«Μετά και την έκκληση της Κυριακής από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι κυβερνήσεις των κρατών μελών θα πρέπει να σταματήσουν να περιορίζουν την παροχή ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού εντός της ΕΕ και να παύσουν να δρουν μονομερώς για τον περιορισμό της ελευθερίας της μετακίνησης. Η μάχη αυτή αφορά όλη την Ευρώπη και πρέπει να παλέψουμε μαζί, με ισχυρό συντονισμό μεταξύ των κυβερνήσεων και των θεσμών της ΕΕ.
Οι προκλήσεις που προκύπτουν από τη γοργή εξάπλωση του COVID-19 δείχνουν ότι η συνεργασία και η αλληλεγγύη είναι πιο απαραίτητες από ποτέ. Θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την προστασία της υγείας των ανθρώπων και την παροχή βοήθειας σε όσους τη χρειάζονται. Σε αυτή την κατεύθυνση, πρέπει να διασφαλίσουμε τον κατάλληλο ρυθμό παραγωγής και προμήθειας ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού, ώστε να είναι διαθέσιμα τα σχετικά μέσα όπου χρειάζονται εντός της ΕΕ. Ο ιός αυτός δεν μπορεί να περιοριστεί από τα σύνορα και οι μεμονωμένες προσπάθειες να καταπολεμηθεί θα αποτύχουν.
Είναι καίριας σημασίας να διασφαλίσουμε τη συνέχεια της λειτουργίας της εσωτερικής μας αγοράς και το σεβασμό προς τους κανόνες της. Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι οι προμήθειες και τα προϊόντα που χρειάζονται θα φτάσουν εκεί που πρέπει. Η αλληλεγγύη, η αμοιβαία εμπιστοσύνη και η ειλικρινής συνεργασία οφείλουν να καθοδηγήσουν τις ενέργειές μας για την καταπολέμηση αυτής της πανδημίας.
Η ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, σύμφωνα με τους κανόνες και τις διεθνείς μας υποχρεώσεις, μπορεί να διασφαλίσει ότι το σύστημα της ζώνης Σένγκεν θα συνεχίσει να λειτουργεί αποτελεσματικά. Ωστόσο, η επανεφαρμογή των ελέγχων στα εσωτερικά μας σύνορα, όταν αυτή δε στηρίζεται στις συστάσεις ή στα δεδομένα των αρμόδιων αρχών Υγείας, προκαλεί περισσότερο κακό παρά καλό. Με τον τρόπο αυτό επιβαρύνεται οικονομικά όλη η ΕΕ και καθυστερεί η παράδοση αγαθών εκεί που χρειάζονται. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία της ζώνης Σένγκεν.
Τη στιγμή αυτή, πρέπει να οικοδομήσουμε αμοιβαία εμπιστοσύνη, συνεργασία και αλληλεγγύη. Οι αρχές αυτές βρίσκονται στην καρδιά του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και τις χρειαζόμαστε τώρα περισσότερο από ποτέ».