Οι ευρωβουλευτές θα πιέσουν για φιλόδοξο αποτέλεσμα στη COP27 στην Αίγυπτο

Επίσημη αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βρίσκεται στην Αίγυπτο αυτή την εβδομάδα για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, COP27, που πραγματοποιείται στο Σαρμ ελ Σέικ. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας είναι ο Bas Eickhout (Πράσινοι/EFA, NL) , με αντιπρόεδρο τον Peter Liese (EPP, DE) .

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του για την COP27 στις 20 Οκτωβρίου 2022. Στη COP, οι ευρωβουλευτές θα συναντηθούν με υπουργούς, βουλευτές και άλλους αντιπροσώπους από χώρες εκτός ΕΕ, όπως ΗΠΑ, Κίνα, Καναδάς, Τουρκία, Ζιμπάμπουε, Μαλδίβες, Μπαγκλαντές, Νήσοι Μάρσαλ . Θα συναντηθούν επίσης με τον Δρ Hoesung Lee, Πρόεδρο της IPCC και την Inger Andersen, Εκτελεστική Διευθύντρια του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

Μια συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της αντιπροσωπείας Bas Eickhout και τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Frans Timmermans έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου στις 14.00 EET (13.00 CEST). Μπορείτε να το παρακολουθήσετε ζωντανά εδώ .

Την Τρίτη 15 Νοεμβρίου στις 12.30-13.30 EET (11.30-12.30 CEST), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φιλοξενεί παράλληλη εκδήλωση στο Περίπτερο της ΕΕ με τίτλο «The Fit for 55 πακέτο: νέες ευκαιρίες για πολυμερή συνεργασία όσον αφορά την παγκόσμια απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, προσαρμογή και απώλεια & υλικές ζημιές”. Μπορείτε να το παρακολουθήσετε ζωντανά εδώ .

Εισαγωγικά

«Ενώ οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται πιο ορατές κάθε χρόνο, ο κόσμος εξακολουθεί να μην είναι σε καλό δρόμο για να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη σε επίπεδα που θεωρούνται ασφαλή και συμφωνήθηκαν στο Παρίσι το 2015. Στη Γλασκώβη αγοράσαμε έναν ακόμη χρόνο για να μπορέσουμε να παραμείνουμε κάτω από 1,5 βαθμούς. Η COP27 πρέπει να διασφαλίσει ότι η φετινή χρονιά δεν θα γίνει μια χαμένη χρονιά. Οι συνομιλίες για τις απώλειες και τις ζημιές είναι κεντρικές σε αυτήν την αφρικανική COP και θα είναι το κλειδί για τις διαπραγματεύσεις. ” λέει ο Bas Eickhout (Πράσινοι/EFA, NL) , Πρόεδρος της αντιπροσωπείας.

“Η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται για τη φιλοδοξία και τη χρηματοδότηση του κλίματος. Η συμφωνία για το LULUCF θα μας επιτρέψει να αυξήσουμε τους κλιματικούς στόχους της ΕΕ. Ο συμβιβασμός για τη διεθνή χρηματοδότηση για το κλίμα στο Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ (EU ETS) είναι ένα σημαντικό μήνυμα για τη χαμηλή και χώρες μεσαίου εισοδήματος. Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Τίμερμανς πρέπει να είναι πολύ πιο ενεργός εξηγώντας αυτές τις σημαντικές εξελίξεις στη διεθνή κοινότητα», λέει ο Peter Liese (EPP, DE) , Αντιπρόεδρος της αντιπροσωπείας.

Ιστορικό

Το Κοινοβούλιο είναι συννομοθέτης για τη νομοθεσία της ΕΕ για την ενέργεια και το κλίμα που επιδιώκει να εφαρμόσει τη Συμφωνία του Παρισιού και προτού η ΕΕ μπορέσει να συνάψει διεθνείς συμφωνίες το Κοινοβούλιο πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή του.

Το Κοινοβούλιο πίεσε για πιο φιλόδοξη νομοθεσία της ΕΕ για το κλίμα και κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα στις 28 Νοεμβρίου 2019. Τον Ιούνιο του 2021, το Κοινοβούλιο ενέκρινε τον Ευρωπαϊκό Νόμο για το Κλίμα , ο οποίος μετατρέπει την πολιτική δέσμευση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την κλιματική ουδετερότητα της ΕΕ έως το 2050 σε δεσμευτική υποχρέωση για την ΕΕ και τα κράτη μέλη. Αυξάνει επίσης τον στόχο της ΕΕ για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το 2030 από 40% σε τουλάχιστον 55%, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Το Κοινοβούλιο διαπραγματεύεται αυτήν τη στιγμή με τα κράτη μέλη το πακέτο «Fit for 55 in 2030» προκειμένου να μπορέσει η ΕΕ να επιτύχει τον πιο φιλόδοξο στόχο του 2030. Έχει ήδη συναφθεί πολιτική συμφωνία μεταξύ του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για αυστηρότερους κανόνες για τα κράτη μέλη». εκπομπές αερίων θερμοκηπίου , στόχος μηδενικών εκπομπών για νέα αυτοκίνητα και φορτηγά το 2035 και για τον τομέα χρήσης γης, αλλαγή χρήσης γης και δασοκομία (LULUCF) .