Προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2022 : “Βασική προτεραιότητα η ανάκαμψη”

Η ανάκαμψη της ΕΕ από την πανδημία του κορονοϊού αποτελεί βασική προτεραιότητα του Κοινοβουλίου για τον προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2022. Μάθετε περισσότερα στη συνέντευξη που ακολουθεί.

ο Κοινοβούλιο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2022. Ο ευρωβουλευτής και εισηγητής της έκθεσης Κάρλο Ρέσλερ (ΕΛΚ, Κροατία), εξήγησε τις προτεραιότητες του ΕΚ στην παρακάτω συνέντευξη.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες του Κοινοβουλίου για τον προϋπολογισμό του 2022;

Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η στήριξη της ανάκαμψης από την κρίση του κορονοϊού, κάτι που συνδέεται άμεσαμε την οικοδόμηση μιας πιο ανθεκτικής Ένωσης. Θέλουμε να επενδύσουμε σε μια δυναμική οικονομία, για να βοηθήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), και στην απασχόληση, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων. Δεύτερη προτεραιότητα αποτελεί η ψηφιακή και πράσινη μετάβαση. Τρίτον, θέλουμε να διαμορφώσουμε μια δυνατή ένωση στον τομέα της υγείας.

Θέλουμε επίσης να επικεντρωθούμε στη νεότερη γενιά και στα παιδιά. Το Erasmus+ και το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης είναι ίσως τα πιο ορατά παραδείγματα στον τομέα αυτό, αλλά στην ουσία η πλειοψηφία των προγραμμάτων μας απευθύνεται, άμεσα ή έμμεσα, στη νεολαία.

Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε δυνατοί και ενωμένοι στο Κοινοβούλιο, γιατί με αυτό τον τρόπο θα επιτύχουμε καλύτερα αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις μας με το Συμβούλιο.

Πώς πιστεύετε ότι ο προϋπολογισμός θα επιταχύνει την ανάκαμψη από την πανδημία του κορονοϊού ;

Μετά την κρίση πρέπει να είμαστε φιλόδοξοι. Πρέπει να επενδύσουμε. Αυτή είναι η βασική ιδέα. Αυτό στην ουσία σημαίνει ότι πρέπει να επενδύουμε περισσότερο και να βοηθάμε εκείνους που δέχθηκαν το ισχυρότερο πλήγμα. Πιστεύουμε λοιπόν ότι πρέπει να υποστηρίξουμε τις ΜΜΕ σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό είναι κάτι επιτεύξιμο.

Πώς μπορεί ο προϋπολογισμός, για παράδειγμα, να αντιμετωπίσει την κατάσταση στο Αφγανιστάν;

Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με το να επενδύουμε περισσότερο στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας. Αυτός ήταν και ο κύριος σκοπός μιας από τις μεγαλύτερες τροπολογίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πιστεύω ότι όλοι οι θεσμοί συμφωνούν ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με απρόβλεπτες εξελίξεις, ότι ο κόσμος αλλάζει γρήγορα, και δεν μπορούμε να αγνοούμε αυτές τις αλλαγές. Πρέπει να συνεργαστούμε στενά με την Επιτροπή και το Συμβούλιο για να βρούμε μια λύση. Ακόμα περιμένουμε την υποβολή συγκεκριμένης πρότασης από την Επιτροπή και εν τω μεταξύ προσπαθούμε, από πλευράς μας, να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση πρωτίστως μέσω της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στον αφγανικό λαό και στις γειτονικές χώρες.

Φέτος γίναμε μάρτυρες πρωτόγνωρων γεγονότων όπως η εν εξελίξει άνοδος των τιμών στην ενέργεια, το Αφγανιστάν και οι περιβαλλοντικές καταστροφές. Θεωρείτε ότι η ανάγκη διάθεσης χρημάτων για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων καταστάσεων έχει δυσκολέψει τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό;

Θα έλεγα πως ναι. Είναι δύσκολο το εγχείρημα για την ΕΕ όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πανδημία και τη μεγαλύτερη κρίση της γενιάς μας. Μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να είμαστε πιο ανθεκτικοί. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δράσουμε γρήγορα και είναι αδύνατο να δράσουμε γρήγορα χωρίς επαρκής χρηματοδότηση. Ταυτόχρονα, ελπίζουμε να έχουμε καταρτίσει έναν προϋπολογισμό κατάλληλο για όλους: που να αντιμετωπίζει τα προβλήματα για όλες τις γενιές, περιφέρειες και τομείς. Γνωρίζουμε ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας ήταν απρόβλεπτες και για αυτό τον λόγο ήταν σημαντικό να μετατρέψουμε τις πολιτικές προτεραιότητες σε πραγματικά ποσά.