Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2020: 25η επέτειος της Διακήρυξης του Πεκίνου

Το ΕΚ γιορτάζει τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με εκδηλώσεις προς τιμήν της 25ης επετείου της Διακήρυξης του Πεκίνου για την ισότητα των φύλων.

Τι είναι η Διακήρυξη του Πεκίνου;

Το 1995, το 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο του ΟΗΕ για τις γυναίκες ενέκρινε ψήφισμα για την ενίσχυση του ρόλου των γυναικών και την προώθηση των δικαιωμάτων τους παγκοσμίως. Η Διακήρυξη του Πεκίνου καθορίζει στρατηγικούς στόχους για την επίτευξη της ισότητας των φύλων σε 12 τομείς, συμπεριλαμβανομένης της οικονομίας, της βίας εναντίον των γυναικών και των γυναικών στην εξουσία.

Εκδηλώσεις στο Κοινοβούλιο

Την Πέμπτη 5 Μαρτίου, η επιτροπή δικαιωμάτων των γυναικών και ισότητας των φύλων (FEMM) διοργανώνει εκδήλωση για να τιμήσει την 25η επέτειο της Διακήρυξης και της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνου. Η εκδήλωση θα επικεντρωθεί σε δύο βασικά θέματα:

  • Πεκίνο 25+: τα επόμενα βήματα προς την ισότητα των φύλων: θα αναλυθεί η θέση των γυναικών στην οικονομία, στην επιχειρηματικότητα, καθώς και το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων και οι διαφορές στις συντάξεις.
  • Ο ηγετικός ρόλος των γυναικών στον αγώνα για την κλιματική δικαιοσύνη

Ο πρόεδρος του ΕΚ, Ντάβιντ Σασόλι, θα κηρύξει την έναρξη της εκδήλωσης, την οποία θα προεδρεύσει η πρόεδρος της επιτροπής δικαιωμάτων των γυναικών και ισότητας των φύλων, Έβελιν Ρέγκνερ.

Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε σε ζωντανή μετάδοση το σεμινάριο για τους δημοσιογράφους σχετικά με την ισότητα των φύλων, την Τετάρτη 4 Μαρτίου. Το σεμινάριο επικεντρώνεται στις εξής θεματικές:

  • Ενίσχυση του ρόλου των γυναικών: επιχειρηματικότητα, μισθολογικές διαφορές
  • Ο ρόλος των γυναικών στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής
  • Βία κατά των γυναικών: τα βήματα προς την προσχώρηση της ΕΕ στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Παρακολουθήστε το σεμινάριο σε ζωντανή μετάδοση στις 4 Μαρτίου.

Live συζήτηση με την Έβελιν Ρέγκνερ στο Facebook

Έχετε απορίες σχετικά με το έργο του ΕΚ για την ισότητα των φύλων; Μπορείτε να υποβάλετε τις ερωτήσεις σας στην πρόεδρο της επιτροπής δικαιωμάτων των γυναικών και ισότητας των φύλων, Έβελιν Ρέγκνερ, κατά τη διάρκεια της ζωντανής μας συζήτησης στο Facebook, την Τρίτη 3 Μαρτίου στις 12.30 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης).

Σύνοδος της Επιτροπής του ΟΗΕ για τη Θέση της Γυναίκας

Η αντιπροσωπεία της επιτροπής δικαιωμάτων των γυναικών και ισότητας των φύλων θα συμμετάσχει στην 64η σύνοδο της επιτροπής του ΟΗΕ για τη θέση της γυναίκας, στη Νέα Υόρκη στις 9-20 Μαρτίου 2020, με επίκεντρο την πρόοδο της εφαρμογής της Διακήρυξης του Πεκίνου. Το ΕΚ έχει ορίσει τις προτεραιότητές του για την ισότητα των φύλων.