωές όσων θεωρεί πολιτικούς αντιπάλους στον θανατηφόρο κορονοϊό», προειδοποιούν ευρωβουλευτές.

  • Γίνονται διακρίσεις με βάση τη νομοθεσία που υποτίθεται πως θα έσωζε ζωές στις υπερπλήρεις φυλακές
  • – Η ΕΕ να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μαζί με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα
  • Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να επιταχύνει την έκδοση αποφάσεων για υποθέσεις πολιτικών κρατουμένων
  • Χρειάζεται στήριξη από την ΕΕ προς την Τουρκία για την καταπολέμηση του κορονοϊού

Ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, Nacho Sánchez Amor (Σοσιαλιστές, Ισπανία) και ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας του ΕΚ στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας, Sergey Lagodinsky (Πράσινοι, Γερμανία), δήλωσαν:

«Οι νομοθετικές ρυθμίσεις από το κοινοβούλιο της Τουρκίας που επέτρεψαν την αποφυλάκιση 90.000 κρατουμένων, εξαιρουμένων όσων έχουν φυλακιστεί για την πολιτική τους δράση και όσων βρίσκονται προφυλακισμένοι, αποτελούν μεγάλη απογοήτευση. Ελπίζαμε ότι το κοινοβούλιο της Τουρκίας θα υιοθετούσε δίκαιη, υπεύθυνη και χωρίς διακρίσεις νομοθεσία που θα έσωζε ζωές στις υπερπλήρεις τουρκικές φυλακές. Αντιθέτως, η κυβέρνηση της Τουρκίας αποφάσισε να εκθέσει εσκεμμένα τις ζωές δημοσιογράφων, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και όσων θεωρεί πολιτικούς της αντιπάλους στον θανατηφόρο κορονοϊό.

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με τους ομολόγους τους στην Τουρκία σε όλα τα επίπεδα. Καλούμε επίσης το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να επιταχύνει την έκδοση των απαραίτητων αποφάσεων στις υποθέσεις που αφορούν πολίτες που έχουν φυλακιστεί ή κρατούνται στην Τουρκία για πολιτικούς λόγους, για να σωθούν ζωές, δεδομένου του κινδύνου της πανδημίας στις υπερπλήρεις τουρκικές φυλακές.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τον λαό της Τουρκίας αυτή τη δύσκολη περίοδο, κατά την οποία βρισκόμαστε όλοι στην ίδια πλευρά, αντιμέτωποι με την πανδημία του COVID-19. Αναγνωρίζουμε την ετοιμότητα της Τουρκίας να βοηθήσει και εκτιμούμε ειλικρινά την παροχή ιατροφαρμακευτικής βοήθειας από την Τουρκία προς άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων κρατών μελών της ΕΕ όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Επαναλαμβάνουμε ότι η ΕΕ είναι επίσης έτοιμη να υποστηρίξει την Τουρκία στον αγώνα της εναντίον του ιού. Η πρόκληση είναι τεράστια και θέλουμε να αγωνιστούμε μαζί με τρόπο δημοκρατικό και χωρίς διακρίσεις, σώζοντας τις ζωές των πολιτών ανεξάρτητα από τις ιδέες τους, τους πολιτικούς τους δεσμούς τους ή τις πεποιθήσεις τους».

Σχετικές πληροφορίες

Για να ανακόψει την εξάπλωση του κορονοϊού στις φυλακές, το κοινοβούλιο της Τουρκίας ενέκρινε νομοθεσία τη Δευτέρα η οποία επιτρέπει την πρόωρη ή προσωρινή αποφυλάκιση δεκάδων χιλιάδων κρατουμένων. Από τα μέτρα αυτά εξαιρούνται όσοι έχουν καταδικαστεί για φόνο, αδικήματα σεξουαλικής φύσης ή σε σχέση με ναρκωτικές ουσίες, καθώς και όσοι έχουν συλληφθεί με κατηγορίες τρομοκρατίας. Τα νέα μέτρα έχουν δεχθεί κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς με χρήση των αντιτρομοκρατικών νόμων βρίσκονται φυλακισμένοι δημοσιογράφοι, δικηγόροι, πολιτικοί ακτιβιστές και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης της Τουρκίας, έχουν καταγραφεί 17 περιστατικά COVID-19 στις φυλακές της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων τριών θανάτων. Στα τέλη Μαρτίου, ο Ύπατος Αρμοστής των ΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα απηύθυνε κάλεσμα προς τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση άμεσα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας όσων κρατούνται σε σωφρονιστικά ιδρύματα κλειστού τύπου, στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας να περιοριστεί η πανδημία του COVID-19.