Ρομπέρτα Μετσόλα: “Ευρώπη σημαίνει να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον”

Η Ρομπέρτα Μετσόλα έγινε η νεότερη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην ομιλία της υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

“Θέλω οι άνθρωποι να επανακτήσουν μια αίσθηση ενθουσιασμού και πίστης στο εγχείρημά μας∙ πίστη στη δυνατότητα οικοδόμησης μιας ασφαλέστερης, δικαιότερης και πιο ίσης ευρωπαϊκής κοινωνίας”, δήλωσε η νεοεκλεγείσα πρόεδρος, απευθυνόμενη στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

“Ευρώπη […] σημαίνει να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον, να φέρνουμε τους λαούς μας κοντά, να υπερασπιζόμαστε τις αξίες των γονιών μας που μας οδήγησαν από τις στάχτες του πολέμου και του Ολοκαυτώματος στην ειρήνη, την ελπίδα και την ευημερία.”

Η Μετσόλα ανέφερε πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σήμερα όπως είναι η παραπληροφόρηση, οι εξωτερικές πιέσεις, η ανάγκη για οικονομική ανάκαμψη, η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση. “Είμαι περήφανη για το ευρωπαϊκό μοντέλο των ανοιχτών οικονομιών και κοινωνιών μας. Είναι ένα μοντέλο που πρέπει λάβει υποστήριξη ώστε να αντέξει τη πίεση που δέχεται”.

Ως η νεότερη πρόεδρος στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Μετσόλα μίλησε για την ανάγκη συμμετοχής της νεολαίας στο ευρωπαϊκό εγχείρημα. “Αν θέλουμε να φτάσει η Ευρώπη στο επίπεδο που υποσχεθήκαμε στην επόμενη γενιά, πρέπει να σφυρηλατήσουμε κάτι ακόμα ισχυρότερο, κάτι που θα συμβαδίζει με τους καιρούς και θα παρακινεί ένα νεότερο, πιο διστακτικό κοινό να πιστέψει στην Ευρώπη.”

Στη ψηφοφορία που διεξήχθη στις 18 Ιανουαρίου, η Μετσόλα έλαβε την πλειοψηφία των ψήφων των ευρωβουλευτών, νικώντας τις άλλες δύο υποψήφιες, ‘Αλις Κούνκε (Πράσινοι, Σουηδία) και Σίρα Ρέγο (Αριστερά, Ισπανία). Η Μετσόλα είναι η τρίτη γυναίκα που αναλαμβάνει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ύστερα από τη Σιμόν Βέιλ (1979-1982) και τη Νικόλ Φοντέν (1999-2002).

Η νέα πρόεδρος υπογράμμισε τη δέσμευση του Κοινοβουλίου για διαφορετικότητα, έμφυλη ισότητα και προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση της ότι δε θα χρειαστούν πάλι 20 χρόνια για να αναλάβει μια γυναίκα το προεδρικό αξίωμα.

Η Μαλτέζα πολιτικός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) είναι ευρωβουλευτής από το 2013. Τον Νοέμβριο του 2020 εξελέγη πρώτη αντιπρόεδρος στη θέση της Μέιριντ Μακγκίνες η οποία ανέλαβε χρέη Επιτρόπου.

Μάθετε περισσότερα για τα καθήκοντα του/της προέδρου του ΕΚ και παρακολουθήστε το βίντεο της ημέρας των εκλογών.