Υπεράνω χρημάτων: ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα καθορίσει το μέλλον της Ευρώπης

Το ΕΚ τόνισε ότι θα εγκρίνει τον προϋπολογισμό μόνο αν αυτός συνάδει με τις φιλοδοξίες της ΕΕ, κατά τη συζήτηση για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027.

Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό είναι στην πραγματικότητα συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ, διακήρυξαν οι ευρωβουλευτές στη σύνοδο της ολομέλειας κατά τη συζήτηση με την Nikolina Brnjac, υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κροατίας εκ μέρους του Συμβουλίου, και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.
Η συζήτηση της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε εν αναμονή της ειδικής συνόδου της ΕΕ στις 20 Φεβρουαρίου, όπου τα κράτη μέλη θα προσπαθήσουν να επιτύχουν συμφωνία για την κοινή τους θέση όσον αφορά το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της περιόδου 2021 – 2027.
Η πλειοψηφία των μελών του ΕΚ επέμεινε ότι η επαρκής χρηματοδότηση είναι κρίσιμης σημασίας για την επίτευξη κοινών στόχων όπως η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, οι πολιτικές για την ψηφιακή και την πράσινη οικονομία καθώς και τη δίκαιη μετάβαση, όπως επίσης και η συνέχιση της στήριξη των περιφερειών και της τοπικής αυτοδιοίκησης, των αγροτών, των νέων, των ερευνητών και της επιχειρηματικότητας. Η εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας με μειωμένο προϋπολογισμό, για παράδειγμα, θα σημάνει τη διακοπή της χρηματοδότησης άλλων επιτυχημένων προγραμμάτων της ΕΕ, τόνισαν οι ευρωβουλευτές. Κάποιοι υποστήριξαν ότι συγκεκριμένες πολιτικές της ΕΕ θα πρέπει να αξιολογηθούν ενδελεχώς και να επιβληθούν κανόνες περιορισμού των δαπανών όπου χρειάζεται.
Ακόμη, διαφάνηκε πως η θέσπιση νέων «ίδιων πόρων», δηλ. νέων μορφών απευθείας χρηματοδότησης του προϋπολογισμού της ΕΕ, καθώς και η σύνδεση των χρημάτων που λαμβάνουν τα κράτη μέλη με το σεβασμό τους προς τις αρχές του κράτους δικαίου, αποτελούν κομβικά σημεία για τους ευρωβουλευτές.
Χρησιμοποιώντας τους συνδέσμους στα ονόματα των ομιλητών μπορείτε να παρακολουθήσετε μαγνητοσκοπημένες τις δηλώσεις τους.
David Sassoli, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Nikolina Brnjac, εκ μέρους της κροατικής Προεδρίας του Συμβουλίου
Ursula von der Leyen, πρόεδρος της Επιτροπής
Manfred Weber (ΕΛΚ, Γερμανία)
Iratxe García Pérez (Σοσιαλιστές, Ισπανία)
Dacian Cioloş (Renew Europe, Ρουμανία)
Marco Zanni (ID, Ιταλία)
Philippe Lamberts (Πράσινοι, Βέλγιο)
Raffaele Fitto (Συντηρητικοί, Ιταλία)
Δημήτρης Παπαδημούλης (Ευρωπαϊκή Αριστερά, Ελλάδα)
Johannes Hahn, Επίτροπος Προϋπολογισμού και Διοίκησης
Nikolina Brnjac, εκ μέρους της κροατικής Προεδρίας του Συμβουλίου