Οι ευρωβουλευτές αξιολογούν την ανθρωπιστική κατάσταση στα ελληνικά νησιά

Οι άθλιες συνθήκες των αιτούντων άσυλο, και ειδικά των ανηλίκων, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά θα συζητηθούν στην ολομέλεια του ΕΚ την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου.

Για πέμπτο συνεχόμενο χειμώνα, χιλιάδες άτομα περιμένουν, σε υπερπλήρεις και ακατάλληλες εγκαταστάσεις, να επεξεργαστούν οι αρμόδιοι τις αιτήσεις ασύλου που έχουν υποβάλλει και να μεταφερθούν στην ενδοχώρα. Οι ευρωβουλευτές ανησυχούν για το τι μέλλει γενέσθαι με τους πιο ευάλωτους και ειδικά τα παιδιά.

Κατά την προηγούμενη νομοθετική περίοδο, το ΕΚ επανέλαβε αρκετές φορές την έκκλησή του προς τα κράτη μέλη να μετεγκατασταθούν οι πρόσφυγες από την Ελλάδα. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα ελληνικά νησιά περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι. Οι ελληνικές αρχές ελπίζουν να μειώσουν αυτό τον αριθμό απελαύνοντας εκείνους που δεν έχουν δικαίωμα να μείνουν πίσω στη χώρα καταγωγής τους ή σε μη ευρωπαϊκή χώρα διέλευσης, εφόσον τεθεί σε ισχύ η νέα εθνική νομοθεσία στις αρχές του 2020.

Συζήτηση: Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου

Διαδικασία: Δηλώσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής χωρίς ψήφισμα