Προσεχώς στο ΕΚ: Δικαιώματα των καταναλωτών, βιομηχανική στρατηγική, ελευθερία των MME

Το Κοινοβούλιο θα ψηφίσει για την έγκριση νομοθεσίας που θα επιτρέπει στους καταναλωτές της ΕΕ να κάνουν συλλογικές αγωγές ενώπιον της δικαιοσύνης. Οι ευρωβουλευτές θα καλέσουν, επίσης, την Επιτροπή να καταρτίσει μια αναθεωρημένη στρατηγική για το μέλλον της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και να ψηφίσει για την καλύτερη προστασία των δημοσιογράφων, και για την ανεξαρτησία των δημόσιων μέσων ενημέρωσης. Όλα αυτά και περισσότερα προσεχώς στην ολομέλεια.

Η νομοθεσία της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών αναμένεται να γίνει ισχυρότερη. Το Κοινοβούλιο θα ψηφίσει για την έγκριση νομοθεσίας που θα επιτρέπει στις ομάδες δικαιωμάτων των καταναλωτών να προσφεύγουν ενώπιον της δικαιοσύνης εκ μέρους των θυμάτων της παραβίασης των εν λόγω δικαιωμάτων. Εκατομμύρια υποθέσεις αστικού δικαίου στην ΕΕ έχουν διασυνοριακές επιπτώσεις. Οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν για νέους κανόνες που θα διευκολύνουν την ανταλλαγή νομικών εγγράφων εντός της ΕΕ μέσω της ψηφιοποίησης και των αποκεντρωμένων συστημάτων πληροφορικής. Πώς θα σας φαινόταν να ήταν τα tablet, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα έξυπνα τηλέφωνα ευκολότερο να επισκευαστούν; Το Κοινοβούλιο πρόκειται να ζητήσει να έχουν οι καταναλωτές ένα «δικαίωμα επισκευής», το οποίο θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής των καταναλωτικών προϊόντων, θα τερματίζει την προγραμματισμένη αχρήστευση και θα αυξάνει την αειφορία. Καθώς η Ευρώπη ανακάμπτει από την πανδημία και προχωρά προς την κλιματική ουδετερότητα, οι βιομηχανίες θα πρέπει να προσαρμοστούν. Οι ευρωβουλευτές πρόκειται να καλέσουν την Επιτροπή να καταρτίσει μια αναθεωρημένη βιομηχανική στρατηγική, να ενισχύσει την έρευνα και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και να στηρίξει τις βιομηχανίες της Ευρώπης μέσα από τις πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις. Οι ευρωβουλευτές ανησυχούν για το αυξανόμενο μοτίβο εκφοβισμού των δημοσιογράφων στην ΕΕ. Το Κοινοβούλιο θα ψηφίσει για μία απόφαση που θα ζητεί την καλύτερη προστασία των δημοσιογράφων, την ανεξαρτησία των δημοσίων μέσων ενημέρωσης και ένα πλαίσιο για την εξάλειψη της ρητορικής μίσους και την παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο.

Τα δικαιώματα των καταναλωτών, η βιομηχανική στρατηγική και η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην ατζέντα της ολομέλειας της 23-26 Νοεμβρίου.

Προστασία των καταναλωτών

Την Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές ζητούν μέτρα για τη δημιουργία μιας πιο βιώσιμης ενιαίας αγοράς ενισχύοντας το “δικαίωμα στην επισκευή” των καταναλωτών, αποτρέποντας πρακτικές που σκόπιμα μειώνουν τη διάρκεια ζωής των προϊόντων και προωθώντας μια νοοτροπία ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης. Ζητούν επίσης να γίνουν πιο εντατικές προσπάθειες για τη βελτίωση της ασφάλειας των προϊόντων και την προστασία των πολιτών σε επίπεδο ΕΕ.

Οι ευρωβουλευτές ψηφίζουν νέους κανόνες που θα επιτρέπουν σε ομάδες καταναλωτών να αναλαμβάνουν συλλογική νομική δράση σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας πρόκειται να ανακοινωθούν την Τετάρτη.

Βιομηχανική στρατηγική

Οι ευρωβουλευτές συζητούν για τη βιομηχανική στρατηγική της ΕΕ τη Δευτέρα και αναμένεται να εγκρίνουν σχετικό ψήφισμα την Τετάρτη, ζητώντας αναθεώρηση της πρότασης της Επιτροπήςπροκειμένου να αντικατοπτρίζει τα μέτρα που απαιτούνται για την ανάκαμψη από τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού, συμβάλλοντας παράλληλα στους και ψηφιακούς στόχους της ΕΕ .

Ελευθερία των μέσων ενημέρωσης

Η κατάσταση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στην ΕΕ βρίσκεται υπό εξέταση τη Δευτέρα, με τα ζητήματα της προστασίας των δημοσιογράφων, της πολιτικής παρέμβασης, της παραπληροφόρησης και του ρόλου των πλατφορμών να τίθενται στο επίκεντρο. Την Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές συζητούν για την ουγγρική παρέμβαση στα μέσα ενημέρωσης της Σλοβενίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Ψηφιακή δικαιοσύνη

Την Τρίτη, το Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει νέους κανόνες που στοχεύουν να καταστήσουν την πρόσβαση στη δικαιοσύνη πιο γρήγορη, φθηνή και φιλική προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της ΕΕ μέσω της εφαρμογής νέων ψηφιακών λύσεων.

Προτεραιότητες της συνόδου κορυφής

Ενόψει της συνόδου κορυφής της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου, οι ευρωβουλευτές πρόκειται να θίξουν ζητήματα όπως ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ και το κράτος δικαίου, οι δοκιμές και τα εμβόλια για τον COVID-19, οι κλιματικοί στόχοι της ΕΕ και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σε συζήτηση με την πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την Τετάρτη.

Ανακαλύψτε 10 πρωτοβουλίες της ΕΕ για την οικονομική ανάκαμψη μετά τον COVID-19.

Εξάλειψη της αστεγίας

Τη Δευτέρα, το Κοινοβούλιο καλεί την ΕΕ να εξαλείψει την αστεγία έως το 2030.

Άλλα θέματα

Μεταξύ των άλλων θεμάτων στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται:

  • τα θεμελιώδη δικαιώματα στην ΕΕ
  • μια νέα φαρμακευτική στρατηγική
  • το δικαίωμα στην άμβλωση στην Πολωνία
  • οικονομική ενίσχυση ύψους 823 εκατ. ευρώ σε οκτώ κράτη μέλη που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές
  • η κλιμάκωση των εντάσεων στην Κύπρο έπειτα από τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας